Το ότι το καλοκαίρι το νούμερο ένα αξεσουάρ σου πρέπει να είναι το αντιηλιακό σου (λογικά) το γνώριζες. Και αυτό μιας και ένα καλό αντιηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30 είναι ικανό να εμποδίσει τις ακτίνες του ήλιου από το να βλάψουν την επιδερμίδα σου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτές οι ‘βλάβες’ δεν είναι άλλες από την πρόωρη γήρανση ή ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος.
Τι συμβαίνει όμως ότι η κρέμα ημέρας σου έχει ήδη SPF; Εξακολουθείς να χρειάζεσαι κάλυψη ή έχεις το ελεύθερο να βασιστείς αποκλειστικά σε εκείνη που σου εξασφαλίζει ο δικός της δείκτης προστασίας;
Πότε χρειάζεσαι SPF;
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ας ξεκινήσουμε από τα απολύτως βασικά. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος του χρόνου που η ανάγκη για αντιηλιακή προστασία είναι αδιαπραγμάτευτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το δέρμα σου χρειάζεται αντιηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι νυχτερινές ώρες. Ακόμη και κατά το διάστημα που βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους ή στο αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να έχεις εφαρμόσει στο πρόσωπό σου ένα προϊόν με SPF, μιας και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ικανή να εισχωρήσει μέσα από παράθυρα, τζάμια, σύννεφα, κτλ και να βλάψει την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης τείνουν να συσσωρεύονται στο δέρμα με την πάροδο των ετών, επισπεύδοντας έτσι το φαινόμενο της γήρανσης.
Τι ισχύει αν τα προϊόντα που εφαρμόζεις περιέχουν ήδη SPF;
Το SPF παραμένει SPF από όπου και αν προέρχεται, είτε μιλάμε για κάποιο καλλυντικό τύπου κρέμα ημέρας, foundation, κτλ είτε μιλάμε για το κλασικό αντιηλιακό που φτιάχτηκε ακριβώς για να εξασφαλίζει προστασία απέναντι στις ακτινοβολίες UVA και UVB. Συνεπώς, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ποσότητα αυτού στο δέρμα, μπορείς να θεωρείς ότι είσαι πράγματι προστατευμένος.
Ωστόσο, σε επίπεδο προϊόντων τύπου foundation, οι ποσότητες αυτές σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη συχνότητα ανανέωσής τους (περίπου ανά δύο ώρες) θα ήταν μάλλον αποτρεπτικές για το μέσο καταναλωτή. Το γεγονός αυτό, καθιστά το foundation ή την κρέμα ημέρας σου μάλλον ακατάλληλα για να σου εξασφαλίσουν όλη την κάλυψη που χρειάζεσαι απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Εκτός φυσικά και αν είσαι διατεθειμένη να τα ανανεώνεις ανά δύο ώρες.
Τι μπορείς να κάνεις
Για αρχή, η σωστή εφαρμογή του προϊόντος είναι αξία-κλειδί. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις κάνει χρήση της επιθυμητής ποσότητας προϊόντος, πρόσθεσε το οποιοδήποτε αντιηλιακό ή καλλυντικό προϊόν κατά μήκος του του δείκτη και του ενδιάμεσου δακτύλου και σε συνέχεια εφάρμοσε αυτήν την ποσότητα στο πρόσωπο κάνοντας κυκλικές και ανοδικές κινήσεις.
Έχε υπόψιν σου ότι σε όποιο προϊόν και αν βασίζεσαι για αντιηλιακή προστασία, η ανανέωση αυτού θα πρέπει να είναι τακτική και να ακολουθεί τον κανόνα των δύο ωρών. Κατά τα άλλα ο τύπος του προϊόντος είναι καθαρά δική σου επιλογή.
Υψηλό SPF = πιο μακροχρόνια κάλυψη;
Όχι. Στην πραγματικότητα ένας υψηλός δείκτης προστασίας μπορεί να δώσει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και να σε οδηγήσεις στο να παραλείψεις την ανανέωση του αντιηλιακού σου προϊόντος μετά τις δύο ώρες από την πρώτη εφαρμογή. Με άλλα λόγια, είτε χρησιμοποιείς προϊόντα με υψηλό SPF (50) είτε με πιο χαμηλό, η επιθυμητή συχνότητα εφαρμογής τους παραμένει η ίδια.
Ενδείκνειται η χρήση του ίδιου αντιηλιακού προϊόντος στο πρόσωπο και στο σώμα;
Αν μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για προστασία απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, το ίδιο προϊόν μπορεί να προστατεύσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τόσο την επιδερμίδα του προσώπου όσο και του σώματος. Ωστόσο, τα αντιηλιακά που προορίζονται για χρήση στο πρόσωπο τείνουν να είναι λιγότερο παχύρευστα (και αν έχεις τάση για ακμή καλό είναι να αποφεύγεις τις παχύρευστες και λιπαρές υφές) καθώς και να περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος του προσώπου. Ποια είναι αυτά; Συνήθως πρόκειται για βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, οξείδιο του ψευδαργύρου ή συνδυασμό αυτού με διοξείδιο του τιτανίου.