Μου ζητήσατε να σας ξεναγήσω στο νησί μου, στην πατρίδα μας την Κρήτη, όπως χαρακτηρίζουμε εμείς οι Κρητικοί τον τόπο μας. Προσπάθησα να σκεφτώ, και βασικά να διαλέξω, “τόπους” του νησιού για κάθε επισκέπτη ώστε να του δείξω για ποιο λόγο ίσως είμαστε λίγο, τόσα δα, τοπικιστές! Να δώσω την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να ‘γευτεί’ προσωπικά το νησί αλλά και τους ανθρώπους του. Σαν γνήσια Κρητικιά, λοιπόν, σας προτείνω, τα μέρη που διαλέγουμε εμείς οι ντόπιοι όταν τους καλοκαιρινούς μήνες προσπαθούμε να απολαύσουμε το νησί μας….
Θα πρότεινα σε κάθε επισκέπτη να μείνει στο Ρέθυμνο, καθώς όχι μόνο μπορεί να γευτεί την νυχτερινή ζωή της πόλης αλλά ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να ταξιδέψει αρκετή ώρα ώστε να φτάσει σε παραλίες που αξίζουν μια επίσκεψη. Ο νότος του νομού Ρεθύμνου έχει από τις καλύτερες παραλίες, αλλά και ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση προς τα Σφακιά. Ιδανικό θα ήταν ένα αυτοκίνητο, αλλά κάποιοι από τους προορισμούς που σας προτείνω μπορούν να γίνουν και με λεωφορείο.
Εγώ θα ξεκινούσα με εκδρομή προς το νότο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είναι γνωστό μεταξύ των ντόπιων, ότι εάν ο βοράς έχει αέρα (φυσιολογικό κατά τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο για την Κρήτη) τότε έχει άπνοια, συνήθως, στις νότιες παραλίες. Επομένως, για να φτάσετε στον νότο ακολουθείτε τον οδικό άξονα για Σπήλι, με προορισμό για Πλακιά. Μόλις περάσετε το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, ανοίγεται μπροστά στα μάτια σας, το Λιβυκό πέλαγος και όλες οι παραλίες τις επιλογής σας. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην Μονή Πρεβέλη, με τους υπέροχους φοίνικες και το ποτάμι που έρχεται από το φαράγγι.
Για να φτάσετε στην παραλία, όμως, υπάρχουν 2 επιλογές. Η μία είναι να κατεβείτε το βουνό, και η δεύτερη να προχωρήσετε λίγο περισσότερο με το αμάξι, και να βρεθείτε από την ανατολική πλευρά όπου και πάλι όμως θα πρέπει να προχωρήσετε. Η θέα βέβαια καθώς κατεβαίνετε από την πλαγιά είναι υπέροχη παρότι την ανάβαση που θα έχετε στην επιστροφή. Εκτός από την παραλία της Μονής Πρεβέλη, έχετε τις παραλίες Σχοινάρια, Αμμούδι και Αμμουδάκι για αυτούς που κάνουν γυμνισμό, και τις κλασικές παραλίες του Δαμνόνι και Πλακιά, όπου είναι λίγο περισσότερο τουριστικές.
Μπορείτε όμως να καταλήξετε σε κάποιο beach bar του Πλακιά άμα περάσετε την μέρα σας σε κάποια από τις παραλίες που ανέφερα ή μετά από μια μέρα στο Καλυψώ. Όρμος πειρατών λέει ο μύθος, όπου μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ‘εκμεταλλεύτηκε’ τον τόπο. Παλαιότερα ήταν πριβέ αλλά πλέον είναι ανοιχτή για το κοινό, και μπορείτε να κάνετε και μαθήματα καταδύσεων. Είναι πλέον μια από τους must “τόπους” τα τελευταία χρόνια, για αυτό καλό είναι να φτάσετε νωρίς για να βρείτε ξαπλώστρα. Δεν έχει καθόλου άμμο, καθώς είναι βραχώδης περιοχή, έχει αποβάθρες για απευθείας βουτιά. Ακόμα μια παραλία, όπου πρέπει να περάσετε τον Πλακιά για να φτάσετε, είναι η Σούγια. Η μόνη παραλία που ποτέ δεν την πιάνει αέρας.
Δεν έχει άμμο, αλλά πέτρες, όμως τα καθαρά και πράσινα νερά θα σας ανταμείψουν. Επίσης έχει και υπέροχα ταβερνάκια για να φάτε με ντόπια Κρητικά προϊόντα. Βέβαια δεν γίνεται να μην πάτε στην Μύρθιο στην Πλατεία, στην οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας Καλογεράκη. Εκεί θα βρείτε την γλυκύτατη Κατερίνα με την οικογένειά της. Να φάτε σίγουρα ανθόγαλο Σελλίων! Το χωριό Σελλίων, που θα το βρείτε σε απόσταση 15’ από την Μύρθιο, είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Νότου για το υπέροχο τυρί του, ειδικά την φέτα και το ανθόγαλο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βέβαια μπορεί η παραλία της Μονής Πρεβέλη να είναι γνωστή σε όλους, λίγοι όμως γνωρίζουν τον θησαυρό του Κουρταλιώτη (φαράγγι). Πρέπει οπωσδήποτε να κατεβείτε στις πηγές του φαραγγιού όπου θα βρείτε λιμνούλες και μπορείτε να κολυμπήσετε στο ποτάμι. Θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Φανταστείτε ότι το φαράγγι και οι σπηλιές του, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ώστε να φυγαδέψουν τους συμμάχους προς την παραλία του Πρέβελη, όπου από εκεί τους έπαιρναν τα υποβρύχια. Είναι μια επίσκεψη που πρέπει να αφιερώσετε μισή μέρα σίγουρα. Μπορείτε να κατέβετε από τις σκάλες που οδηγούν στο εκκλησάκι του Αη Νικόλα, ή να κατέβετε από τον χωματόδρομο στο τέλος τους φαραγγιού.
Τώρα, μια μέρα σίγουρα θα πρέπει να αφιερώσετε για τα Σφακιά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπάρχουν 2 δρόμοι. Ο ένας είναι από τον κόμβο μετά την Γεωργιούπολη και ο άλλος (ο πιο μαγευτικός) είναι πάλι από τον οδικό άξονα για Σπήλι, λίγο πριν τον κόμβο της Κοξαρέ. Θα περάσετε μικρά χωριά και το μικρό φαράγγι του Κοτσιφού και ξαφνικά θα δείτε πάλι το Λιβυκό πέλαγος μπροστά σας. Θα ταξιδέψετε με τέτοια θέα μέχρι τα Σφακιά. Θα περάσετε τα Σελλιά, το Ροδάκινο, το Φραγκοκάστελο. Εννοείτε ότι πρέπει να κάνετε μια βουτιά και στις 2 παραλίες ή να κατέβετε να μπείτε στο κάστρο και να μάθετε για τους Δροσουλίτες και τον μύθο τους. Φτάνοντας στα Σφακιά, μπορείτε είτε να πάρετε καραβάκια να σας πάνε στο Λουτρό ή στην Παραλία Γλυκά νερά ή να ανέβετε στην Ανώπολη να φάτε γνήσια Σφακιανή πίτα από τον Γιάννη!
Θα σας υποδεχτεί με την απόλυτη θετική του ενέργεια και καλοσύνη! Σίγουρα πρέπει να πάρετε το μέλι του και τα ‘καλορίζικα’ κουλουράκια που φτιάχνουν στον φούρνο τους. Οι σφακιανές είναι super must! Πραγματικά είναι η καλύτερη στο νησί! Έπειτα για τους λάτρεις του βουνού, μπορείτε να συνεχίσετε το δρόμο της Ανώπολης και να φτάσετε στην γέφυρα της Αράδαινας όπου μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο αλλά και να μπείτε στο ερειπωμένο-από αλληλουχία αντεκδικήσεων- χωριό της Αράδαινας. ‘Όμως δεν γίνεται να φύγετε από τα Σφακιά και να μην πάτε στην παραλία του Ίλλιγα όπου βρίσκεται 5 λεπτά από την χώρα Σφακίων, στο δρόμο από και προς Ανώπολη. Τα πράσινα νερά είναι το λιγότερο που θα σας κερδίσει.
Ο Μανώλης , με το μπαράκι του μέσα σε μια σπηλιά, είναι το δεύτερο! Και εννοείται μετά για γλυκό στην Δέσποινα, όπου μαζί με τον απίστευτο υιό της Γιώργο δείχνουν απλόχερα την γνωστή φιλοξενία των Σφακιανών. Κάθε πρωί στις 4 η Δέσποινα φτιάχνει τα γλυκά με τα χεράκια της, και όταν θα τα δοκιμάσεις θα καταλάβεις με πόσο μεράκι τα φτιάχνει!
Άλλος ένας προορισμός που λίγοι γνωρίζουν, είναι οι παραλίες Λίγκρες, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα και Αγιά Φωτιά.
Θα πρέπει να περάσετε το Σπήλι ώστε να βρείτε αυτές τις παραλίες. Για να φτάσετε στην Τριόπετρα, θα μπείτε από το χωριό Ακούμια ενώ για Αγία Φωτιά/ Φωτεινή θα πάτε από τα Κεραμέ. Στην Αγιά Φωτιά έχει ένα υπέροχο ταβερνάκι πάνω στην θάλασσα που θα φάτε υπέροχα θαλασσινά και ψάρια, από μια οικογενειακή επιχείρηση. Καθώς γυρνάτε για Ρέθυμνο, δεν γίνεται να μην σταματήσετε στο Σπήλι να πιείτε νερό από την πλατεία αλλά και να καθίσετε στο καφενείο του Ράφτη για ρακή και οφτή πατάτα! Ο Βαγγέλης θα σας καλωσορίσει όπως του έμαθε ο πατέρας του όλα αυτά τα χρόνια! Να φάτε γαλακτομπούρεκο από τα Δαριβιανα, και γλυκό γλώσσα, που φτιάχνει η Ελένη, ενώ μην ξεχάσετε να πάρετε φρέσκο ‘σφακινό’ ψωμί από το φούρνο του Κατάκη και τυρί από του Τζουρμπάκη στο Μυξόρουμα.
Πάμε τώρα στον βορεινό άξονα.
Δεν θα σας πω συγκεκριμένα που να φάτε μέσα στο Ρέθυμνο, καθώς έχει πάρα πολλά. Όμως πρέπει να ανεβείτε στο Ατσιπόπουλο και να φάτε στην πλατεία σουβλάκια και τηγανιτές πατάτες. Κάνει τις καλύτερες πατάτες και από την γιαγιά μας στα παιδικά μας χρόνια! Δεν έχει πολλές επιλογές, αλλά αξίζει τον κόπο!
Τώρα, στον βορά πρέπει να επισκεφτείτε την Λίμνη Κουρνά, και να κάνετε βόλτα με τα ποδήλατα ή και να κολυμπήσετε. Μετά να πάτε στις πηγές της Αργυρούπολης ώστε να φάτε υπέροχο φαγητό στου Σμπιράκη την ταβέρνα! Οι κολοκυθο-ανθοί που φτιάχνει η γιαγιά Στέλλα θα σας ξετρελάνουν! Εάν πάτε στην Λίμνη Κουρνά μπορείτε να πάτε πρώτα στην Γεωργιούπολη. Όχι όμως εκεί που πάνε οι τουρίστες αλλά στην ‘περα’ παραλία όπου το ποτάμι πέφτει στην θάλασσα και δημιουργεί 2 θερμοκρασίες μέσα στο νερό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τέλος, αξίζει να ανέβετε προς τον Μυλοπόταμο και να γνωρίσετε από κοντά τους ανθρώπους του, και να έχετε προσωπική γνώμη για τα όσα λέγονται για αυτούς τους ‘αγριάνθρωπους’, που μόνο ‘απολίτιστοι’ δεν είναι. Θα γνωρίσετε μια άλλη κουλτούρα της Κρήτης. Στα Ανώγεια σίγουρα θα φάτε ντόπιο γαλακτομπούρεκο από την Βάλια στην πλατεία στο Μεϊντάνι, μαζί με το παγωτό τους από αιγοπρόβειο γάλα ή στον Αρωδαμό μαγειρευτό αρνί από τον Αντώνη. Στον Αετό ο Μπάμπης κάνει υπέροχο αντικρυστό. Βέβαια και τα Λιβάδια είναι γνωστά για το αντικριστό τους, και μπορείτε από τον φούρνο του Κλάδου να πάρετε τοπικά εδέσματα!
Μπορείτε να πάτε στις Μαργαρίτες για να δείτε και να αγοράστε τα τοπικά κεραμικά. Επίσης να πάτε στην Μονή Αρκαδίου που είναι κοντά ή στην Μονή Δισκούριου, και ρωτήστε για την ιστορία της Μονής και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται τώρα (σσσς είναι μυστικό μόνο οι ιθαγενείς της περιοχής το ξέρουν! Ρωτήστε τους!) Τέλος, μπορείτε να ΄κλείσετε’ θέση για μια ξενάγηση σε Μιτάτο στο χωριό Αξό, όπου θα σας δείξουν και θα σας ξεναγήσουν στην ‘ζωή΄ των βοσκών. Εάν φάτε και σουβλάκια στην πλατεία βέβαια ακόμα καλύτερα!
Υπάρχουν τόσοι ‘τόποι’ ακόμα να σας προτείνω, που χρειάζομαι ώρες ολόκληρες να γράφω! Θεωρώ ότι αυτές οι τοποθεσίες είναι μια αρχή ώστε να σας κάνουν να ξαναγυρίσετε στο νησί μας!
Ευαγγελία Κουμεντάκη