Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η αναζήτηση εργασίας μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά τρομακτική και εξαντλητική διαδικασία. Αν έχεις χάσει απροσδόκητα τη δουλειά σου, αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον εργασιακό χώρο ή αν επιθυμείς να αλλάξεις καριέρα, πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποια βασικά tips που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο κοντά στους στόχους σου.
Ακολουθούν μερικά μικρά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις από την άνεση του καναπέ σου, βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στη δουλειά των ονείρων σου.
Δόμησε σωστά το βιογραφικό σου
Ένα λαμπρό βιογραφικό είναι το πρώτο βήμα για να βρεις τη δουλειά που τόσο επιθυμείς. Εάν ενδιαφέρεσαι να εργαστείς σε πιο δημιουργικούς τομείς, όπως η γραφιστική και τα social media, ο σχεδιασμός ενός οπτικά ελκυστικού βιογραφικού –πέραν του τυπικού απλού κειμένου σε Word– γίνεται ο χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις ευλαβικά. Βεβαιώσου ότι η κάθε job description στο βιογραφικό σου είναι σωστά ενημερωμένη. Ακόμη, μην ξεχάσεις τον εξονυχιστικό έλεγχο της ορθογραφίας. Ένα και μόνο ορθογραφικό λάθος, μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Ενημέρωσε το profile σου στο LinkedIn
Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά βήματα, όπως το σχετικό ιστορικό εργασίας σου, μια εντυπωσιακή φωτογραφία προφίλ και η περιγραφή των ικανοτήτων και γνώσεων σου. Ακόμη, πολύ σημαντικό κομμάτι για την πλήρη ενημέρωση του profile στο LinkedIn, αποτελεί και η παρουσίαση του βιογραφικού σου με τα πιο πρόσφατα στοιχεία απασχόλησής σου. Παράλληλα, ένα πολύ καλό tip για να ξεχωρίσεις στον αχανή κόσμο των social, είναι οι συστάσεις από τις συνδέσεις σου και οι τυχόν (επαγγελματικές ή πανεπιστημιακές) δημοσιεύσεις σου.
SOS: Μη φοβηθείς να «συνδεθείς» με άλλους χρήστες και να ακολουθήσεις σελίδες ή εταιρείες που σε ενδιαφέρουν.
Κάνε έρευνα για τις περιγραφές των θέσεων εργασίας
Ξεκίνα δημιουργώντας μια λίστα με τις πιθανές θέσεις εργασίας οι οποίες σε ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την αναζήτηση (αυτών ή παρόμοιων θέσεων) στα online job boards όπως το LinkedIn και κάνε κλικ στις θέσεις εργασίας που σου αρέσουν, ανεξαρτήτως μισθού, τοποθεσίας ή απαιτούμενης εμπειρίας. Με λίγα λόγια, απλά κάνε την έρευνά σου.
Σημείωσε τα προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες και ρύθμισε λεπτομερώς το βιογραφικό σου, προκειμένου να αντικατοπτρίζει αυτές τις δεξιότητες. Αν θεωρείς ότι έχεις μια ικανότητα που σε ξεχωρίζει, τότε πρέπει να την εντάξεις στο βιογραφικό σου. Μην υποθέσεις ότι ο εργοδότης σου θα γνωρίζει εκ προοιμίου τις δεξιότητές σου. Αφού κάνεις την έρευνά σου και εξοικειωθείς με τη «γλώσσα» που χρησιμοποιούν στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, τότε θα μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με τον πιθανό εργοδότη σου.
Βελτίωσε τις δεξιότητές σου
Κάνοντας την παραπάνω έρευνα, μπορεί να εντοπίσεις μερικές δεξιότητες οι οποίες δεν βρίσκονται στο δικό σου skill toolbox. Μην ανησυχείς, ποτέ δεν είναι αργά για να εξειδικευτείς σε κάτι καινούργιο.
Επίλεξε μια δεξιότητα που θέλεις να αποκτήσεις και θεωρείς ότι είναι σημαντικό εφόδιο για τη νέα σου καριέρα. Στη συνέχεια, αφοσιώσου σε εκείνη. Οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή η δεξιότητα, υπάρχουν αμέτρητοι οργανισμοί και σελίδες στις οποίες μπορείς να βρεις ενδιαφέρονται σεμινάρια. Μην ξεχάσεις ποτέ πόσο σημαντική είναι η επένδυση χρόνου και χρήματος στον εαυτό σου.
Παρακολούθησε το profile σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Εάν νομίζεις ότι κανείς δεν θα ελέγξει το προφίλ σου στα social media μετά από την αίτηση που έκανες σε μια δουλειά, τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Προφανώς, δεν μπορείς να διαγράψεις όλες τις φωτογραφίες και τις δημοσιεύσεις σου. Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις μια πρώτη καλή εντύπωση. Προσπάθησε να «τακτοποιήσεις» τις τελευταίες δημοσιεύσεις σου, ώστε ο πιθανός εργοδότης σου να σχηματίσει μια θετική εικόνα για ‘σένα.