Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί στη θέση να πρέπει να συντάξουμε ένα βιογραφικό και να “σπάμε” το κεφάλι μας για να το κάνουμε όσο πιο σωστά γίνεται.
Και η αλήθεια είναι πως η σύνταξη του “τέλειου” βιογραφικού αποτελεί μια πρόκληση αφού αυτό λειτουργεί σαν ένα εργαλείο μάρκετινγκ για τον εαυτό μας. Αναδεικνύει τις δεξιότητες και την εξειδίκευσή μας και υποδεικνύει στους πιθανούς εργοδότες γιατί είμαστε οι καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό τους.
Μην πανικοβάλλεσαι.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό ακόμη και αν έχεις πολύ μικρή ή εντελώς άσχετη επαγγελματική εμπειρία από αυτή που ζητάνε.
Διάβασε προσεκτικά τι ζητάνε
Πριν βιαστείς να ξεκινήσεις να γράφεις το βιογραφικό σου για να κάνεις αίτηση για μια νέα θέση διάβασε προσεκτικά το job description. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί διαφορετικά ίσως να μην έχεις καταλάβει τι ακριβώς ζητάει αυτή η θέση άρα πώς θα τους πείσεις ότι είσαι η κατάλληλη;
Μόλις καταλάβεις ποιος είναι ο τέλειος υποψήφιος που ψάχνουν μπορείς να αρχίσεις να δημιουργείς το δικό σου βιογραφικό, με βάση αυτά που ζητάνε και αυτά που διαθέτεις ήδη.
Δώσε έμφαση σε ό,τι έχεις και όχι σε ό,τι σου λείπει
Εάν ζητάνε για παράδειγμα 2 χρόνια εμπειρία και δεν την έχεις αλλά έχεις ασχοληθεί ερασιτεχνικά (έχεις διαβάσει, έχεις κάνει σεμινάρια, έκανες σχετική εθελοντική πρακτική εργασία κ.λπ) πρέπει να το αναφέρεις. Και μάλιστα πρώτο πρώτο. Άσε για τη συνέχεια την εργασιακή σου εμπειρία, η οποία ίσως να είναι άσχετη με αυτό που ζητάνε, και εστίασε σε αυτά που έχεις κάνει και είναι πιο σχετικά με αυτό που θέλουν.
Χρησιμοποίησε σωστά την εμπειρία σου
Ανάφερε την εμπειρία σου αλλά με τέτοιο τρόπο που να δείχνει σχετική με αυτά τα προσόντα που ζητάνε. Εάν για παράδειγμα έχεις δουλέψει μόνο σε τηλεφωνικό κέντρο και ζητάνε γραμματέα αντί να γράψεις έτσι σκέτο πως “απαντούσα σε εισερχόμενες κλήσεις” γράψε για την ικανότητά σου να παραμένεις ευγενική, να μη χάνεις την ψυχραιμία σου και να λύνεις κάθε πρόβλημα.
Δεν θα πεις φυσικά ψέματα, απλά θα αναλύσεις τα προσόντα σου με έναν διαφορετικό τρόπο.
Γίνε πιο δημιουργική
Τα περισσότερα βιογραφικά είναι λίγο βαρετά αφού συνήθως η δομή και το περιεχόμενό τους είναι παρόμοια. Όταν μάλιστα ο υπεύθυνος της πρόσληψης βλέπει 500-1000 βιογραφικά την ημέρα δύσκολα θα ξεχωρίσει κάποιο για τη διαφορετικότητά του.
Προσπάθησε να το κάνεις όσο γίνεται πιο κοντά στην προσωπικότητά σου, να προσθέσεις κάποιο στοιχείο σου που δείχνει να μην έχει σημασία αλλά εσύ πιστεύεις πως σε χαρακτηρίζει. Γενικότερα, προσπάθησε να ξεχωρίσεις, με επαγγελματικά πάντα τρόπο!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Υπάρχουν κάποιες “κακές” συνήθειες που δεν σε αφήνουν να είσαι παραγωγική στη δουλειά σου