Η επικοινωνία πλέον περιλαμβάνει ποικίλα μέσα για να επιτευχθεί. Ένα email μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κάποιο επίσημο event, ένα meeting στο γραφείο, χιλιάδες βιογραφικά για την επόμενη σου δουλειά.
Παρά όμως τη χρησιμότητα του, υπάρχει πάντα ένα μικρό κενό όπως σε κάθε ηλεκτρονικό μέσο. Τι γίνεται όταν αργείς να λάβεις απάντηση; Πώς μπορείς να κάνεις αισθητή την παρουσία σου χωρίς όμως να γίνεσαι ενοχλητική;
Παρακάτω θα βρεις 5 βήματα για να διεκδικήσεις την απάντηση που δεν έλαβες ακόμη, με διακριτικό τρόπο.
1. Να είσαι ευγενική
Αφού έχεις σιγουρευτεί πως θα στείλεις σε ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα το δεύτερο email σου, μην ξεχνάς την ευγένεια. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις το φόρτο εργασίας όλων, όχι μόνο τον δικό σου. Σκέψου λοιπόν πως ενδεχομένως να μην έχεις λάβει κάποια απάντηση εξαιτίας έλλειψης χρόνου. Προσπάθησε να κρατήσεις τους τύπους αντί να κάνεις γραπτές εκρήξεις. Αυτό σημαίνει πως φράσεις όπως “δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση σας” δεν είναι επιθυμητές.
2. Εξήγησε το λόγο που θες απάντηση
Όλοι τρέχουν και όλοι δεν προλαβαίνουν ποτέ να απαντήσουν. Αλλά ίσως απλά να σε έχουν ξεχάσει μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Κι αυτό φυσιολογικό είναι. Ένα trick για να διεκδικήσεις μία συντομότερη απάντηση, είναι να αναφέρεις το λόγο που τη χρειάζεσαι. Μπορεί για παράδειγμα, να χρειάζεσαι απάντηση από κάποιον συνεργάτη πάνω σε κάποιο project γιατί σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία. Ένα επιχείρημα κινητοποιεί τον παραλήπτη να σου απαντήσει σε αυτό που ζητάς.
3. Θέσε μία προθεσμία
Αν ο χρόνος σε πιέζει λόγου χάρη, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά από το να “ενοχλήσεις” με κάποιο email ξανά. Φρόντισε να αναφέρεις την ημερομηνία ή το διάστημα που θα ήθελες κάποια απάντηση αλλά και το λόγο. Μπορεί για παράδειγμα, να χρειάζεσαι ένα ή ένα όχι από μία δουλειά σχετικά σύντομα προκειμένου να γνωρίζεις αν θα συνεχίσεις την έρευνα στην αγορά εργασίας. Δεν γίνεσαι έτσι ενοχλητική. Αντίθετα, η ειλικρίνεια ακόμη και μέσω email εκτιμάται.
4. Να είσαι συνεπής
Η διαφορά μεταξύ του διεκδικώ μία απάντηση και γίνομαι ενοχλητική μέχρι να την πάρω, είναι λεπτή. Αν έχεις αναφέρει το λόγο που τη χρειάζεσαι, την προθεσμία και πάντα με ευγενικό τρόπο, διατήρησε το. Μην βομβαρδίζεις τον παραλήπτη με ενδιάμεσα μηνύματα. Κάνε λίγη υπομονή μέχρι το διάστημα που έχεις ορίσει. Αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο σου, άλλαξε το σχέδιο σου ή προχώρα στο επόμενο.
5. Αν όλα αποτύχουν, δοκίμασε το τηλέφωνο
Αν γνωρίζεις προσωπικά το δέκτη του email σου κι έχεις το κινητό του, γιατί να μην τον καλέσεις; Παρόλα αυτά, μην επιχειρήσεις συνεχόμενες κλήσεις. Έτσι γίνεσαι σίγουρα ενοχλητική. Δοκίμασε να του στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα ή να κάνεις μία κλήση. Η πιο άμεση επαφή μέσω τηλεφώνου ίσως “σπάσει τον πάγο” και σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.