Ακόμα και σήμερα για πολλές γυναίκες αποτελεί ταμπού το να μιλήσουν, ακόμα και στον γυναικολόγο τους, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περίοδό τους, για “περίεργα” σημάδια κατά τη διάρκεια του κύκλου τους και άλλα πολλά γυναικολογικά θέματα. Έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να μην αναφερόμαστε σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον κόλπο μας και γενικότερα με τη γυναικεία ανατομία.
Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα το να κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από αυτό το θέμα και κανείς να μην τους καταρρίπτει. Μα αν δεν μιλάμε για αυτό, πώς θα μάθουμε για ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας;
Εδώ θα δεις τους πιο κοινούς μύθους για τον γυναικείο κόλπο και το γιατί θα έπρεπε να μην υπάρχουν εδώ και πολλά -πολλά- χρόνια.
Ο παρθενικός υμένας σπάει την πρώτη φορά που κάνεις σεξ
Δεν ξέρουμε καν πως έχει περαστεί μέσα στους αιώνες αυτή η θεωρία και γιατί κάποιοι την πιστεύουν ακόμη. Παρόλο που η πρώτη φορά που μια γυναίκα κάνει σεξ μπορεί να είναι άβολη για χίλιους λόγους, το “σπάσιμο” του παρθενικού υμένα δεν είναι ένας από αυτούς. Ο παρθενικός υμένας είναι απλά μία λεπτή μεμβράνη μέσα στον κόλπο. Δεν γεννιούνται όμως όλες οι γυναίκες με αυτόν και φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι θα σπάσει την πρώτη φορά που θα κάνει σεξ.
Όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να κάνεις σεξ
Προφανώς και όταν έχεις περίοδο ίσως με τις κράμπες, τους πόνους ό,τι άλλο σου συμβαίνει να μην έχεις καμία όρεξη να κάνεις σεξ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που να σου το απαγορεύει. Ίσα ίσα είναι πολύ πιθανό κάνοντας σεξ να μειωθεί η διάρκεια της περιόδου σου και να μειωθούν σημαντικά οι πόνοι. Οπότε, κάνε αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και όχι άβολα.
Εάν κάνεις πολύ σεξ, ο κόλπος σου θα “χαλαρώσει” και αυτό οπτικά θα φαίνεται
Πρέπει να γνωρίζεις πως ο κόλπος είναι τρομερά ελαστικός και σχεδιασμένος να διαστέλλεται και να συστέλλεται κατά τη διάρκεια του σεξ αλλά και μετά από αυτό. Ο κόλπος άρα δεν είναι μόνιμα “τεντωμένος” κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά πολλές φορές όπου σε κάποιες περιπτώσεις ο κόλπος με την πάροδο του χρόνου δεν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Αυτό συμβαίνει και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας επίσης αφού οι μύες του κόλπου κουράζονται και χαλαρώνουν.
Ο κόλπος μυρίζει πάντα άσχημα
Η μυρωδιά του κόλπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το PH, οι ορμόνες ή οι φάσεις του κύκλου. Κάθε κόλπος έχει τελείως διαφορετική οσμή. Εάν παρόλα αυτά είσαι σίγουρη πως έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή θα πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου γιατί ίσως υποφέρεις από κάποια μόλυνση.
Τα χείλη του αιδοίου έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα
Τα χείλη του αιδοίου όχι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα σε όλες τις γυναίκες, όπως δεν έχει για παράδειγμα το στήθος. Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουμε μάθει από μικρή ηλικία γιατί είναι ένας από τους λόγους που στην εφηβεία η ανασφάλειά μας χτυπάει κόκκινο. Δεν υπάρχει “σωστό” σχήμα, όψη, μέγεθος.
Εάν φυσικά έχεις οποιαδήποτε απορία καλό είναι να μιλήσεις ανοιχτά με τον γυναικολόγο σου για να τη λύσει!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις