Είναι γνωστό πως όλα τα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που δίνουν στο σώμα σου όλα αυτά που χρειάζεται και ονομάζονται φυτοχημικά.

Κάποια φρούτα, όμως, έχουν την τύχη να θεωρούνται “υπερτροφές” λόγω των πολυάριθμων οφελών που σου προσφέρουν και, μάλιστα, έχουν μελετηθεί ανά καιρούς για τις επιδράσεις τους στην υγεία και αξίζουν μία θέση στη διατροφή σου.

Είναι φρούτα που είναι εύκολο να προμηθευτείς και να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, αλλά και φρούτα που είναι δύσκολο να βρεις φρέσκα και θα πρέπει να συμβιβαστείς με την αποξηραμένη ή κατεψυγμένη τους μορφή.

Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως έχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και θα σου δώσουν την ενέργεια και τις βιταμίνες που έχεις ανάγκη.

Δαμάσκηνα

Εκτός από την ευχάριστη γλυκιά γεύση τους, τα δαμάσκηνα προσφέρουν υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδροξυκινναμικά οξέα, τα οποία είναι ένα είδος πολυφαινολών (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και προβιταμίνη Α και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα υψηλές σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, οι ανθοκυανίνες, τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή. Ακόμη, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση φράουλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Σταφύλια

Τα σταφύλια, αν και μικρά σε μέγεθος έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία να σου προσφέρουν. Πολλές ποικιλίες σταφυλιών βρέθηκαν πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το καφεϊκό οξύ, η επικατεχίνη, η κατεχίνη, το πρω-κατεχνικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η ρουτίνη. Πράγματι, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα superfruits αξίζουν μία θέση στα γεύματα σου.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! Τα μήλα συνδέονται με μια ποικιλία θρεπτικών στοιχείων για την υγεία. Συγκεκριμένα, αποτελούν πηγή φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών και προσφέρουν αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία.

Ροδάκινα

Τι καλύτερο για το καλοκαίρι; Το αγαπημένο σου ροδάκινο εκτός από τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει σου παρέχει μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, προβιταμίνης Α και καλίου. Να ξέρεις, ακόμα, πως οι φρέσκες φλούδες ροδάκινου και ο πολτός του έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση από τα μαγειρεμένα προϊόντα ροδάκινου, π.χ. κομπόστα ή μαρμελάδα, για αυτό να προτιμάς να το καταναλώνεις ωμό.

Αβοκάντο

Ναι ναι, το αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων! Το ιδιαίτερο αυτό superfruit δεν είναι μόνο κρεμώδες και νόστιμο, αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της LDL (κακή) χοληστερόλη.

Μύρτιλλα

Αυτά τα μικρά μούρα περιέχουν πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα. Η κατανάλωση φρέσκων μύρτιλλων καθημερινά, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με βελτίωση της ψυχικής ηρεμίας.

Κεράσια

Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και πολυφαινόλης που περιέχουν, τα κεράσια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση τους, σύμφωνα με έρευνα, οδήγησε σε μείωση των δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, καθώς και σε μειωμένη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη VLDL και HbA1c – δείκτης μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ ανήκουν στα εσπεριδοειδή και είναι πλούσια σε μαγνήσιο, βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Βοηθάνε στη μείωση του βάρους, καθώς και στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η κατανάλωση τους οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα της HDL (καλή) χοληστερόλης.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ακόμη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E και σε ελλαγικό οξύ, οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων αλλά και τον καρκίνο.

Aronia

Η αρόνια είναι ένα είδος μούρου που είναι πραγματική «υπερτροφή». Είναι πηγή φαινολικών οξέων και φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, των προανθοκυανιδινών και των φλαβονολών. Έχει, μάλιστα, τη δεύτερη πιο μεγάλη περιεκτικότητα ανθοκυανινών συγκριτικά με άλλα είδη μούρων (διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με τα βατόμουρα, τετραπλάσια συγκριτικά με τα μύρτιλλα και δεκαπλάσια συγκριτικά με τις φράουλες). Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι καρποί της αρώνιας περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πηκτίνες, τα οποία όλα συντελούν στις επιδράσεις του καρπού στο σώμα και την υγεία.

Ντομάτες

Αν και συχνά θεωρούνται λαχανικά, οι ντομάτες είναι ένα είδος φρούτου. Είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές λυκοπενίου, ένα καροτενοειδές, δηλαδή χρωστική ουσία που συνδέεται με τη προστασία της καρδιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φλούδες ντομάτας περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τον πολτό.

Σύκα

Τα σύκα είναι φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες που παρουσιάζουν, επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Β6 και Κ. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη.

Σμέουρα

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τα σμέουρα είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών μεταξύ όλων των φρούτων και λαχανικών. Περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

Σαγκουίνια

Το σαγκουίνι είναι ένα γλυκό εσπεριδοειδές με κοκκινωπή φλούδα, κάτι που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που περιέχει. Σημαντικό είναι, βέβαια, πως παρέχει βιταμίνη C, σε επίπεδα, συνήθως, 32-42 mg ανά 100 γραμμάρια που αντιστοιχεί στο 35-47% της ημερήσιας αξίας (DV) για αυτή τη βιταμίνη.

Νεκταρίνια

Και τα νεκταρίνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βήτα καροτένιο και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βήτα-καροτένιο, όπως τα νεκταρίνια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας και του πρόωρου θανάτου.

Ρόδι

Πολλές μελέτες συνδέουν τα ρόδια με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αυτά τα φρούτα διαθέτουν ενώσεις, όπως οι ελλαγιταννίνες, οι ανθοκυανίνες και τα οργανικά οξέα, τα οποία προσδίδουν στο ρόδι ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός και τα εκχυλίσματα ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της αρτηριακής πίεσης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της φλεγμονής και της μυϊκής βλάβης.

Κουμκουάτς

Τα κουμκουάτ είναι μικροί, πορτοκαλί χρώματος καρποί που ανήκουν και αυτά στα εσπεριδοειδή και έχουν ξινή γεύση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και φυτοχημικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι ένα από τα τροπικά φρούτα που έχεις την τύχη να μπορείς να προμηθευτείς από την αγορά. Γεμάτο αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού οξέος, της κερκετίνης και του ελαγικού οξέος, καθώς και καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη, άλφα καροτένιο και βήτα καροτένιο, τα οποία προσδίδουν στον καρπό την κιτρινωπή απόχρωσή του, αξίζει να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή. Τα μάνγκο είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να βελτιώσουν τα προβλήματα του εντέρου και την δυσκοιλιότητα.

Gojji Berries

Τα μούρα γκότζι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυσακχαρίτες, φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, οι οποίες δίνουν σε αυτό το φρούτο το λαμπερό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές, ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες και περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και βήτα καροτενίου (προβιταμίνη Α), το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Σαν φρούτο, τα κράνμπερι είναι αρκετά ξινά, γι ‘αυτό συχνά καταναλώνονται αποξηραμένα ή σε γλυκές παραλλαγές, όπως σάλτσες και μαρμελάδες.

Λεμόνια

Αν και είναι ένα είδος που πάντα έχεις στο σπίτι, το λεμόνι δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αιθέρια έλαια & πολυφαινόλες. Μη ξεχνάς πως το λεμόνι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Παπάγια

Ακόμη ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, προβιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και κάλιο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε λυκοπένιο. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως η παπάγια μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Καρπούζια

Το καρπούζι είναι ένα ενυδατικό φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, προβιταμίνη Α και πολλά αντιοξειδωτικά. Μελέτες σε ζώα καταδεικνύουν ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, προστατευτικές για τον εγκέφαλο και υποστηρικτικές ιδιότητες για το συκώτι.

Μούρα Acai

Μπορεί να έχεις ακούσει για τα μούρα acai, μιας που στα social media θα δεις παντού τα acai bowl, ένα smoothie φτιαγμένο με κατεψυγμένα μούρα acai και άλλα φρούτα. Περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και είναι, επίσης, πλούσια σε λιπαρά οξέα. Περιέχουν 19 αμινοξέα, καθώς και αρκετές στερόλες και φυτικές ίνες.