To κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν μπορείς να το εντάξεις ούτε στο πρωινό, ούτε στο μεσημεριανό, ούτε στα σνακ. Είναι από μόνο του μια κατηγορία αφού μπορείς να το απολαμβάνεις από το πρωί μέχρι και το απόγευμα με πολλές παραλλαγές ως συνοδευτικό του.
Εδώ θα δεις το πώς θα φτιάξεις στο σπίτι κουλούρι Θεσσαλονίκης και μάλιστα γεμιστό με ελιές, με αυτή τη φανταστική συνταγή από το blog mrsolivespoon.
Υλικά:
- 340ml χλιαρό νερό
- 20 γραμμάρια προζύμι με μαγιά
- 90 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 260 γραμμάρια αλεύρι ολικής
- 120 γραμμάρια ελιές ροδέλα
- 4 γραμμάρια αλάτι
- σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το προζύμι με το χλιαρό νερό και 90 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με τα 60 γραμμάρια από το αλεύρι ολικής άλεσης και άφησέ το στην άκρη για 25 λεπτά. Αφού έχει περάσει η ώρα βάλε τα άλλα 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης με το αλάτι και ζύμωσε. Πρέπει να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μόλις έχει σχηματιστεί η ζύμη πρόσθεσε μέσα τις ελιές και ζύμωσε ξανά. Άφησε τη ζύμη στην άκρη για 30 λεπτά.
Κόψε το ζυμάρι σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων. Σχημάτισε ένα κορδόνι και κάνε το κύκλο. Άλειψε με λίγο νερό και πασπάλισε προαιρετικά με σουσάμι. Τοποθέτησε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήσε στους 220 βαθμούς για 15-18 λεπτά.
Άφησέ τα να κρυώσουν και αποθήκευσέ τα για να τα απολαμβάνεις όποια στιγμή της ημέρας θέλεις!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Cheesecake με κολοκύθα και μπαχαρικά