Εάν εδώ και καιρό η μόνη συνεπής άσκηση που έχεις στην καθημερινότητά σου είναι να ανοιγοκλείνεις την πόρτα του ψυγείου (κατάλοιπα καραντίνας) ή αν ένας τραυματισμός σε κράτησε εκτός φυσικής δραστηριότητας για μεγάλο διάστημα, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips για να επανέλθεις.
Ομαλή μετάβαση από την αδράνεια στη δράση
Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Το σώμα μας οφείλουμε να το σεβόμαστε και να το ακούμε, όπως συνηθίζω να υπενθυμίζω στους μαθητές μου. Εμπράκτως αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα σήκωνες ένα συγκεκριμένο αριθμό κιλών ή έτρεχες συγκεκριμένα χιλιόμετρα, αυτό ανήκει στο παρελθόν μόνο προς το παρόν και είναι στο χέρι σου να ξανασυμβεί στο εγγύς μέλλον. Ξεκίνα με χαμηλές προσδοκίες και μέρα με τη μέρα θα επανέρχεσαι στα επίπεδα που απεγνωσμένα θες να επανέλθεις.
Οι πρώτες 2 εβδομάδες είναι αναγνωριστικές. Δέκα λεπτά αερόβιας άσκησης όπως γρήγορο βάδην, ποδήλατο, ελλειπτικό ή χαλαρό τρέξιμο είναι αρκετά ώστε να ανοίξεις την αυλαία του κυρίως μέρους της προπόνησής σου. Στη συνέχεια κάνε focus στην κινητικότητα των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών. Το stretch and mobility θα σε κρατήσουν ενεργή χωρίς να επιβαρύνεις σημαντικά το σώμα αλλά και το πνεύμα σου που προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.
Η αρχή της προοδευτικότητας
Έχω ακόμα χαραγμένη τη φωνή του καθηγητή μου στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης να επιμένει ξανά και ξανά σε αυτήν την αρχή της προπόνησης. Και αλήθεια τον ευχαριστώ που σχεδόν εμμονικά προσεγγίζω την αρχή αυτή και εάν την τηρήσεις θα ευχαριστείς εσύ εμένα!
Σε αυτήν την αρχή η υπερφόρτωση είτε κιλών είτε έντασης θα πρέπει να γίνει προοδευτικά έτσι ώστε τα συστήματα του οργανισμού να προλάβουν να προσαρμοστούν στα νέα κινητικά ερεθίσματα και να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού. Φαντάζομαι δεν θες άλλο ένα τρίμηνο εκτός, οπότε το να ακολουθήσεις αυτήν την αρχή είναι μεγάλης σημασίας.
Από τα εύκολα στα δύσκολα και από τα απλά στα σύνθετα λοιπόν!
Επίλεξε το είδος της γυμναστικής που κάνει εσένα να νιώθεις καλά
Όπως είπα το σώμα μας πάντα χρειάζεται να το ακούμε. Δεν θα σου πει ψέματα, θα είναι απόλυτα ειλικρινές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ακούσεις. Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με το να σηκώσεις βάρη εγώ, σαν επαγγελματίας της άσκησης, σου λέω να μην το κάνεις. Σου εγγυώμαι ότι υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να γυμναστείς και να αισθανθείς την πολυπόθητη ευφορία που προσφέρουν οι ενδορφίνες (ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης). Εάν δεν σου αρέσει να τρέχεις, μην τρέξεις. Κολύμπησε, κάνε σκοινάκι, κάνε ποδήλατο. Το να κάνεις κάτι που δεν σε ευχαριστεί είναι μια επένδυση χαμένη. Γιατί το να προσέχεις την υγεία σου και το σώμα σου είναι η σοβαρότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις και με μηδενικό ρίσκο.
Ένας σωστός γυμναστής θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον και πιο κοντά στις ανάγκες σου.
“Άριστον μὲν ὕδωρ…”
Ενυδάτωσε το σώμα σου συνεχώς. Εκτός από την αναγκαιότητα του να καταναλώνουμε αρκετό νερό για να κρατάμε το δέρμα μας λαμπερό, το σώμα και συγκριμένα οι μύες μας το έχουν άμεση ανάγκη για την ομαλή επανένταξή σου σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Θα σου πω μία λέξη για να σε πείσω: κράμπες! Όλοι μας τις έχουμε βιώσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι έντονες, είναι συχνές και ενίοτε επίπονες. Οι κράμπες δεν είναι παρά αφυδάτωση των μυών. Η έλλειψη νερού (καθώς και μαγνησίου και καλίου), είναι ο νούμερο ένα λόγος για την έντονη σύσπαση των μυών. Το νερό λοιπόν θα σε βοηθήσει να υποχωρήσουν οι κράμπες αλλά και θα ενυδατώνει το σώμα σου πριν αλλά και μετά την άσκηση.
Απόφυγε λοιπόν τις δικαιολογίες, και ξεκίνα αύριο να θέτεις τους στόχους σου στον χρόνο που εσύ επιθυμείς. Ο χρόνος πάντα για μένα ήταν σχετικός. Μπορεί η διαδικασία να σου πάρει τέσσερις μήνες, μπορεί και οκτώ. Απόλαυσε τη διαδρομή, μάθε το σώμα σου καλύτερα και εμπιστεύσου το πολυτιμότερο δώρο που έχεις -τον εαυτό σου- ΜΟΝΟ σε ειδικούς. Τις εκπτώσεις αναζήτησέ τες στα ρούχα, όχι στον τομέα της υγείας.