Ο καλός ποιοτικός βραδινός ύπνος έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, υποστηρίζει την υγιή καρδιακή λειτουργία και ενισχύει τη διάθεσή. Αυτά λίγο πολύ όμως τα γνωρίζαμε.
Τώρα νέα έρευνα ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics εξέτασε τις διατροφικές συμπεριφορές σχεδόν 20.000 ενηλίκων, ηλικίας 20 έως 60 ετών.
Στη συνέχεια διασταύρωσε αυτά τα δεδομένα σε σχέση με τις συνήθειες ύπνου τους, χωρίζοντας ουσιαστικά την ομάδα σε δύο υποομάδες—μία που ανταποκρίθηκε στη σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου και της Εταιρείας Έρευνας για τον Ύπνο για τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα και μία άλλη που δεν το έκανε.
Ο στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν όλα τα σενάρια για να έχουν μια πιο ακριβή εικόνα για το πώς οι συνήθειες ύπνου επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.
«[Θέλαμε να μάθουμε] τι τσιμπολογούν οι άνθρωποι, την ποσότητα που τρώνε και πώς διαφέρουν [αυτοί οι παράγοντες] για τους ανθρώπους που τηρούν το 8ωρο ύπνου [σε σχέση με αυτούς που δεν το κάνουν] », λέει ο επικεφαλής Dr. Christopher A. Taylor.
Ο Dr. Christopher A. Taylor και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι όσοι δεν πληρούσαν τις συστάσεις ύπνου κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες εξαιτίας των σνακ που επέλεγαν το βράδυ και έτρωγαν επίσης περισσότερη ζάχαρη.
«Τα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά και τα μη αλκοολούχα ροφήματα αντιπροσώπευαν [περίπου] τα δύο τρίτα της θερμιδικής πρόσληψης [το βράδυ]», λέει, προσθέτοντας ότι όλα αυτά – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πιο καθιστική ζωή βοηθά να εξηγηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, η σχέση μεταξύ της μη τήρησης των συστάσεων ύπνου και της εμφάνισης παχυσαρκίας.
Είναι ένας φαύλος (αν και νόστιμος) κύκλος που μπορεί να έχει πρόσθετες αρνητικές συνέπειες για την υγεία, καθώς τέτοια σνακ μπορούν επίσης να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου οδηγώντας σε απώλεια ύπνου που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε περισσότερο τσιμπολόγημα.
Ο ίδιος ανέφερε πως ελπίζει οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να επανεξετάσουν το βραδινό τους πρόγραμμα.
Αν φας δείπνο στις 6 μ.μ. και πας για ύπνο τα μεσάνυχτα, επισημαίνει, είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσεις γιατί μεσολαβούν αρκετές ώρες μέχρι τον ύπνο.
Από την άλλη, τρώγοντας δείπνο στις 8 μ.μ. σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσεις μέχρι την ώρα του ύπνου, άρα οι πιθανότητες να φας κάποιο σνακ και μάλιστα ανθυγιεινό μειώνονται.
Εν ολίγοις, μπορεί να πρέπει να επαναξιολογήσεις το βραδινό σου πρόγραμμα για να διευκολύνεις και τον ύπνο σου, αλλά και για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να κάνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.