Το επαγγελματικό ghosting δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τώρα. Είναι όμως μία τάση που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας.
Σου έχει τύχει να προετοιμάζεσαι για μία συνέντευξη, μετά το τέλος της να λαμβάνεις πολύ καλά σχόλια αλλά τελικά να μην σε καλούν πίσω; Σου έχει συμβεί να “είσαι η καταλληλότερη για τη δουλειά” αλλά τελικά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση;
Αν ναι, έχεις βιώσει το επαγγελματικό ghosting.
Ενώ το ghosting αναδύθηκε από το online dating, με τον έναν από τους δύο τελικά να εξαφανίζεται, παρατηρείται και στον εργασιακό χώρο. Το επαγγελματικό ghosting ίσως σου έχει συμβεί κι εσένα. Έχει να κάνει με το να μη λάβεις κάποια απάντηση ή έστω feedback από κάποιο interview που έκανες. Σαν ένα διαβάστηκε στα επαγγελματικά σου.
Η ψυχική υγεία του υποψηφίου παίζει σπουδαίο ρόλο στο κυνήγι μίας καλής επαγγελματικής ευκαιρίας. Τα συνεχόμενα ghosting, τα αναπάντητα emails και οι απορρίψεις επηρεάζουν το θάρρος του/της. Πόσο μάλλον το κίνητρο για να συνεχίσει να αναζητά μία θέση εργασίας. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις ως πιθανός εργαζόμενος για να προλάβεις το ghosting;
Ρώτα για τις λεπτομέρειες πρόσληψης
Αν θέλεις να αποφύγεις το επαγγελματικό ghosting, όσο το δυνατόν περισσότερο, ζήτα πληροφορίες. Μέσα σε πόσο διάστημα θα ληφθεί η απόφαση σε περίπτωση πρόσληψης, αν θα ειδοποιηθείς ακόμη και εάν δεν σε επέλεξαν. Μπορεί να μη λάβεις απόλυτα ειλικρινή απάντηση αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Πάρε την πρωτοβουλία και ζήτα ένα follow-up
Στείλε ένα ευγενικό email για τη συνάντηση που είχες με την εκάστοτε εταιρία. Με αυτό τον τρόπο, υπενθυμίζεις την παρουσία σου. Επίσης, μπορεί να δίνεις στον εαυτό σου κι ένα προβάδισμα. Αν μετά από κάποιες μέρες δεν λάβεις απάντηση, θα καταλάβεις ότι πρέπει να αρχίσεις να το δέχεσαι.
Μην το παίρνεις προσωπικά
Κυρίως μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν σημαίνει κάτι το ότι δεν πήρες αυτή τη δουλειά. Θα πάρεις την επόμενη. Το μυστικό είναι να μην πτοείσαι, όσες απορρίψεις κι αν έχεις.