Digital Detox: Το έχεις σίγουρα ακούσει, δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι αλλά και πως να το κάνεις.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις αν το χρειάζεσαι, είναι να φέρεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή. Διαβάζεις αυτό το άρθρο από το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet σου. Αναρωτήσου:
- Πόσες ειδοποιήσεις/ανοιχτές καρτέλες έχεις και σου τραβούν την προσοχή ταυτόχρονα;
- Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να κάνεις κάτι online ή offline και σε έχει διακόψει ένα μήνυμα ή μια κλήση στο κινητό σου;
- Πόσες ώρες πέρασες σήμερα αλλά και καθημερινά online, μπροστά από μια οθόνη;
Η ανάγκη για το Digital Detox δημιουργήθηκε λόγω της υπερ-φόρτωσης από τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά.
Όπως ο οργανισμός σου «χτυπάει το καμπανάκι» γιατί έχει την ανάγκη να κάνεις Detox για να διώξεις τις τοξίνες από το σώμα σου, έτσι έχει την ανάγκη να κάνεις ένα διάλειμμα που και που από όλες αυτές τις πληροφορίες που σε κατακλύζουν. Κάθε φορά που κοιτάς κάτι στο κινητό σου, δέχεσαι πάρα πολλά ερεθίσματα που τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνεις να τα επεξεργαστείς.
Το Digital Detox είναι μια έννοια που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία είσαι offline, δηλαδή δεν είσαι «μέσα» στον «ψηφιακό κόσμο». Digital Detox μπορείς να κάνεις την ώρα που οδηγείς, την ώρα που κλείνεις το κινητό σου για να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να πάρεις έναν υπνάκο για λίγη ώρα, ακόμα και την ώρα που συνειδητά αφήνεις το κινητό στην άκρη για να συζητήσεις ουσιαστικά με έναν φίλο.
Γιατί το χρειάζεσαι;
Καθημερινά περνάμε πάνω από 3 ώρες τουλάχιστον πάνω από την οθόνη του κινητού μας, ανταλλάσσοντας μηνύματα, διαβάζοντας, κοιτώντας φωτογραφίες και κάνοντας ατελείωτο scrolling στα social media «χαζεύοντας» όσα μας αρέσουν. Ας μην υπολογίσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά από κάποια οθόνη για να εργαστούμε ή να ψυχαγωγηθούμε.
Κάνοντας ένα διάλειμμα από την υπερ-πληροφόρηση του ψηφιακού κόσμου, ξεκουραζόμαστε σωματικά και ψυχικά. Δεν καταπονούμε τόσο πολύ τα μάτια, τα χέρια και τον κορμό μας (λόγω της στάσης του σώματος) ενώ ταυτόχρονα ηρεμούμε το μυαλό μας για να μπορέσει να συνεχίσει την διαρκή καταγραφή και επεξεργασία όλων των πληροφοριών που του δίνουμε. Το μυαλό χρειάζεται ένα διάλειμμα από όλες αυτές τις πληροφορίες που δέχεται κάθε λεπτό, ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί και να «μαζέψει» ενέργεια για να επανέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις που του έχουμε θέσει. Ταυτόχρονα, η διαρκής συνδεσιμότητα βλάπτει και την συγκέντρωσή μας.
Μια ειδοποίηση που θα έρθει στο κινητό μας, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας και να χρειαστούμε 24 λεπτά για να καταφέρουμε να επανέλθουμε στο επίπεδο συγκέντρωσης που είμασταν πριν (!) Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην ημέρα αν δεν οριοθετήσουμε τον χρόνο που περνάμε online θα καταλήξουμε σε μια διαρκή «μάχη» για να βρούμε τη συγκέντρωσή μας.
Έχεις παρατηρήσει γιατί η λέξη «βαριέμαι» πλέον δεν ακούγεται τόσο συχνά; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε ποτέ! Μήπως να αφήσουμε το μυαλό μας να «αδειάζει» για λίγο ώστε να ανακτήσει δυνάμεις και να ανταπεξέλθει σε όσα του ζητάμε να κάνει καθημερινά;
Μάθε περισσότερα, λάβε μέρος στις οργανωμένες εμπειρίες του Digital Detox Experience και αποσυνδέσου για λίγες ώρες ή μέρες κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες. Μάθε για τα experiences του Δεκεμβρίου εδώ.