Εάν η λέξη άγχος δεν σου είναι άγνωστη, αλλά είναι πάντα ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ίσως έχεις ήδη καταλάβει πως επηρεάζει εσένα, τη δουλειά σου, την αυτοπεποίθησή σου και τους αγαπημένους σου.
Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι η ψυχοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας και πως ο διαλογισμός κάνει μεγάλη διαφορά στη ρουτίνα σου για την ανακούφιση από το άγχος. Αλλά αυτό που συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι πώς το άγχος επηρεάζει ουσιαστικά τις σχέσεις μας. Προσωπικές, φιλικές και ρομαντικές.
Ενώ το άγχος σε επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους υπάρχουν μερικές κοινές συμπεριφορές που οι ειδικοί καλούν να προσέξεις πριν αυτές βλάψουν και τη σχέση σου.
Φέρεσαι με εκνευρισμό στους αγαπημένους σου
Όταν το άγχος κάνει την εμφάνισή του, μπορεί να θυμώσεις, να εκνευριστείς, να νευριάσεις λόγω υπερδιέγερσης, υπερέντασης ή εκνευρισμού με τον εαυτό σου.
«Τα άτομα με άγχος μπορεί να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα συμπτώματα του άγχους τους, κάτι που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ευερέθιστοι ή σε έξαρση», εξήγησε η Diante Fuchs, κλινική ψυχολόγος.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείς πάντα να εξηγήσεις πως ο εκνευρισμός σου δεν οφείλεται στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου αλλά στην κατάσταση που βιώνεις.
Ακυρώνεις συχνά τα σχέδια με τους άλλους
Το άγχος είναι αυτό που σε κάνει να ανησυχείς πάντα. Κάνει το μυαλό σου να τρέχει και πάντα σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που κερδίζει στο μυαλό σου. Αυτό είναι που στην ουσία σε κάνει να ακυρώνεις σχέδια, να φοβάσαι να παρευρεθείς σε κάποια εκδήλωση ή ακόμα και να αισθανθείς ξαφνικά πως βρίσκεσαι στα όρια της κρίσης πανικού.
Ο Evan Marmol, κλινικός κοινωνικός λειτουργός και θεραπευτής που ειδικεύεται στο άγχος τονίζει:
«Πολλοί άνθρωποι με άγχος μπορεί να αντιδράσουν ακυρώνοντας σχέδια την τελευταία στιγμή λόγω έλλειψης ενέργειας ή φεύγοντας από κοινωνικές εκδηλώσεις όταν αισθάνονται ψυχικά κουρασμένοι. Ενώ άλλοι μπορεί να βλέπουν αυτή τη συμπεριφορά ως φυγή ή έλλειψη ενδιαφέροντος, είναι ένα μέσο επιβίωσης και αυτοσυντήρησης».
Προσπάθησε κι εσύ με τη σειρά σου να καταλάβεις πως ο σύντροφός σου μπορεί να ερμηνεύσει αυτή τη συμπεριφορά σαν υπεκφυγή, ανεξάρτητα από το πόσο καλές προθέσεις έχεις.
Για να αποφύγεις αυτό να γίνει ένα μόνιμο ζήτημα στη σχέση σου, να είσαι όσο πιο ειλικρινής απέναντί του. Ένα άτομο που δεν υποφέρει από άγχος μπορεί να μην το καταλάβει, γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις τα αισθήματά σου και τους φόβους σου όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.
Μπορεί να χρειάζεσαι συνεχή επιβεβαίωση
Το άγχος μπορεί συχνά να σε κάνει να αναρωτιέσαι τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Εξαιτίας της ανησυχίας που συνοδεύει το άγχος σου, μπορεί να αναζητήσεις συχνότερα την επιβεβαίωση και αυτό δεν αποκλείεται να θεωρηθεί πιεστικό για τον σύντροφό σου.
Το πιο βασικό είναι να ακούσεις τη γνώμη και τις συμβουλές ενός ειδικού για να δουλέψεις πρώτα με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου.
Έπειτα αν ο σύντροφός σου γνωρίζει πως νιώθεις και κατανοεί αυτή σου την ανάγκη, μπορεί πιο εύκολα να προσπαθήσει να σε βοηθήσει να αισθανθείς ασφαλής. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η επικοινωνία είναι βασική.
Ο Evan Marmol αναφέρει επίσης ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι το άγχος κάνει τους ανθρώπους διαφορετικούς. Όσοι έχουν άγχος είναι συχνά πολύ οξυδερκείς, ευσυνείδητοι και με ενσυναίσθηση», οπότε την επόμενη φορά που θα αισθάνεσαι άγχος ή ανασφάλεια, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το άγχος σου σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δεν φταις εσύ και σίγουρα δεν φταίνε κι εκείνοι που προσπαθούν να σε καταλάβουν.
Στα θέματα του άγχους αυτό που μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να σε καταλάβουν είναι να είσαι ειλικρινής με αυτά που νιώθεις πραγματικά και αυτά που σε κάνει το άγχος να αισθάνεσαι.