Ένα ηχηρό μήνυμα θέλησε να περάσει η δικηγόρος Amal Alamuddin στη Σύνοδο Κορυφής των Διευθύνων Σύμβουλων της APEC, τονίζοντας ότι οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, η Amal Alamuddin παρευρέθηκε στο εικονικό forum σε μια συνάντηση της APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), ζητώντας μια πολυμερή απάντηση για τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζοντας τον ολοένα διαπλεκόμενο ρόλο που παίζουν οι χώρες και οι επιχειρήσεις στην προάσπισή τους.
«Οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο τυχαίες, αλλά συχνά είναι απολύτως απαραίτητες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας»
Η δικηγόρος σχολίασε επίσης τις απόψεις πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών. Εκείνοι, με τη σειρά τους τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, σε μια εποχή που η κοινωνικοοικονομική ανισότητα έχει διευρυνθεί από την πανδημία Covid-19.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την υφήλιο εάν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που διαθέτουν για να πιέσουν τις ανελεύθερες απολυταρχίες, και εάν οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να κινήσουν τα νήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε η Amal Alamuddin.
Liberal governments and companies should work hand-in-hand to uphold human rights, human rights lawyer Amal Clooney said at the APEC CEO Summit, calling businesses ‘absolutely essential’ to advancing rights https://t.co/VDZIwKH8R9 pic.twitter.com/AjHq7zuM5L
— Reuters (@Reuters) November 11, 2021
«Εάν δεν μπορείτε να βασιστείτε σε φιλελεύθερες κυβερνήσεις για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων, πρέπει να προσπαθήσετε να εμπνεύσετε τον ιδιωτικό τομέα να παρέμβει. Μερικές φορές είναι η μόνη επιλογή, δεδομένου ότι πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, απαιτούν μια πολυμερή απάντηση», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφου Maria Ressa, η οποία αντιμετώπισε νομικά ζητήματα στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες, λόγω των ερευνητικών ρεπορτάζ της για την κυβέρνηση του προέδρου Rodrigo Duterte. «Η περίπτωση της Maria είναι εμβληματική για το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν εταιρείες και πώς οι επιθέσεις στο διαδίκτυο μπορούν να διασταυρωθούν και εκτός σύνδεσης. Όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα δημόσιων και ιδιωτικών ενεργειών, έτσι είναι και οι πιθανές απαντήσεις σε τέτοιες καταχρήσεις», ανέφερε.