Όταν περνάς πολύ χρόνο στην κουζίνα σου αρχίζεις να σκέφτεσαι για το αν ο τρόπος που κάνεις πράγματα στον χώρο αυτό είναι όντως υγιεινός. Είτε αυτό αφορά την αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, είτε στον ίδιο τον τρόπο που μαγειρεύεις, το να ξέρεις ότι ο τρόπος σου είναι υγιεινός θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις μια αίσθηση ελέγχου στην κουζίνα σου και θα σου δώσει μία άλλη ελευθερία.
«Δεν είναι αγγαρεία, είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να επηρεάσουμε την υγεία μας και να θρέψουμε το σώμα μας», λέει η διατροφολόγος Maria Marlowe, προσθέτοντας ότι η πράξη της προετοιμασίας ενός γεύματος μπορεί να θεωρηθεί ως «πράξη αυτοφροντίδας». «Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι ‘μάγειρες’, οπότε βασίζονται υπερβολικά σε συσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων, των κονσερβοποιημένων και των συσκευασμένων τροφίμων», εξηγεί η Kimberly Snyder, διατροφολόγος με έδρα το Λος Άντζελες. «Η παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γευμάτων μπορεί να είναι εύκολη και απλή – είναι απλώς θέμα επιλογής των σωστών συστατικών και γνώσης του καλύτερου τρόπου προετοιμασίας τους», σημειώνει.
Αγόρασε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα
Τα φρέσκα ψώνια στις τοπικές αγορές μπορεί να είναι ιδανικά για εποχιακά λαχανικά και φρέσκο κρέας και ψάρι, αλλά μην παραλείπεις τον διάδρομο των κατεψυγμένων τροφίμων. «Μερικές φορές οι άνθρωποι παραβλέπουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα επειδή πιστεύουν ότι είναι ανθυγιεινά, αλλά τα κατεψυγμένα λαχανικά και θαλασσινά είναι δύο εξαιρετικές επιλογές – ειδικά σε μια εποχή, όπου η πρόσβαση στο φρέσκο μπορεί να είναι περιορισμένη», υποστηρίζει η Marlowe.
Αποθήκευση στα ντουλάπια
«Η προετοιμασία είναι ο καλύτερος φίλος όταν πρόκειται για την παρασκευή υγιεινού φαγητού» λέει η Snyder, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα φρέσκα υλικά στο ψυγείο. Δεν γίνεται να γίνεις δημιουργική όταν δεν έχεις σταθερές επιλογές στο σπίτι. «Γέμισε το ντουλάπι με ξηρά τρόφιμα όπως κινόα, ρύζι, φακές και σπόρους chia που μπορείς πάντα να έχεις στη διάθεσή σου για εύκολες και δημιουργικές συνταγές», τονίζει η Snyder. «Υπάρχουν, επίσης, ζυμαρικά και λαχανικά, τα οποία έχουν υπέροχη γεύση και παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς και κονσέρβες ιχθυρών όπως οι σαρδέλες και οι αντζούγιες που μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη και βολική πηγή πρωτεΐνης γεμάτη ωμέγα-3 που μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα», υποστηρίζει η Marlowe.
Δώσε προσοχή στα έλαια
Το ελαιόλαδο πρέπει πάντα να υπάρχει στα ντουλάπια σου, καθώς αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές επιλογές. «Είναι αντιφλεγμονώδες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υποστηρίζει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία», λέει η Marlowe, η οποία συμβουλεύει τη χρήση παρθένου ελαιόλαδου για μαγείρεμα χαμηλής θερμότητας, καθώς έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από την άλλη, το έλαιο καρύδας, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεσαία τριγλυκερίδια που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την υγιή γνωστική λειτουργία, είναι μια πολύ καλή επιλογή για μαγείρεμα μέτριας θερμότητας, αν και είναι υψηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά.
Μπαχαρικά
«Αντί να χρησιμοποιώ σάλτσες και dressing έτοιμα από το κατάστημα, οι οποίες είναι συνήθως γεμάτες με εξευγενισμένα έλαια και ζάχαρη, επιτρέπεται η χρήση απλών συστατικών στην κουζίνα, όπως τα μπαχαρικά, για να δώσεις επιπλέον γεύση στα γεύματά σου», λέει η Snyder. Για να ντύσεις μια φρέσκια πράσινη σαλάτα, λίγος χυμός λεμονιού σου δίνει τόσο γεύση όσο και βιταμίνη C για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού ή η προσθήκη αβοκάντο θα δώσει ένα κρεμώδες στοιχείο υγιούς λίπους. Ακόμη, ροζ θαλασσινό αλάτι των Ιμαλαΐων σε συνδυασμό με κάποια μπαχαρικά της επιλογής σου αποτελούν, έναν απλό, αλλά ικανοποιητικό τρόπο για να δώσεις κάτι επιπλέον στη σαλάτα σου. «Η προσθήκη κόλιανδρου, βασιλικού και μαϊντανού στα πιάτα θα ανεβάσει τις γεύσεις τους, προσθέτοντας παράλληλα οφέλη για την υγεία, όπως αποτοξίνωση και πεπτική υποστήριξη».
Ατμός ή τηγάνισμα
Ο ατμός θεωρείται ευρέως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις λαχανικά, ώστε να διατηρήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. «Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλεις στον ατμό, καθώς τα λαχανικά μετατρέπονται από τραγανά και τρυφερά σε πολτό αρκετά γρήγορα», προειδοποιεί η Marlowe, η οποία χρησιμοποιεί ελαιόλαδο και λίγο αλάτι όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον ατμό. Είναι, επίσης, μια χρήσιμη στρατηγική για τα θαλασσινά, καθώς διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οδηγεί σε ένα πιο ζουμερό τελικό προϊόν σε αντίθεση με το ψήσιμο. «Με τα γρήγορα λαχανικά ή το κρέας σε μικρή ποσότητα λαδιού, καταλήγετε σε ένα πιο γευστικό πιάτο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι τρώτε περισσότερα λαχανικά», λέει.
Εστίαση στα υγιή λιπαρά και τις άπαχες πρωτεΐνες
Ενώ τα λίπη είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής, είναι σημαντικό να επιλέξεις τα σωστά λίπη. «Τα λίπη που προκαλούν φλεγμονή και υποβαθμίζουν την υγεία προέρχονται κυρίως από εξευγενισμένα φυτικά έλαια, τα οποία βρίσκονται σε πολλά συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα καθώς και τηγανητά τρόφιμα», εξηγεί η Marlowe. «Αυτά είναι που πρέπει να αποφύγεις ή να ελαχιστοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό». Οι καλές πηγές υγιούς λίπους περιλαμβάνουν αυγά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους chia και υγιή έλαια, όπως η ελιά, η καρύδα και το αβοκάντο, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Υπάρχουν επίσης λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, τα οποία είναι γεμάτα με υγιή ωμέγα-3. Όσον αφορά στην πρωτεΐνη, η οποία παρέχει ενέργεια και υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι απαραίτητη. «Η πηγή του κρέατος και της διατροφής του ζώου είναι σημαντική επειδή επηρεάζει την υγεία και τη διατροφή του κρέατος», εξηγεί η Marlowe. «Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε οργανικά για να αποφύγετε περιττά αντιβιοτικά και τεχνητές αυξητικές ορμόνες».
Πηγή: www.vogue.co.uk