Ακόμα και εάν δεν έχεις εμμονή με τη σοκολάτα ή οτιδήποτε έχει σχέση μαζί της, αυτή η συνταγή για μπριοσάκια με πραλίνα φουντουκιού αποκλείεται να σε αφήσει ασυγκίνητη.
Τη συνταγή την ανακαλύψαμε στο blog mykitchen_snaps και η αλήθεια είναι πως είναι τόσο λαχταριστά που δύσκολα θα φας μόνο ένα!
Υλικά για τη ζύμη:
- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 συσκευασία μαγιά ξηρή (8g)
- 200ml γάλα πλήρες
- 60 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 80 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 αυγό για το άλειμμα πριν το ψήσιμο
Υλικά για τη γέμιση:
- 200 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
- 100 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα ψιλοκομμένα
- 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Λιώσε το βούτυρο με το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και άφησέ το να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπώλ βάλε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το μείγμα του βουτύρου με το γάλα και τα 2 αυγά και ανακάτεψε καλά μέχρι να σχηματιστεί μία ελαστική και μαλακή ζύμη. Ζύμωσε για 8 λεπτά. Βάλε τη σε ένα μπωλ που το έχεις περάσει με λίγο λάδι και σκέπασε με διαφανή μεμβράνη. Άφησε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα).
Αφού φουσκώσει η ζύμη, άνοιξέ τη με λίγο αλεύρι σε σχήμα ορθογώνιο σε πάχος 1 δακτύλου. Άπλωσε στη μισή επιφάνεια την πραλίνα και μοίρασε τα φουντούκια και τη σοκολάτα πάνω από την πραλίνα. Δίπλωσε τη μισή ζύμη πάνω από αυτήν που έχει πραλίνα και κόψε σε λωρίδες 3 εκατοστών. Στριφογύρισε τη λωρίδα και ένωσε τα 2 άκρα σαν στεφανάκι. Τοποθέτησε τα στεφανάκια σε ταψί με λαδόκολλα, άφησέ τα για 1 ώρα να φουσκώσουν (καλυμμένα με μία πετσέτα), άλειψε με αυγό χτυπημένο και ψήσε για 20’ στους 170 βαθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μικροσκοπικά μπισκότα με κουκουνάρι για να μπεις λίγο νωρίτερα στο κλίμα των Χριστουγέννων