Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι ιδανικές για να κοινωνικοποιηθείς λίγο περισσότερο και να το “ρίξεις και λίγο έξω”. Τι συμβαίνει όμως όταν πάνω στον ενθουσιασμό ξεπερνάς όχι μόνο το όριο που έχεις θέσει η ίδια στον εαυτό σου, αλλά και το όριο το οποίο το σώμα σου μπορεί να ανεχτεί;
Το έχεις κάνει, παραδέξου του. Και μετά ίσως ένιωσες τύψεις και πιθανά να κατέφυγες απελπισμένα στον Dr Google, ο οποίος σου είπε ότι για να ξεφουσκώσεις και να ξεφορτωθείς τα κιλά των εορτών αρκεί μια δίαιτα detox. Ελπίζω να μην τον πίστεψες.
Διατροφή και Χριστούγεννα
Ναι, τα Χριστούγεννα είναι μια καλή περίοδος για να φας καλά. Και ναι, η πιο υγιεινή διατροφή είναι αυτή που μπορεί να διατηρήσει το σώμα σου σε θρέψη και την ψυχή σου σε ισορροπία. Δεν χρειάζεται να υποβάλεις τον οργανισμό σου στη διαδικασία της στέρησης, όχι μόνο διότι αυτό ενδέχεται να σου στερήσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και επειδή αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη συνολική σου διάθεση. Και τα Χριστούγεννα (όπως και κάθε άλλη μέρα βέβαια) είναι μια πολύ καλή στιγμή να αποστασιοποιηθείς από τις έγνοιες σου και να περάσεις ξέγνοιαστα και ευχάριστα. Όπως όταν ήσουν παιδί.
Διατροφή δεν είναι μόνο ό,τι βάζεις στο πιάτο σου
Είναι σημαντικό να κρατήσεις στο μυαλό σου ότι διατροφή δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που βάζεις στο πιάτο σου και τα συστατικά που περιλαμβάνονται σε αυτά. Αν όταν ακούς τη λέξη το μόνο που σου έρχεται στο μυαλό είναι συγκεκριμένα μακρο – και μικρο – θρεπτικά ή κατηγορίες τροφίμων, τότε πάρε το αλλιώς.
Διατροφή είναι και η στάση σου απέναντι στην τροφή σου, το πώς σε κάνει να νιώθεις αλλά και τον βαθμό κοινωνικότητας που σου επιτρέπει να έχεις. Σημείωσε λοιπόν ότι αν η διατροφή σου σε κάνει να νιώθεις τύψεις ή στέρηση, τότε δεν είναι υγιεινή. Αν σε περιορίζει κοινωνικά τότε δεν είναι υγιεινή. Αν καταναλώνει πολλή από την ενέργειά σου και τα ψυχικά σου αποθέματα, τότε αυτός ο τρόπος σίτισης απλά δεν είναι για εσένα.
Άρα επιτρέπονται όλα;
Το τι επιτρέπεται και τι όχι το ορίζεις εσύ και οι στόχοι που θέτεις. Αν δεν σε πειράζει να κλείσεις την περίοδο των Χριστουγέννων με μερικά κιλά παραπάνω, τότε μπορείς να αφεθείς για λίγο καιρό και απλά να περάσεις καλά κάνοντας ό,τι σε ικανοποιεί. Αν σε ενδιαφέρει να διατηρήσεις ή να μειώσεις το σωματικό σου βάρος, τότε και πάλι μπορείς να περάσεις καλά, κρατώντας ωστόσο το μέτρο ώστε να μη νιώσεις αργότερα ότι χρειάζεται να μαζευτείς και να περιοριστείς.
Γιατί να μην κάνεις απλά ένα detox
Γιατί πολύ απλά αυτό το κομμάτι το έχουν ήδη αναλάβει τα συστήματα του οργανισμού σου, με βασικούς πρωταγωνιστές το ήπαρ, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός σου δεν χρειάζεται juice cleanses για να “ξεπλύνει τις τοξίνες”– η διαδικασία της αποτοξίνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των φυσιολογικών διεργασιών που επιτελεί ο οργανισμός σου. Bottomline, το σώμα αυτο-επισκευάζεται και δεν χρειάζεται πράσινους χυμούς ή δίαιτες αποτοξίνωσης (ναι, είναι τόσο θαυμάσιο για αυτό να το προσέχεις!).
Και τι μπορείς να κάνεις (αν όχι detox);
Για αρχή, έχε υπόψιν σου ότι αυτό που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι το πλεόνασμα ενέργειας (το να καταναλώσεις με άλλα λόγια περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα κάψεις μέσα στην ημέρα) και όχι μεμονωμένα τρόφιμα. Αν φας ένα μικρό μελομακάρονο αλλά μειώσεις τις θερμίδες του μεσημεριανού κατά μία φέτα ψωμί ή βγεις για μία ώρα περπάτημα, τότε μάλλον δεν θα μιλάμε πια για σημαντικό πλεόνασμα θερμίδων.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η συχνότητα με την οποία προσθέτεις το κάτι extra στο μενού της ημέρας. Αν μία ημέρα της εβδομάδας συμβεί να φας ένα κομμάτι κέικ ή τούρτα χωρίς μετά να πας για γυμναστική, και πάλι αυτό δεν θα μεταφραστεί σε επιπλέον βάρος. Το πρόβλημα, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, ξεκινάει αν αποφασίσεις, for Christmas sake, να προσθέτεις στο μενού της ημέρας κάτι έξτρα για παρατεταμένο διάστημα (και προφανώς όταν λέμε “κάτι” δεν εννοούμε μια μπανάνα ή ένα γιαουρτάκι light, έτσι;).
1) Άσκηση
Προσπάθησε να ενισχύσεις ή έστω να διατηρήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μια ώρα στο γυμναστήριο αρκεί για να καταναλώσει κανείς όσο θέλει και από ό,τι θέλει χωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους.
2) Ενυδάτωση
Άλλο ένα tip που θα σε βοηθήσει, είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών (νερό, τσάι, βότανα) που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να ξεφορτωθεί την όποια κατακράτηση έχει προκληθεί λόγω των ημερών. Έχει υπόψιν σου, ότι μία μέρα ατασθαλιών δεν μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε αύξηση βάρους. Το νούμερο που ίσως δεις στη ζυγαριά την επομένη έχει προκληθεί από μια ήπια κατακράτηση υγρών που σταδιακά θα υποχωρήσει αν διατηρήσεις το μέτρο τις επόμενες ημέρες.
3) Mindfulness
Προσπάθησε να ξεχωρίσεις την επιθυμία για μια Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά (και by all means embrace it and treat yourself) από το να φας κάτι απλά επειδή βρέθηκε μπροστά σου σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Έτσι, και θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς αυτά που πραγματικά αποζητάει το σώμα σου, και δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθείς με κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν είχες σκοπό να φας.
4) Φρόντισε να απολαύσεις (και) άλλα πράγματα
Βγες μια βόλτα στην αγορά, δες τους φίλους και τους αγαπημένους σου, κάνε ένα όμορφο δώρο σε κάποιον, πήγαινε μια εκδρομή, κλείσε ένα ραντεβού για μασάζ και γενικώς treat yourself και με άλλους τρόπους πέραν του φαγητού. Ίσως αυτό να σου δημιουργήσει ένα αίσθημα πληρότητας και θα στρέψει την προσοχή σου και σε μερικές ακόμη χαρές της ζωής.
Enjoy!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά τα συστατικά είναι οι ΜVPs της διατροφής που συμβάλλει στην ψυχική ευεξία