Αλήθεια, πόσες από τις καθημερινές σου χαρές έχεις στερηθεί; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν την ευκαιρία να χαρούν έναν περίπατο στη θάλασσα, κάτι τόσο απλό αλλά συνάμα τόσο σημαντικό, ή ακόμη και ένα συνηθισμένο ραντεβού; Οι άνθρωποι με αναπηρία πολλές φορές στερούνται τα βασικά, όχι επειδή το θέλουν, όχι επειδή δεν μπορούν, αλλά διότι η κοινωνική προκατάληψη αλλά και οι υποδομές τούς στερούν αυτά τα δικαιώματα.
Μεταξύ των δεκαετιών ΄60 και ΄70 χρησιμοποιήθηκε ο ξενόφερτος όρος «ableism» ο οποίος καθορίζει την κοινωνική προκατάληψη αλλά και διάκριση που… στοιχειώνει τα άτομα με κάποια αναπηρία, όταν ακτιβιστές αναπηρίας αποφάσισαν για πρώτη φορά να τονίσουν πως δεν είναι τα κινητικά ενδεχομένως προβλήματα των ατόμων που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία αλλά τα φυσικά εμπόδια, τα συστημικά ζητήματα και φυσικά οι προκαταλήψεις.
Food for Thought, μιας και ακόμη, έπειτα από πέντε σχεδόν δεκαετίες οι προβληματισμοί αυτοί παραμένουν στο προσκήνιο.
Διάκριση και προκατάληψη παίρνουν… σάρκα και οστά
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε το όνομα του Συμβούλου Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία, Andrew Guza, τον οποίο και φιλοξενεί το podcast «Disability After Dark». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον όρο «ableism» και το χαρακτηριστικό παράδειγμα διάκρισης αλλά και προκατάληψης που έδωσε ήταν η απλή σκέψη που μπορεί να περάσει στιγμιαία από το μυαλό κάποιου όταν βγει ραντεβού με ένα ανάπηρο άτομο.
Θα σκεφτεί άραγε πώς τον κοιτούν οι περαστικοί; Μπορεί να νιώσει αμήχανα στη σκέψη τι θα πουν οι φίλοι του; Θα υπάρξει δεύτερο ραντεβού; Κι όμως, είναι πολύ πιθανό τα παραπάνω να συμβούν και, αυτό είναι ένα παράδειγμα διάκρισης και προκατάληψης το οποίοι παίρνει… σάρκα και οστά.
Προκατάληψη και ραντεβού
Ακόμη κι αν δεν είσαι ένα… προκατειλημμένο άτομο είναι γεγονός πως πολλές φορές μπορεί μια συζήτηση να γίνει αμήχανη, ή ακόμη, να ψάχνεις τις σωστές λέξεις ώστε να μη φέρεις κάποιον υποψήφιο σύντροφο με αναπηρία σε δύσκολη θέση.
Στην πράξη και εννοώντας κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού υπάρχουν σαφώς μυστικά που μπορούν να σε βγάλουν από κάποια ενδεχομένως άβολη θέση.
Αποδέξου την κατάσταση ως έχει. Είναι σημαντικό να ακούς! Σε κάθε ραντεβού, αλλά τώρα ένα «τσικ» παραπάνω. Ξέχνα κάθε προκατάληψη που έχεις γύρω από τις αναπηρίες και σταμάτα να κάνεις υποθέσεις. Πολλές φορές οι ξεκάθαρες ερωτήσεις είναι και εκείνες που δίνουν τα καλύτερες απαντήσεις, μην ξεχνάς άλλωστε πως η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε πετυχημένη σχέση.
Είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζεις αν το πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί σου νιώθει άνετα ή αν χρειάζεται κάτι.
Υ.Γ: Μην αφήνεις την αδιακρισία να σε κατακλύζει. Αν κάποιο άτομο με αναπηρία θέλει να επισημάνει κάτι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα στο κάνει γνωστό. Να είσαι ο εαυτός σου και να συμπεριφέρεσαι όπως συμπεριφέρεσαι σε κάθε κοινωνική σου συναναστροφή. Άσε τις προκαταλήψεις στην άκρη και να θυμάσαι πως η ευγένεια, η ευαισθησία και η καλοσύνη είναι τα πολυτιμότερα αγαθά.