Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι εκεί έξω έχουν την τάση να γράφουν στο χαρτί τις σκέψεις τους ώστε να διαχωρίσουν τα θετικά από τα αρνητικά συναισθήματά τους αλλά και με σκοπό να οργανώσουν την ημέρα τους. Η τακτική αυτή μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από όσο πιστεύεις και σε αυτό το σημείο θέλω να σου μιλήσω για τα ημερολόγια… ευγνωμοσύνης.
Σκοπός των ημερολογίων αυτών είναι να καταγράψεις τις θετικές σου σκέψεις και πιο συγκεκριμένα να καταγράψεις τους λόγους για τους οποίους νιώθεις ευγνώμων. Η στρατηγική αυτή μπορεί να σου φανεί αποτελεσματική αφού με έναν μαγικό τρόπο θα ενθαρρύνεις τον εαυτό σου και θα γεμίσεις το μυαλό σου με θετικές σκέψεις.
Σου μιλάω εκ πείρας! Εάν πάλι είσαι περισσότερο τύπος της τεχνολογίας και όχι των ημερολογίων εφαρμογές όπως το Grateful, το Presently και το Delightful προσφέρουν απλά εργαλεία για τον σκοπό αυτό απευθείας από το κινητό σου τηλέφωνο.
«Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης στρέφει την προσοχή μας στις πιο θετικές σκέψεις και μας ωθεί να σταματήσουμε την τάση μας να μηρυκάζουμε και να εστιάζουμε μόνο σε ό,τι είναι λάθος», λέει η ψυχολόγος Snehal Kumar, PhD.
Και για να μη νομίζεις πως όλα τα παραπάνω είναι απλώς μερικές άστοχες θεωρίες, μια μελέτη σε 41 φοιτητές κολεγίου διαπίστωσε ότι όταν υιοθέτησαν μια πρακτική ευγνωμοσύνης για μια εβδομάδα, ένιωθαν λιγότερο άγχος, καθώς είχαν και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Έρευνα του 2013 επίσης, έδειξε ότι οι πιο ευγνώμονες άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
«Όταν εκτιμούμε πραγματικά αυτό που ήδη έχουμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές ευτυχίας όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άγχους και να μειώσουν τα συναισθήματα μοναξιάς», λέει η Amanda Grant, Chief Wellness Officer στο CIVANA Wellness Resort & Spa.
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές οι σκέψεις μας μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες. Θετικά και αρνητικά συναισθήματα μπορούν να κυριέψουν το μυαλό μας με αποτέλεσμα ο αρνητισμός να υπάρχει χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Για να μετατρέψεις την άσκηση της ευγνωμοσύνης σε συνήθεια, μπορείς να επιλέξεις μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για το «τελετουργικό» αυτό, είτε είναι το πρωί με ένα φλιτζάνι καφέ, είτε το βράδυ πριν τον ύπνο. Στη συνέχεια, όταν ετοιμάζεσαι να γράψεις, προσπάθησε να αποβάλεις τυχόν προκαταλήψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε ή θα έπρεπε να μοιάζει η ευγνωμοσύνη.
Γράψε απευθείας στο χαρτί ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Μπορείς να ξεκινήσεις με το «είμαι ευγνώμων που δοκίμασα αυτήν την πρακτική σήμερα ως έναν τρόπο να προσφέρω φροντίδα στον εαυτό μου». Με το πέρας των ημερών θα δεις πως οι λέξεις θα αποτυπώνονται αβίαστα στο χαρτί.
Τέλος, υπάρχουν ημερολόγια ευγνωμοσύνης στα οποία μερικές από τις θετικές προτροπές είναι ήδη γραμμένες δίνοντας σου έτσι μια ιδέα για το τι να γράψεις αλλά και πού να εστιάσεις. Τι λες, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτή την τεχνική για να αποβάλλεις το άγχος σου και να δεις τη ζωή σου με άλλο μάτι;