Ένα άτομο που είναι people – pleaser έχει την τάση να βάζει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του. Αν είσαι τέτοιος άνθρωπος, λογικά οι γύρω σου θα σε θεωρούν ευχάριστο, ευγενικό και εξυπηρετικό άτομο, παρόλα αυτά, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να θυσιάζεις πολλά για να είσαι έτσι.
Συνήθως ένας ή μία people pleaser δυσκολεύεται να βάλει όρια, και μπαίνει διαρκώς σε ένα μοτίβο αυτοθυσίας και αυτοπαραμέλησης προκειμένου να ικανοποιήσει τα θέλω των άλλων.
Ένα άτομο που έχει αυτή τη συμπεριφορά συχνά έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζεται την επιδοκιμασία και την έγκριση των γύρω του για να νιώσει καλύτερα. Κάποια βασικά στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν συνήθως αν είσαι people – pleaser είναι τα εξής:
Έχεις ανάγκη να σε συμπαθούν όλοι και φοβάσαι την απόρριψη
Η ανάγκη αυτή μπορεί να σε οδηγήσει να κάνεις πράγματα με μόνο στόχο την αποδοχή των γύρω σου, οι οποίοι θες να παραμένουν χαρούμενοι ώστε να μη σε απορρίψουν. Ακόμα, έχεις μεγάλη ανάγκη να νιώθεις χρήσιμη/ος και μετράς την αξία σου με βάση το πώς σε βλέπουν οι άλλοι.
Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»
Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θες να συμμετέχεις σε κάποια δράση ή δεν έχεις την ενέργεια και το χρόνο για να βοηθήσεις σε κάποια κατάσταση, δυσκολεύεσαι να αρνηθείς αυτό που σου προτείνεται, βάζοντας έτσι συχνά τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου. Όταν τελικά λες «όχι» νιώθεις ενοχές.
Λες συνέχεια «συγγνώμη», ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν φταις σε τίποτα
Σου βγαίνει αυθόρμητα να απολογηθείς και να πάρεις την ευθύνη, ακόμα και για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με δικές σου πράξεις.
Συμφωνείς σχεδόν σε όλα όσα υποστηρίζουν οι γύρω σου
Βιάζεσαι να συμφωνήσεις με τις απόψεις και τις επιθυμίες των άλλων, ακόμα και όταν μέσα σου δεν νιώθεις ότι συμφωνείς απόλυτα με όσα υποστηρίζουν. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αλλάζεις τον χαρακτήρα σου ανάλογα με το άτομο που έχεις απέναντί σου και προσαρμόζεσαι στη δική του συμπεριφορά.
Δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τα δικά σου συναισθήματα
Η προσπάθειά σου να καταλάβεις πώς νιώθουν οι γύρω σου και να ικανοποιήσεις κατά προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες, μπορεί να σε κάνει να αμελείς τη δική σου ενδοσκόπηση και να μη δίνεις χρόνο ώστε να διαχειριστείς όσα νιώθεις.
Φοβάσαι τις συγκρούσεις και κάνεις τα πάντα ώστε οι άνθρωποι γύρω σου να μη σου θυμώσουν
Ένας από τους βασικούς λόγους που λες «ναι» σε πράγματα που δεν θες, κάνεις πίσω τις δικές σου ανάγκες και απολογείσαι με την πρώτη ευκαιρία, είναι το ότι φοβάσαι μη θυμώσει ή “ξενερώσει” το άτομο που έχεις απέναντί σου.
Τέλος, έχεις μειωμένο ελεύθερο χρόνο ή χρόνο για τον εαυτό σου, γιατί πολύ συχνά περνάς πάρα πολλές ώρες για να ικανοποιήσεις τα αιτήματα των γύρω σου.
Γιατί, όμως, κάποια άτομα αναπτύσσουν τη συμπεριφορά αυτή; Τι μας κάνει να είμαστε people – pleasers;
Με βάση την ψυχοθεραπεύτρια Sharon Martin «η ανάγκη μας να ευχαριστούμε τους άλλους είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ανάγκη να ανήκουμε κάπου. Και η ανάγκη μας να ανήκουμε μάλλον γράφτηκε στο DNA μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Για να επιβιώσει, ο προϊστορικός άνθρωπος έπρεπε να σχηματίσει ομάδες ή φυλές που προσέφεραν προστασία από τα αρπακτικά, συνένωση πόρων και κοινή εργασία. Έτσι, αν δεν γινόσουν αποδεκτός από την ομάδα, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πεθάνεις από την πείνα ή να σε φάει μια τίγρης.»
Με βάση την Dr. Teyhou Smyth, αυτή η συμπεριφορά είναι πιο παρούσα σε άτομα με τραυματικό οικογενειακό ιστορικό ή άλλο τραύμα που σχετίζεται με τοξικές ή κακοποιητικές σχέσεις.
Ακόμα, παρόλο που όλοι οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στις επιπτώσεις των τραυματικών ή τοξικών σχέσεων, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες ανατρέφονται από την παιδική ηλικία για να προσαρμόζονται στα κοινωνικά πρότυπα που τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες στο να γίνουν people – pleasers.
Τα κορίτσια καλούνται να είναι ήσυχα και ευχάριστα, να μη διεκδικούν αυτό που θέλουν και να ευχαριστούν τους άλλους. Αυτό φαίνεται και από σχετική έρευνα η οποία έδειξε ότι ενώ το 54% των γυναικών που συμμετείχαν επεδείκνυε συμπεριφορά people – pleaser, το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών που είχε τη συμπεριφορά αυτή ήταν 40%.
Αν νιώθεις ότι όλα ή κάποια από τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν τη δική σου συμπεριφορά, και αν αισθάνεσαι ότι συχνά παραμελείς τα δικά σου συναισθήματα και ανάγκες για χάρη των άλλων, νιώθεις υπερβολικό στρες για το αν χαίρεις αποδοχής από τους γύρω σου, δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου ή πιστεύεις ότι κάποια άτομα εκμεταλλεύονται την ευγένεια και την καλοσύνη σου, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό: η επίσκεψη σε έναν ή μία ειδικό ψυχικής υγείας σίγουρα θα σε βοηθήσει ώστε να βάλεις τα δικά σου όρια, να ανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου και να βάλεις επιτέλους σε πρώτο πλάνο τις δικές σου ανάγκες.
Για μία πρώτη φορά, σου αξίζει να φροντίσεις πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Τι λες;