Μπορείς όμως να ενσωματώσεις στοιχεία στον χώρο σου που να συμβάλλουν με τον τρόπο τους και στην αυτοφροντίδα σου; Η απάντηση είναι, φυσικά και ναι. Και εδώ θα δεις το πώς μέσα από μικρές αλλαγές μπορείς να κάνεις τον προσωπικό σου χώρο να “δουλεύει” για την αυτοφροντίδα σου.
Αρχικά, βρες τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει
«Για να δημιουργήσεις ένα σπίτι που να εξυπηρετεί την ευημερία σου, είναι σημαντικό να σκεφτείς το πώς σου αρέσει να χαλαρώνεις», λέει η Sophie Ashby, ιδρύτρια του Studio Ashby. «Είναι το μαγείρεμα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το διάβασμα στον καναπέ ή η διασκέδαση με φίλους; Μόλις το καταλάβεις, σχεδίασε τον χώρο σου γύρω από αυτό.” Για την Ashby, ένα βασικό στοιχείο μέσα στο σπίτι της είναι «να περιτριγυρίζομαι από πολλά όμορφα βιβλία, ώστε να μπορώ να βουτήξω βαθιά σε έναν άλλο κόσμο για να βοηθήσω τον εαυτό μου να αποσυνδεθεί και να δεσμεύσω τη φαντασία μου με άλλο τρόπο εκτός από τη δουλειά».
Είναι απίθανο το σύνολο του σπιτιού σου να καταληφθεί από τις πιο χαλαρωτικές σου ασχολίες, γι’ αυτό προσπάθησε να αφιερώσεις ένα συγκεκριμένο μέρος στις χαλαρωτικές δραστηριότητες. «Διαμόρφωσε ένα σημείο χαλάρωσης», προτείνει η Courtney McLeod από το στούντιο σχεδιασμού της Νέας Υόρκης Right Meets Left. «Για μένα, είναι μια άνετη καρέκλα όπου μου αρέσει να κουλουριάζομαι με ένα βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί. Ποτέ δεν εργάζομαι ή κάνω κάτι αγχωτικό σε αυτό το σημείο… Μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σπίτι σου – ίσως το μαγείρεμα σε χαλαρώνει, επομένως είναι ένα σημείο στην κουζίνα με όλες τις προμήθειες και τα βιβλία συνταγών σου ή είναι το μέρος όπου σου αρέσει να πλέκεις και να ακούς μουσική».
Ξεκίνα με τις μικρές πινελιές
Είναι εύκολο να υποθέσεις ότι μια συνολική αναμόρφωση είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο επίπεδο ηρεμίας στο σπίτι σου, αλλά υπάρχουν πολλοί γρήγοροι τρόποι για να κάνεις τη διαφορά, λέει η Ashby. «Διαπίστωσα ότι μόνο ορισμένα πράγματα – μικρές αλλαγές – είναι σημαντικά για μένα και πρέπει να γίνονται σωστά: να περιποιούμαι τον εαυτό μου, φρέσκα εποχιακά λουλούδια στο τραπέζι της κουζίνας, να απολαμβάνω αλλά και να φροντίζω πολλά φυτά, να κοιμάμαι με καθαρά σεντόνια και να φροντίζω τα καθημερινά μου τελετουργικά, όπως τον πρωινό μου καφέ».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φέρε το έξω, μέσα
Τα φυτά είναι πάντα μια θετική προσθήκη στον χώρο. «Όχι μόνο επειδή το ζωντανό πράσινο και η εγγενής «ζωντάνια» σε κάνουν να αισθάνεσαι ζωντανή, αλλά επειδή σου δίνουν αυτή την πολύ σημαντική σύνδεση με τη φύση», πιστεύει η Ashby. «Ανά πάσα στιγμή, μπορώ να σου πω πόσα φύλλα υπάρχουν στο φυτό μου. Το έχω χρόνια και είναι απλή απόλαυση να το ποτίζεις, να το ξεσκονίζεις, να το φροντίζεις και να το βλέπεις να μεγαλώνει».
Ο Hilton Carter – στυλίστας φυτών και εσωτερικών χώρων και συγγραφέας του Wild at Home – είναι ένας ταλαντούχος «δημιουργός πράσινων εσωτερικών χώρων». «Η αισθητική μου είναι η απόλυτη ηρεμία στη ζούγκλα», λέει. «Έχω πράσινη ζωή όπου υπάρχει φως, και όπου υπάρχει πράσινη ζωή μπορείς να με βρεις». Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι αυτό δεν θα καταλήξει σαν μια επιπλέον αγγαρεία για σένα. «Το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις στην περίπτωσή είναι να φέρεις πάρα πολλά φυτά και [επομένως] να δυσκολεύεις τον εαυτό σου να τα φροντίζει».
Μείνε πιστή στο στιλ σου
Η μόνη τάση που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν σχεδιάζεις το σπίτι σου; Απλά προσάρμοσε τους εσωτερικούς χώρους στο γούστο σου. «Απόφυγε το να προσπαθείς να ταιριάξεις σε έναν τρόπο ζωής ή μια αισθητική που δεν είναι αυθεντική για εσένα», λέει η McLeod. Αντίθετα, βάλε όσο το δυνατόν περισσότερο την προσωπικότητά σου στο χώρο. Για την McLeod, αυτό έχει τη μορφή ενός διαμερίσματος με ζωηρά χρώματα, με αποχρώσεις του πορτοκαλί, του ροζ, του πράσινου και του κόκκινου παντού. «Είναι έντονο και διασκεδαστικό, κομψό και προσωπικό – με κάνει χαρούμενη κάθε φορά που μπαίνω σε αυτόν τον χώρο».
Η επιθυμία σου πρέπει να είναι το να έχεις το σπίτι ως ένα μέρος όπου μπορείς να είσαι ελεύθερη να εκφραστείς. Να είσαι, κυριολεκτικά, «στο σπίτι» με τον εαυτό σου. Να περιβάλλεις τον εαυτό σου με χρώματα, υφάσματα, αναμνηστικά και έργα τέχνης που έχουν προσωπικό νόημα για εσένα (και όχι κομμάτια που υπαγορεύονται από εξωτερικές επιρροές).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δώσε προτεραιότητα στον χώρο που κοιμάσαι
Μπορεί να μην είναι το δωμάτιο στο οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά το μέρος που κοιμάσαι είναι ο χώρος που θα μπορούσε να έχει τις περισσότερες δυνατότητες για να βοηθήσει την αυτοφροντίδα σου. Ο Carter δημιούργησε έναν χώρο στην κρεβατοκάμαρά του που καλύπτεται από φυτά, «για να με κάνει να νιώθω σαν να είμαι έξω στην άγρια φύση, να κάνω κάμπινγκ. Το να είσαι ένα με τη φύση ενώ κοιμάσαι είναι η απόλυτη ειρήνη».
Ελαχιστοποίησε το χάος και αύξησε τον αποθηκευτικό χώρο
«Το κύριο πράγμα που αποφεύγω, γιατί το βρίσκω αγχωτικό, είναι η ακαταστασία», λέει η Ashby. «Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της μη σπατάλης χώρου στοιβάζοντας περιττά πράγματα που δεν χρειάζομαι πραγματικά. Δεν είμαι μινιμαλίστρια, αλλά κρατάω μόνο πράγματα που έχουν σημαντικό νόημα για μένα. Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να διατηρείς το σπίτι και τον εαυτό σου σε ισορροπία».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μερικά stylish posters για να διακοσμήσεις τον χώρο σου, και να μην τον βαρεθείς σε λίγους μήνες