Παρόλο που είναι μια από τις πιο διάσημες αντιγηραντικές θεραπείες, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το Botox.
Γι’ αυτό και μιλήσαμε με τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου, η οποία μας έλυσε όλες τις απορίες.
Τι είναι το Botox;
Η θεραπεία με βοτουλινικη τοξίνη τύπου Α (ευρέως γνωστή ως Botox), είναι από τις πιο προσφιλείς θεραπείες για την πρόληψη και διόρθωση των ρυτίδων έκφρασης του ανώτερου τμήματος του προσώπου.
Κατά την άποψη μου, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αναντικατάστατη.
Συνήθως, αφορά τις περιοχές του μετώπου, του μεσύφρυου και του ποδιού χήνας, ενώ εφαρμόζεται και στο λαιμό, στη μύτη και περιστοματικά. Παρόλα αυτά, τα πιο θεαματικά αποτελέσματα είναι στο άνω πρόσωπο. Φυσικά οι ιατρικές εφαρμογες του φαρμάκου είναι παρα πολλές. Οι πιο συνήθεις είναι υπεριδρωσία, ραιβόκρανο, κεφαλαλγίες τάσης, υπερδραστήρια κύστη ενώ εφαρμόζεται ακόμα και στο στομάχι για μείωση του βάρους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 εμπορικά σκευάσματα στην Ελλάδα (Botox, dysport, vistabel, dysline), όλα εγκεκριμένα για εφαρμογή κατά των ρυτίδων.
Πώς δουλεύει το Botox;
Η δράση του φαρμάκου έγκειται στο να προκαλεί χαλάρωση των μυών, που κινούμενοι, δημιουργούν την ανεπιθύμητη ρυτίδωση. Το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο, νεότερο και ανανεωμένο ενώ το δέρμα τεντώνει γύρω από τις ρυτίδες. Η διάρκεια της μειωμένης κινητικότητας είναι γύρω στους 4 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, ο μυς επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση. Όταν επαναλαμβάνεται τακτικά η θεραπεία, έχουμε το όφελος της πρόληψης καθώς εμποδίζουμε τη ρυτίδα να βαθύνει από τη συνεχή κίνηση. Γι αυτό είναι καλό να ξεκινάει κανείς νωρίς ηλικιακά, πριν γίνουν μόνιμες οι ρυτίδες έκφρασης.
Τι μπορεί να κάνει κανείς μετά το Botox για καλύτερα και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα;
Οι συμβουλές που δίνουμε για μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος της θεραπείας είναι η αποφυγή της θερμότητας σε επαφή με το πρόσωπο τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία. Για παράδειγμα, είναι καλό να αποφύγουμε τη χρήση σεσουάρ κοντά στο μέτωπο, τον καθαρισμό προσώπου με ατμό, τη σάουνα κλπ.
Επίσης συμβουλεύουμε να αποφεύγεται, όσο γίνεται, η εκούσια κίνηση των μυών του μετώπου. Θέλουμε να αποφύγουμε να τους κινητοποιήσουμε πρόωρα κι να «ξε -μάθουμε» τις κινήσεις άρνησης και συνοφρύωσης που προκαλούν ρυτίδες. Άλλη μια συμβουλή για να διαρκέσει το Botox/dysport είναι να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο, γιατί αδρανοποιεί το φάρμακο. Τέλος υπάρχουν και κρέμες με βιομιμητική δράση του φαρμάκου που θεωρητικά βοηθούν να διαρκεί περισσότερο το αποτέλεσμα.
Είναι αλήθεια ότι είναι καλό να αποφεύγονται οι παρακάτω δραστηριότητες τις 24 πρώτες ώρες μετά το Botox;
1. Έντονη γυμναστική 2. Μακιγιάζ 3. Κάποια θεραπεία περιποίησης στην ίδια περιοχή (πχ laser ή peel στο πρόσωπο)
Ξεκινώντας από την έντονη γυμναστική, μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα αποφεύγοντας, όμως, τις υψηλές θερμοκρασίες. Προχωρώντας, δεν υπάρχει πρόβλημα στο μακιγιάζ, αρκεί να μην τρίβουμε τις περιοχές τις θεραπείας κατά το άπλωμα του make up. Σχετικά με τα laser, είναι καλό να προηγούνται (την ίδια μέρα) του Botox γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία. Εναλλακτικά, μπορούν να γίνουν 15 μέρες μετά. Τέλος, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τα ελαφριά peelings. Όμως, είναι καλύτερο να γίνονται πριν το Botox για να μην τσούζει το δέρμα πολύ στα σημεία των ενέσεων.