Κατακλυζόμαστε καθημερινά με συμβουλές για την υγεία μας όπως «Τι δεν πρέπει να τρως το βράδυ» «Γιατί πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό», «Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό σου», κ.λπ. Μέσα σε όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβεις πώς να διατηρήσεις το σώμα σου, αλλά και το μυαλό σου, υγιές. Και φυσικά, ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθήσεις και ποιες καλύτερα να μη λάβεις υπόψη σου.
Εδώ θα δεις μερικές αλλαγές που θα ήθελε ο γυναικολόγος σου να κάνεις άμεσα για να προστατεύσεις την υγεία σου και να μην μπερδεύεσαι με όλα αυτά που ακούς και διαβάζεις.
Σταμάτα να ψάχνεις τα πάντα στο ίντερνετ.
Ό,τι απορία έχεις που σχετίζεται με την υγεία σου θα πρέπει να την εκφράσεις στον γιατρό σου και όχι σε κάποια μηχανή αναζήτησης. Εκτός από το άγχος που θα σου προκαλέσει το να ψάχνεις ιατρικά θέματα στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να είναι επιζήμιες.
Το να «γκουγκλάρεις» τις απορίες σου μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποια θέματα, αλλά σίγουρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τα θέματα υγείας. Άσε λοιπόν αυτή τη δουλειά για έναν επαγγελματία, όχι μια μηχανή αναζήτησης.
Σταμάτα να περιμένεις μια αφορμή για να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου
Τα μη φυσιολογικά συμπτώματα, μια εγκυμοσύνη, οι επώδυνες περίοδοι και η αντισύλληψη είναι όλοι εξαιρετικοί λόγοι για να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Αλλά δεν είναι οι μόνοι λόγοι! Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να επισκέπτεσαι τακτικά τον γιατρό σου ακόμα και όταν δεν έχεις κανένα λόγο.
Το να θέλεις να είσαι υγιής θα έπρεπε να είναι από μόνος του ένας λόγος για να κλείσεις το επόμενο ραντεβού στον γυναικολόγο σου.
Σταμάτα να χρησιμοποιείς προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας για την ευαίσθητη περιοχή
Ναι, ένα σαπούνι με άρωμα βανίλιας ή τα ταμπόν με ένα «φρέσκο» άρωμα λουλουδιών μπορεί να ακούγονται δελεαστικά, ίσως όμως δεν είναι κατάλληλα για εσένα. Υπάρχει λόγος που ο κόλπος δεν μυρίζει από μόνος του μπισκότο ή καραμέλα άλλωστε!
Έτσι, εάν παρατηρήσεις μια μη φυσιολογική οσμή ή «περίεργες» κολπικές εκκρίσεις, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου και όχι να προσπαθήσεις να το λύσεις μόνη σου με σκευάσματα του εμπορίου και «φανταχτερά» σαπούνια. Αν δεν θες να καταλήξεις τουλάχιστον σαν την Jane από τη σειρά The Bold Type!
Ξεκίνα να παρακολουθείς τον κύκλο σου
Εάν δεν έχεις ήδη κάποια εφαρμογή στο κινητό σου ή δεν σημειώνεις κάπου τον κύκλο σου, πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις. Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τον κύκλο σου για να γνωρίζεις τον ακριβή χρόνο της ωορρηξίας, είτε προσπαθείς να μείνεις έγκυος είτε όχι. Η γνώση είναι δύναμη, και αυτό ισχύει και για τον κύκλο γονιμότητάς σου. Χρήσιμο θα σου φανεί επίσης να καταγράφεις και τα συμπτώματά σου όπως ημικρανίες, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, κράμπες και ακμή. Και φυσικά αν δεν έχεις τακτική περίοδο, η παρακολούθηση τυχόν συμπτωμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα μοτίβα και τις πιθανές αιτίες.
Μην ξεχνάς να εξετάζεις το στήθος σου
Ναι, η εξέταση του στήθους σου είναι μια πράξη αυτοφροντίδας που πρέπει να εντάξεις στη ρουτίνα σου. Είτε είναι πριν τον ύπνο, είτε κάθε φορά που κάνεις ντους είτε μία φορά την εβδομάδα, πρέπει αυτό να μετατραπεί σε μια τακτική συνήθεια, ώστε να γνωρίζεις πώς είναι το στήθος σου και να μπορείς να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές ή ανωμαλίες από νωρίς.
Ζήτα να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για την αυτοεξέταση μαστών από τον γυναικολόγο σου και ξεκίνα!
Λάβε στα σοβαρά το ασφαλές σεξ
Μπορεί να το θεωρείς δεδομένο αλλά επειδή ίσως κάποιος χρειάζεται να το ακούσει ξανά: η χρήση της προστασίας στο σεξ δεν πρέπει να καθορίζεται από την πιθανότητα να μείνεις έγκυος. Ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνεις αντισυλληπτικά χάπια, έχεις σπιράλ, ή δεν μπορείς να μείνεις έγκυος για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να χρησιμοποιείς προστασία όταν κάνεις σεξ με έν@ νέ@ σύντροφο.
Εάν δεν είσαι 100 τοις εκατό σίγουρη, ρώτα τον γιατρό σου ποια μέθοδος ασφαλούς σεξ είναι καλύτερη για εσένα και πότε είναι απαραίτητη μια μορφή προστασίας.
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον Χρήστο Μάντζιο, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Στρατιωτικό Ιατρό, Επιμελητή Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Συνεργάτης Ιασώ – Λητώ – Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 – 2ος όροφος – 211 18 39 180 – 6936967566
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας γυναικολόγος μοιράζεται μαζί μας όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη γονιμότητα