Το 2018 έγραφε η Βάνα: “stasher είναι εκείνος ο τύπος στου οποίου τι ζωή είσαι κάτι σαν φάντασμα. Βγαίνετε συνεχώς, έχει γνωρίσει την παρέα σου, οι Instagram followers σου είναι σχεδόν σίγουροι ότι είναι ο σύντροφος σου. Ωστόσο, προσοχή εδώ, εσύ δεν είσαι πουθενά στη δική του digital-ική ή μη ζωή. Μένετε μόνο στο δικό σου σπίτι. Το δικό του δεν το έχεις δει ποτέ. Ούτε καν την εξώπορτα της πολυκατοικίας. Το πιο κοντινό που έχεις σε παρουσία στα social media του, είναι το μικρό σου δαχτυλάκι σε ένα story του. Όταν προσπαθούσε να βγάλει το ποτήρι με το ποτό του πάνω στο bar.”
Είναι κακό να είσαι ο μυστικοπαθής μίας σχέσης;
Τα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης μπορεί να είναι τα καλύτερα, αλλά και τα πιο περίπλοκα. Υπάρχουν οι πεταλούδες στο στομάχι κι ο ενθουσιασμός να γνωρίσεις κάποιον σε βαθύτερο επίπεδο αλλά υπάρχει εξίσου μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πώς και πότε να ”ενσωματώσεις” τη ζωή σου με τη ζωή κάποιου άλλου.
Πότε πρέπει να συναντήσεις τους φίλους τ@ για πρώτη φορά; Είναι πολύ νωρίς για να τα γνωρίσεις τους γονείς τ@; Έχεις ενοχές ότι περνάτε πάρα πολύ χρόνο μαζί και θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χώρο και σε άλλα πράγματα και ανθρώπους ή όντως αισθάνεσαι ότι είσαι ακόμα ΟΚ με τον μήνα «μήνα του μέλιτος»;
Και μετά έρχονται κι άλλες απορίες. Πότε πρέπει να ανησυχείς που δεν έχεις ακόμη συστηθεί με άλλα άτομα από τη ζωή τ@ συντρόφου σου. Θα πρέπει να ανησυχείς; Υπάρχει σωστή στιγμή για όλα αυτά;
Το «stashing»
Συμβαίνει όταν ένα άτομο σε μια σχέση παίρνει τη συνειδητή απόφαση να κρατήσει τ@ σύντροφό του μακριά από τον στενό κύκλο του. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από διστακτικότητα να σε γνωρίσει σε φίλους και οικογένεια μέχρι να αποφεύγει να κάνει γνωστή τη σχέση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μία κοινή φωτογραφία για παράδειγμα.
Ο όρος επινοήθηκε το 2017 από τη συντάκτρια της Metro UK, Ellen Scott. Το 2022 το να απαρνείσαι την εξωστρέφεια μίας σχέσης θεωρείται τεράστια κόκκινη σημαία. Αλλά πράγματι το να αποζητάς την ιδιωτικότητά σου δείχνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα ή τη σχέση;
Τελικά, δεν θα μπορούσαν μερικοί άνθρωποι να είναι πραγματικά πιο ”διακριτικοί” από άλλους;
«Ρώτησε τον εαυτό σου γιατί @ σύντροφός σου φαίνεται να θέλει να σε κρατήσει μακριά από την οικογένεια και τους φίλους τ@. Πιστεύεις ότι σου κρύβει κάτι; », λέει η ψυχοθεραπεύτρια σχέσεων Heather Garbutt στο Stylist.
Ωστόσο, ο λόγος μπορεί να μην είναι όσο κακός μπορεί να φανταζόμαστε. «Μπορεί πραγματικά κάποιος να ανησυχεί για συγκεκριμένους φίλους ή μέλη της οικογένειας. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι πιθανά εξίσου αμήχανο για εκείν@ να σας συστήσει στην οικογένειά τ@ όσο και για σένα να τους γνωρίσεις», προτείνει η Garbutt.
Ο καθένας έχει διαφορετική σχέση με την οικογένεια και τους φίλους του και είναι σημαντικό να σέβεσαι τα όρια ή την ιδιωτικότητα που μπορεί να θέλει να διατηρήσει @ σύντροφός σου. Ωστόσο, πρέπει να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι περιμένεις από τη σχέση σας και να επικοινωνήσεις αυτές τις ανάγκες με τον άλλον.
«Να θυμάσαι ότι η σχέση σας δεν είναι άλλο ένα project. Αν ψάχνεις για κάτι ουσιαστικό, -όπως το αντιλαμβάνεσαι εσύ- τότε ίσως χρειαστεί να βρεις κάποιον στον οποίο να βλέπετε τα πράγματα από την ίδια σκοπιά και να μπορείς να βασιστείς περισσότερο», καταλήγει η Garbutt.
«Αν σε μία σχέση πρέπει να λύσεις πολλά περίπλοκα ζητήματα τότε ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτή η σχέση δεν είναι για σένα».