Είναι βασικό δομικό υλικό του δέρματος μας. Το κολλαγόνο θα σου είναι μία λέξη γνωστή αν ασχολείσαι με θεραπείες εξατομικευμένες για την επιδερμίδα σου. Έχει ενδιαφέρον να πούμε πως υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου, δηλαδή πρωτεΐνες που συναντάμε στο δέρμα, στα μαλλιά, στα νύχια, στους τένοντες, στα οστά ακόμα και στο ανθρώπινο αίμα. Είναι αναμφισβήτητα μία άφθονη πρωτεΐνη του οργανισμού μας με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Κολλαγόνο και επιδερμίδα
Μία ολόκληρη θεωρία περιποίησης της επιδερμίδας στηρίζεται στην επίδραση του κολλαγόνου. Είναι μία πρωτεΐνη που βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, στη λείανση των λεπτών γραμμών του προσώπου ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.
Μεγαλώνοντας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η μείωση των επιπέδων κολλαγόνου. Στο σημείο αυτό να σου πούμε ότι δεν ήρθε ούτε το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της νεανικής επιδερμίδας σου. Η επιστήμη, συμβαδίζοντας πάντα με τις ανάγκες των καταναλωτών, έχει την απάντηση της: συμπληρώματα κολλαγόνου.
Πως λειτουργούν τα συμπληρώματα κολλαγόνου στον οργανισμό
Η δύναμη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι πραγματικά εντυπωσιακή, παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν κολλαγόνο ζωικής προέλευσης, το οποίο υποστηρίζεται ότι διασπάται και έτσι απορροφάτε ευκολότερα από το ανθρώπινο σώμα. Τα συμπληρώματα αυτά αντικαθιστούν το χαμένο με το πέρασμα των χρόνων φυσικό κολλαγόνο αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν τη φυσική παραγωγή του.
Ακούγεται σύνθετο αλλά δεν είναι. Με λίγα λόγια μπορείς να λάβεις ένα έτοιμο σκεύασμα κολλαγόνου ως πρόληψη, συμπληρώνοντας αυτό που παράγεται και υπάρχει ήδη στον οργανισμό σου. Τα οφέλη τους είναι πολλά, τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τους μυϊκούς πόνους, τους πόνους στις αρθρώσεις και στα οστά.
Αν είμαι vegan αλλά θέλω να λάβω συμπληρώματα κολλαγόνου, έχω εναλλακτικές;
Όπως αναφέραμε ήδη τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν υδρολιμένο ζωικό κολλαγόνο, επομένως δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους. Η προέλευση τους είναι κυρίως από βοοειδή ή θαλάσσιες πηγές. Υπάρχουν όμως άλλου είδους σκευάσματα που αντικαθιστούν ως ένα βαθμό τη χρησιμότητα των συμπληρωμάτων αυτών.
Προέρχονται από πηγές φυτικού κολλαγόνου (collagen promoters), όπως είναι το πυρίτιο, διάφορα αμινοξέα, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η δραστική τους ιδιότητα βασίζεται στη διέγερση του οργανισμού για παραγωγή κολλαγόνου.
Fact: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το vegan κολλαγόνο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το αντίστοιχο ζωικής προελεύσεως, αλλά είναι μία καλή εναλλακτική λύση.
Κολλαγόνο και διατροφή
Τις περισσότερες φορές είμαστε επιφυλακτικοί με σκευάσματα του εμπορίου. Μία από τις συχνότερες απορίες που έχει κάποιος σχετικά με το κολλαγόνο, είναι αν μπορεί να κάνει πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης τρώγοντας τι άλλο; Πρωτεΐνη. Η απάντηση του Engelman στο Porter είναι αρκετά ενθαρρυντική. Ναι, μία εναλλακτική είναι να λάβεις μέσω της διατροφής κολλαγόνο αρκεί να καταναλώνεις τροφές που είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα.
Μερικές από αυτές είναι ο ζωμός του κοτόπουλου και το κρέας που βρίσκεται κοντά στα κόκαλα. Το κατά πόσο θα φανούν τα αποτελέσματα μέσα από αυτή τη μέθοδο εξαρτάται στον εκάστοτε οργανισμό.
Με ποια κριτήρια θα επιλέξω το κατάλληλο για μένα συμπλήρωμα κολλαγόνου;
Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα συμπληρωμάτων κολλαγόνου. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσες να ελέγξεις είναι το ποσοστό περιεκτικότητας κολλαγόνου, καθώς όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Εστίασε επίσης, στον τρόπο εκτροφής των πηγών. Όσο πιο υγιεινός ο τρόπος που μεγαλώνουν τόσο καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου θα φέρουν. Τέλος, να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά κυρίως για να εντοπίσεις πρόσθετα σάκχαρα ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό σου ή τον φαρμακοποιό σου.