Η λήψη αρνητικών σχολίων και αρνητικής ανατροφοδότησης δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμη. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές λέμε στον εαυτό μας ότι η κριτική – είτε είναι σωστή είτε όχι – ίσως είναι για δικό μας όφελος, είναι εύκολο για το εγώ μας να μπει εμπόδιο ή, ακόμα χειρότερα, ο εγκέφαλός μας να αρχίσει να σκέφτεται υπερβολικά και να αναλύει περισσότερο την κριτική από όσο απαιτείται.
Αυτή η μορφή υπερβολικής σκέψης συχνά σημαίνει ότι αφαιρούμε πολύ περισσότερα από αυτά που ειπώθηκαν και βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Αλλά υπάρχουν τρόποι να το περιορίσουμε αυτό.
Η Amanda E. White, LPC και συγγραφέας του Not Drinking Tonight, μοιράστηκε ένα εύχρηστο hack σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών σχολίων και τρόπους για να μην το παίρνεις τόσο προσωπικά.
Μιλώντας στο TikTok, η White μοιράζεται τη μέθοδό της με τους ακόλουθούς της σε ένα βίντεο που κέρδισε πάνω από 23.000 προβολές.
«Αυτό είναι το αγαπημένο μου hack για όταν λαμβάνεις ένα αρνητικό σχόλιο και προσπαθείς να μην το πάρεις προσωπικά. Πάρε ένα σημειωματάριο και δημιούργησε δύο στήλες – στη μία, γράψε τι ειπώθηκε και ποια ήταν τα σχόλια και στην άλλη πλευρά, γράψε την ερμηνεία σου.»
@therapyforwomen Lmk what you think! #tiktoktherapist #tiktoktherapy #therapist #therapy#selfesteem ♬ original sound – Amanda E. White LPC Therapist
Στη συνέχεια, η White μοιράστηκε ένα παράδειγμα αρνητικών σχολίων που έλαβε, λέγοντας: «Πήρα αρνητικά σχόλια για το βιβλίο μου. Κάποιος είπε κάτι συγκεκριμένο, ότι δεν του άρεσε η μορφή του βιβλίου μου. Αυτό ειπώθηκε. Αλλά αυτό που πραγματικά με πλήγωσε ήταν στην πραγματικότητα η ερμηνεία μου σε αυτό το feedback. Η ερμηνεία μου σε αυτά που είπαν ήταν ότι είμαι κακός συγγραφέας. Μετά, για να χειροτερέψω τα πράγματα, σκέφτηκα πώς ίσως δεν έπρεπε να είχα εκδώσει αυτό το βιβλίο. Ίσως δεν έπρεπε να εκδώσω άλλο βιβλίο. Ίσως δεν πρέπει να ξαναμιλήσω για το βιβλίο. Γιατί δεν θα αρέσει στον κόσμο».
Χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα, η White ξεκαθαρίζει ότι αυτό που ειπώθηκε και αυτό που ερμήνευσε διαφέραν πολύ και τόνισε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να λάβουμε σχόλια και πώς το σύνδρομο του απατεώνα (imposter syndrome) και οι ανασφάλειες μπορούν να μας οδηγήσουν να κάνουμε κάποια πράγματα μεγαλύτερα από ό,τι είναι.
«Μπορούμε να μειώσουμε πολύ τον πόνο μας όταν καταφέρνουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα αυτού που συνέβη και την ερμηνεία μας», λέει.
Πολλοί μοιράστηκαν το πώς άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτό το hack για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά σχόλια που έχουν λάβει στη δουλειά.
«Νομίζω ότι είμαι πολύ καλός στο να δέχομαι κριτική, αλλά όσον αφορά τη δουλειά νομίζω ότι είμαι τόσο αβέβαιος για τον εαυτό μου που διαβάζω πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε», σχολίασε ένας χρήστης. “Είναι τόσο εντυπωσιακό να γράφω πραγματικά αυτό που ειπώθηκε σε σχέση με αυτό που αφαίρεσα από αυτό για να αποκτήσω λίγη σαφήνεια.”
Ένας άλλος χρήστης έγραψε: «Αυτό είναι ένα τόσο γρήγορο και εύχρηστο hack για να αποκτήσεις κάποια οπτική για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και το τι πραγματικά ειπώθηκε. Μπορούμε να κολλήσουμε τόσο πολύ στο δικό μας μυαλό και αυτό αρχίζει να μας εξουσιάζει. Σίγουρα θα το εφαρμόσω στη δουλειά από εδώ και στο εξής».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 τρόποι για να ενεργοποιηθείς ξανά στη δουλειά και να βρεις το χαμένο σου κίνητρο