Το χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής, παραδοσιακά, είναι τα χόρτα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και τρόποι μαγειρέματος. Τα χόρτα που χρησιμοποίησε η @themothercook λέγονται κουρνοπόδοι και τα μάζεψαν οι γονείς της από τα χωράφια της γειτονιάς, κοντά στη θάλασσα. Είναι αρκετά “σκληρά” χόρτα. Μπορείς εύκολα να βρεις στη λαϊκή “χόρτα για τσιγαριαστά”.
Ένα γνωστό κρητικό χόρτο που κάνει επίσης για τσιγαριαστό είναι το σταμναγκάθι.
Υλικά για τα τσιγαριαστά χόρτα:
ελαιόλαδο Χόρτα κατάλληλα για τσιγαριαστά κομμένα σε κομμάτια μήκους 5-6εκ 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο 1/2 ματσάκι μαϊντανό, με κοτσάνια ψιλοκομμένο 2-3 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1-2 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα ντομάτα τριμμένη (το καλοκαίρι) ή ντοματάδα καλής ποιότητας λιγο αλάτι Υλικα για τον μπακαλιάρο: Φιλέτο μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο λίγο μαραθόσπορο κοπανισμένο λίγο εστραγκόν (φρέσκο ή ξερό) κόκκινο πιπέρι ολόκληρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλάτι ή αλάτι λεμονιού Λεμόνι για το σερβίρισμα
Πώς θα το φτιάξεις:
Πλένουμε καλά τα χόρτα. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο, να καλύψει τον πάτο της. Τσιγαρίζουμε όλα τα πράσινα και μόλις μαραθούν καλά, προσθέτουμε λίγο νερό, 200 ml περίπου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15′. Προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι και αφήνουμε για άλλα 10′-15′. Τα χόρτα θα “κρατάνε” λίγο σε αυτό το στάδιο. Προετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο, τον στεγνώνουμε καλά και βάζουμε τα μυρωδικά. Σε ένα πυρέξ, “στρώνουμε” λίγα χόρτα, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χόρτα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό εάν μας φανεί λίγη η σάλτσα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 210°C για 25′ περίπου. Σερβίρουμε με λεμόνι και πολύ ψωμί