Είσαι σε μια σχέση. Μια σχέση που κρατάει χρόνια. Μια σχέση σημαντική για σένα. Μια σχέση για την οποία έκανες όνειρα.

Μια σχέση όμως, που δε σε ικανοποιεί πια.

Είσαι λοιπόν, στη φάση, που ξέρεις ότι δεν είσαι στην ίδια σελίδα με το σύντροφό σου. Έχεις καταλάβει ότι δύσκολα θα βρεθείτε πάλι στον ίδιο δρόμο και παρόλα αυτά, εσύ συνεχίζεις να μένεις, γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις αν πρέπει να χωρίσεις ή να συνεχίσεις στη σχέση αυτή.

Σε αυτό ακριβώς, λοιπόν το κομβικό σημείο, συμβαίνουν δύο ταυτόχρονα πράγματα.

Από τη μια λες στον εαυτό σου ότι “Εντάξει δεν πάει άλλο. Το αποφάσισα, θα χωρίσω”.

Από την άλλη, το ξανασκέφτεσαι και λες “Μήπως βιάζομαι; Μήπως δεν πρέπει να χωρίσω και να δω πώς θα πάει;”. Ναι και κάπου εκεί μπορεί και να περάσουν μήνες και χρόνια, μέχρι τελικά να αποφασίσεις να φύγεις, αν δε σε προλάβει ο άλλος και φύγει πρώτα αυτός.

Φυσικά, εμείς δε σου προτείνουμε να χωρίσεις. Απλά σου λέμε μήπως να το ξανασκεφτείς.

Porca mizeria.

Αυτή η ιταλική φράση περιγράφει ακριβώς, αυτή την κατάσταση αναποφασιστικότητας, αναβλητικότητας και στασιμότητας. Δηλαδή, “Για όνομα του θεού πουλάκι μου αποφάσισε τι θες”.

Με το να μένεις σε μια σχέση, που ουσιαστικά έχει τελειώσει και δυστυχώς δεν ξαναφτιάχνεται, κάνεις κακό στον εαυτό σου αλλά και στ@ σύντροφό σου. Σύμφωνα με το σύμβουλο σχέσεων και συγγραφέα Robert Taibbi, με το να ακολουθείς αυτή την τακτική, του να αποφεύγεις συζητήσεις και να αναβάλλεις αποφάσεις, προκαλείς επιπλέον ζημιά στη σχέση σου, που στο μέλλον δύσκολα θα φτιαχτεί.

Αν λοιπόν, πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται τι θα έκανες αν χώριζες, αν η σχέση σου ακολουθεί το μοτίβο χωρίζουμε-τα ξαναβρίσκουμε-ξαναχωρίζουμε…και πάει λέγοντας ή αν βλέπεις τη σχέση σου ως αποκούμπι, τότε είσαι από αυτούς τους fence sitters, τους αναποφάσιστους και τους αναβλητικούς.

Σε μια τέτοια σχέση, σίγουρα δεν είσαι ειλικρινής με τον άλλο. Αποφεύγεις να πεις αυτά που σκέφτεσαι και αυτά που νιώθεις και φτάνεις σε ένα σημείο να είσαι απαθής. Αν αυτό για σένα δεν είναι σημαντικό, τότε σκέψου τ@ σύντροφό σου. Το πόσο άδικο είναι γι΄ αυτ@, να είναι σε μια σχέση χωρίς πραγματική ανταπόκριση.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση αυτή.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Debbie M (@healthfitness3687)

Γιατί μερικές φορές το τίποτα είναι πιο σημαντικό από το κάτι.

Αν διαπιστώνεις λοιπόν, ότι η φλόγα στη σχέση σου έχει σβήσει οριστικά, αν νιώθεις ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να αισθανθείς και αν, -σημαντικό- νιώθεις ότι κι ο σύντροφός σου νιώθει όπως εσύ, τότε δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να κάθεσαι να σκέφτεσαι τι θα κάνεις και πώς θα κινηθείς.

Η απόφαση έχει ήδη παρθεί, αρκεί να την αποδεχτείς.

Φυσικά, και βγαίνεις από το comfort zone σου, φυσικά και θα στενοχωρηθείς κι εννοείται πώς θα φοβηθείς. Είναι λογικό άλλωστε, ιδίως μετά από μια μακρόχρονη σχέση, να νιώθεις ανασφαλής σε μια κατάσταση έξω από τη σχέση αυτή. Θα πρέπει να μάθεις να ζεις ξανά με τον εαυτό σου, να βρεις μια νέα ρουτίνα και να συνεχίσεις.

Ίσως, χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τον κύκλο σου και να πρέπει κάθε φορά να εξηγείς, ότι ναι βαρέθηκες, ότι δεν περνούσες καλά, ότι είσαι στην τελική καλύτερα μόν@ σου.

Αλλά με τίποτα, δεν πρέπει να αρκεστείς και να συμβιβαστείς σε μια μέτρια κατάσταση. Χρειάζεται να έχεις κότσια, να φανείς δυνατ@.

Πώς θα αποφασίσεις να αποφασίσεις.

Σύμφωνα με τον Taibbi υπάρχουν δύο προοπτικές.

Η πρώτη είναι να χωρίσεις. Είναι μια λύση δραστική αλλά, στο τέλος θα σε ανακουφίσει.

Ωστόσο, αν δεν μπορείς να πάρεις μια τόσο δύσκολη απόφαση, τότε δοκίμασε ένα προσωρινό χωρισμό. Μια απομάκρυνση δηλαδή, για να μπορέσεις να καταλάβεις, αν τελικά μπορείς να υποστηρίξεις αυτή την απόφαση, αν σου κοστίζει πολύ και γενικά, να δεις πώς θες να προχωρήσεις με τη σχέση αυτή.

Η δεύτερη προοπτική είναι να μείνεις σε αυτή τη σχέση και να παλέψεις για να τη σώσεις.

Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής, τόσο με το σύντροφό σου, όσο και με τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό, να μιλήσετε για τη σχέση σας, να δείτε και οι δύο τι σας ενοχλεί, να αποφασίσετε από κοινού πώς θα συνεχίσετε. Το βασικό είναι να σπάσετε το μοτίβο, που κινείτο η σχέση μέχρι τώρα και να φτιάξετε ένα άλλο, που να ικανοποιεί τις τωρινές σας ανάγκες.

Όποιο δρόμο και να ακολουθήσεις, το σημαντικό είναι ότι θα χρειαστεί να αποφασίσεις να βγεις από αυτό το φαύλο κύκλο της αμφιταλάντευσης και της αναβλητικότητας.

Το σημαντικό είναι να αποφασίσεις ότι αξίζεις.

Δες ακόμα: Ο έρωτας μετά ή αλλιώς τι γίνεται όταν η φλόγα σβήσει; Πώς να χωρίσεις αποφεύγοντας τον πόνο