Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια έννοια που μας έχει έρθει από το χώρο της ψυχολογίας και φαίνεται να είναι το βασικό κριτήριο της επιτυχίας, τόσο για τα επαγγελματικά όσο και για τα ερωτικά σου.
Μέχρι και πριν την πανδημία, το dating βασιζόταν κυρίως στη φυσική έλξη, που ένιωθαν δύο άνθρωποι. Η εξωτερική εμφάνιση ήταν το βασικό κριτήριο για να ξεκινήσει κάτι και μετά ακολουθούσε ο εσωτερικός κόσμος.
Ωστόσο, αυτή η παρατεταμένη απομόνωση, οδήγησε σε μια αλλαγή παραδείγματος, σε μια μεταστροφή αυτών των δυο βασικών κριτηρίων. Τώρα λοιπόν, ο συναισθηματικός κόσμος είναι το κυρίαρχο προαπαιτούμενο στο παιχνίδι του έρωτα.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια έννοια, που έχει καθιερωθεί πρόσφατα στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό μας. Πρόκειται για την ικανότητα του να μπορείς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, να τα διαχειρίζεσαι και ταυτόχρονα να είσαι δεκτικός και στα συναισθήματα των άλλων.
Να μπορείς δηλαδή, να τα αξιολογείς, να τα ελέγχεις και να θέτεις τα όριά σου. Παράλληλα, να είσαι ανοιχτ@ στους άλλους και να αντιλαμβάνεσαι το πώς αυτοί νιώθουν. Με απλά λόγια, να έχεις αυτεπίγνωση και ενσυναίσθηση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς λειτουργεί.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας.
Δίνει στον άλλο τη δυνατότητα να σε “διαβάσει”, να σε γνωρίσει καλύτερα. Όταν δηλαδή, μπορείς κι επικοινωνείς τα συναισθήματά σου, δίνεις στο ταίρι σου τη δυνατότητα να τα διαχειριστεί και να ανταποκριθεί σε αυτά. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Όταν διαθέτεις ενσυναίσθηση, είσαι κι εσύ σε θέση να καταλάβεις τον άλλο.
Όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες αυτές, μέσα στις οποίες μπορεί να ανθίσει μια σχέση. Αναπτύσσεται μια αμοιβαία κατανόηση και υπάρχει μεγαλύτερη συγκατάβαση και ανοχή.
Αυτού του είδους λοιπόν, η ικανότητα αλλάζει τις αντιδράσεις σου. Σε βοηθάει να χειρίζεσαι τις διάφορες καταστάσεις πιο ήπια και λιγότερο αντιδραστικά. Σε εκπαιδεύει να ακούς, να μην βιάζεσαι και να είσαι περισσότερο ανοικτός.
Κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας σε μια σχέση. Λιγότεροι καυγάδες, μεγαλύτερη κατανόηση και συγκατάβαση
Προσοχή όμως. Δεν μπορεί να περιμένεις ότι και ο άλλος διαθέτει το ανάλογο επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι κάτι που μπορεί να είναι έμφυτο, να το έχεις καλλιεργήσει ή να μην το έχεις καθόλου.
Όσο μεγαλώνεις η συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσεται κι αυτή. Παράλληλα όμως, υπάρχουν διάφορες τεχνικές ,που μπορούν να σε βοηθήσουν να την εξελίξεις. Άλλωστε είναι ένα χάρισμα, που μπορείς να αξιοποιήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.