Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτών που χάνουν τον ύπνο τους και ευελπιστούν ότι θα τον συμπληρώσουν αργότερα;
Αν ναι, δυστυχώς σου έχουμε άσχημα νέα. Σύμφωνα με μελέτες, ο ύπνος που χάνεις δεν αναπληρώνεται ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος ηλικιακά άνθρωπος χρειάζεται περίπου εφτά με εννέα ώρες ύπνου καθημερινά. Είναι προτιμότερο μάλιστα, ο ύπνος αυτός να είναι κυρίως νυχτερινός, με μικρότερα διαστήματα ύπνου μέσα στη μέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να τηρείται σταθερή αυτή η χρονικότητα. Δηλαδή, να κοιμάσαι κάθε μέρα για παράδειγμα οχτώ ώρες, παρά να κοιμάσαι καθημερινά έξι ώρες και τα Σαββατοκύριακα δέκα.
Σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι δυνατό να αποταμιεύσεις ύπνο. Δεν μπορείς δηλαδή, να καλύψεις τον ύπνο που χάνεις, κάποια στιγμή στο μέλλον.
Σαφώς και μπορείς μετά από μια ξέφρενη νύχτα, η οποία σε κράτησε ξάγρυπν@ μέχρι πρωίας, να κοιμηθείς για να νιώσεις πιο ξεκούραστ@ και πιο φρέσκ@. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις αναπληρώσει τον ύπνο που έχασες.
Γενικώς, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δημιουργούμε ένα σημαντικό “χρέος” ύπνου, το οποίο αδυνατούμε να αναπληρώσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κι ακόμα κι αν το κάνουμε, αν κοιμηθούμε παραπάνω δηλαδή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε καλύψει το “χρέος”.
Οι συνέπειες.
Καλό είναι να μην έχουμε χρέη και κυρίως τέτοια , που να αφορούν στην υγεία μας.
Αλλά δυστυχώς, η ζωή είναι σκληρή και τα χρέη αναπόφευκτα. Το ίδιο λοιπόν, ισχύει και στο θέμα του ύπνου.
Όταν λοιπόν, συστηματικά, χάνεις πολύτιμες ώρες από αυτόν, ουσιαστικά εξαντλείς τον εαυτό σου. Στραγγίζεις τον οργανισμό σου, καταναλώνοντας ότι περίσσεια ενέργειας έχεις. Κι αυτό αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες.
Κόπωση, αργά αντανακλαστικά, πονοκέφαλος και χαμηλή διάθεση είναι κάποια από τα βασικά σημάδια της εξάντλησης. Αν όμως η απώλεια ύπνου είναι σε τακτική βάση, τότε κινδυνεύεις από μακροχρόνιες παθήσεις, όπως από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη, μεταβολές βάρους και αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η λύση.
Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι μια και σίγουρα δεν είναι η διαγραφή χρέους. Το να προσπαθείς να κοιμηθείς επιπλέον ώρες για να καλύψεις το κενό, δεν είναι φυσιολογικό και ούτε θα σε βοηθήσει και πολύ.
Το βασικό λοιπόν, είναι να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αν κάποια στιγμή χάσεις ώρες, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επανέλθεις γρήγορα στο πρόγραμμά σου
Επίσης, θα σε βοηθήσει πολύ να κρατήσεις μια ρουτίνα στη διαδικασία του ύπνου. Για παράδειγμα, η νυχτερινή περιποίηση προσώπου, το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών, ένα βιβλίο θα σε χαλαρώσουν και θα σε προετοιμάσουν για τον βραδινό σου ύπνο.
Γενικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς, αρκεί εσύ να πέσεις στο κρεβάτι και να μην κάνεις ατασθαλίες.