Το φαινόμενο γιο-γιο αναφέρεται σε μια κατάσταση που έχει σκαμπανεβάσματα.
Στη γυμναστική, το φαινόμενο γιο-γιο έχει να κάνει με το τυπικό εξάσκησης, που από τη μια πας γυμναστήριο και χτυπιέσαι καθημερινά κι από την άλλη κάνεις να εμφανιστείς κανένα μήνα.
Είναι δηλαδή, αυτές οι φορές που θέλεις να πας, αλλά κάτι συμβαίνει και δεν τα καταφέρνεις. Ή μπορεί να έχεις πιάσει το λεγόμενο “πλατό”, δηλαδή να βρίσκεσαι σε ένα είδος ψυχολογικό και σωματικό αδιέξοδο, το οποίο δεν σε κινητοποιεί να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου.
Όλα αυτά βέβαια, δεν είναι και τόσο τραγικά, αρκεί να καταφέρεις να τα διαχειριστείς έγκαιρα. Να μην αφήσεις δηλαδή, τον εαυτό σου να αποστασιοποιηθεί πολύ. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, όλη η δουλειά που θα έχεις κάνει, θα έχει πάει χαμένη.
Από σωματική άποψη, οι μύες μετά από την άσκηση, προσπαθούν να αναρρώσουν από τη σκληρή εξάσκηση. Αυτή η διαδικασία όμως, είναι αυτή που τους γυμνάζει, τους δυναμώνει.
Όταν λοιπόν, κάνεις μεγάλα διαστήματα να γυμναστείς, οι μύες επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάστασή τους. Κι έτσι, εσύ θα χρειαστεί να κάνεις τη διπλάσια προσπάθεια, για να τους επαναφέρεις.
Μάλιστα, πολλές φορές στην προσπάθεια σου, να επανέλθεις όσο πιο σύντομα μπορείς, υπάρχει πιθανότητα να τραυματιστείς. Οπότε και πάλι θα μείνεις εκτός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο τρόπος
Η λύση, για να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στη γυμναστική σου ρουτίνα, είναι να υιοθετήσεις ένα σταθερό και πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα άσκησης.
Δεν χρειάζεται να αθλείσαι καθημερινά. Επέλεξε τρεις μέρες την εβδομάδα άσκησης, αφήνοντας κενά ενδιάμεσα για ξεκούραση.
Δώσε επίσης, χρόνο στη στάμινά σου (η αθλητική σου αντοχή) να δουλευτεί σωστά. Η αντοχή θέλει δουλειά και συνέπεια. Οπότε, μην καταπιέζεις τον εαυτό σου και μην τον εξαντλείς. Λίγη υπομονή θέλει.
Ακόμη, ένας τρόπος για να εξασκείσαι χωρίς ουσιαστικά να ασκείσαι, είναι η φυσική κίνηση. Δηλαδή, να επιλέγεις τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο, αντί να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο. Ένας περίπατος άλλωστε, κάνει καλό και στον εγκέφαλο και στην ψυχολογία.
Κι αφού έχεις επιλέξει τη γυμναστική, κάνε τη με τέτοιο τρόπο, που να σου δίνει χαρά. Δεν είναι ανάγκη να πιέζεις πολύ τον εαυτό σου ούτε να ζορίζεσαι πολύ. Επέλεγε -με τη βοήθεια τ@ προπονήτ@ σου- ένα έξυπνο σετ ασκήσεων κάθε φορά και διασκέδασέ το.