Πρόσφατα, στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου (σημαντικότατος εορτασμός για την βασίλισσα Ελισάβετ), ο πρίγκηπας Louis -ο τρίτος γιος του πρίγκηπα William και της δούκισσας του Cambridge Kate Middleton- παραφέρθηκε. Κι όταν λέμε παραφέρθηκε, εννοούμε ότι το παιδάκι βαρέθηκε, εκνευρίστηκε κι έκανε όλα αυτά που κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του.

Και μπορεί για τη βασιλική οικογένεια αυτή η συμπεριφορά να μην είναι αποδεκτή, ωστόσο η Δούκισσα το χειρίστηκε περίφημα.

Είναι λογικό ένα παιδί να κουράζεται ή να βαριέται, ειδικά σε εκδηλώσεις, που δεν καταλαβαίνουν και που προορίζονται για ενήλικες. Ειδικά δε, αν πρέπει να μείνουν καθιστά για πολύ ώρα. Και τότε ξεσπούν κι εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους, με όποιον τρόπο μπορούν, ώστε να ακουστούν.

Αυτές λοιπόν, οι συμπεριφορές, που μπορεί να είναι μια γκρίνια, και να φτάσουν σε πραγματική κρίση, με κλάματα και ουρλιαχτά, είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι για εμάς τους ενήλικες μια ντροπιαστική και ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση. Να αισθάνεσαι τα βλέμματα όλων πάνω σου, το παιδί να κοπανιέται στο πάτωμα κι εσύ να μην ξέρεις κατά που να κάνεις.

Η Δούκισσα φαίνεται όμως, πως τον έχει τον τρόπο της. Κι αυτός δεν είναι άλλος, από το να παραμείνει ψύχραιμη και άνετη. Κι αυτό ακριβώς, χρειάζεται κι εσύ να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση.

Το χάος και η μέθοδος chaos.

Δυστυχώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να καταλάβουν και να μιλήσουν με επιχειρήματα. Δεν μπορούν, σου λένε, άλλο και το εννοούν. Όσο και να τους εξηγείς, ότι “τελειώνετε σε μισό λεπτό”, όσο και να τους λες να κάνουν υπομονή…κανένα αποτέλεσμα. Βαριούνται και τέλος.

Όλα αυτά λοιπόν, γίνονται γιατί τα πιτσιρίκια μας θέλουν να περνάει το δικό τους. Δεν μπορούν να διαχειριστούν το “περίμενε” ή το “όχι”. Χρειάζεται χρόνο κι εκπαίδευση για να το πετύχουμε αυτό. Και μέχρι τότε θα επικρατεί το χάος.

Αυτό το χάος λοιπόν, έρχεται να αντιμετωπίσει η Nina Spencer, ειδική στα παιδιά και doula, με τη μέθοδο chaos. Αυτή η μέθοδος σου δείχνει πώς να διαχειριστείς το ξέσπασμα του παιδιού σου, χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου.

#C-Calm

Καλλιέργησε την ηρεμία στο παιδί σου, αλλά και σε εσένα. Δώσε το καλό παράδειγμα, απέφυγε φωνές κι εντάσεις και κράτα χαμηλούς τόνους. Μείνε ψυχραιμ@.

#Η-Habbits

Ανέπτυξε τεχνικές ηρεμίας, ή προσδιόρισε τι είναι αυτό, που καθησυχάζει το παιδί και χρησιμοποιήσε το ως όπλο για να αντιμετωπίζεις τα ξεσπάσματά του.

#A-Acceptance

Η αποδοχή είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες καταστάσεις. Το να παθαίνεις πανικό ή να νιώθεις ενοχές κάθε φορά, που το παιδί σου έχει ένα ξέσπασμα, σίγουρα δεν είναι λύση.

Αποδέξου λοιπόν, ότι τα παιδιά είναι παιδιά κι ότι, όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση σου.

#Ο-Optimism

Μείνε αισιόδοξ@ και αντιμετώπισε το παιδί με θετική διάθεση, ακόμα κι αν αυτό είναι εκνευρισμένο. Αν παραιτηθείς και τα δεις όλα μαύρα, απλά θα επιδεινώσεις την κατάσταση.

Σκέψου επίσης, ότι σε λίγα χρόνια θα αναπολείς αυτές τις στιγμές.

#S-Support

Η υποστήριξη είναι κάτι, που γενικά πρέπει να έχεις στη ζωή σου. Αν λοιπόν, νιώσεις απελπισία, ζήτα λίγη βοήθεια από τους ανθρώπους σου. Άλλωστε, λίγο-πολύ όλοι έχουμε κρασάρει σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε.

Επίσης, μια καλή εναλλακτική είναι να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού. Έχε μαζί σου πράγματα που το ενδιαφέρουν και του αρέσουν. Και σίγουρα μην χάνεις την ψυχραιμία σου. Αν αρχίσεις να ωρύεσαι ή να κλαις, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Κι επίσης θα περάσεις στο παιδί λάθος μήνυμα. Κάθε φορά που θα θέλει κάτι κι εσύ θα λες όχι, αυτό θα επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά αυτή. Κι εσένα το νευρικό σου σύστημα θα καταρρεύσει.

Επειδή, λοιπόν αυτό συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, μην πτοείσαι. Κάνε το όπως η Kate.