Έχεις κουραστεί από τους κανόνες της Dukan, της Atkins και του 5:2, γιατί να μην κάνουμε τα σύνθετα απλά με λίγη βοήθεια από την ψυχολογία της λήψης αποφάσεων;

Δυστυχώς, η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πρόκληση. Δεν απαιτεί μόνο δύναμη θέλησης για να αντισταθούμε στους πειρασμούς που προσφέρουν τα πλούσια δείπνα, τα γλυκά και τα γλυκά – ένα πρόσθετο βάρος είναι η γνωστική απαίτηση που μας επιβάλλουν πολλές δίαιτες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την καταμέτρηση θερμίδων, την αναζήτηση γλυκαιμικών φορτίων ή τη νοητική κατηγοριοποίηση ομάδων τροφίμων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χάνονται μέσα σε πολύπλοκες οδηγίες. Είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης πάντα κάτι κακό; Και μετράνε οι γλυκοπατάτες ως λαχανικά ή ως υδατάνθρακες; Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαν να μη σπαταλούν το χρόνο και την ενέργειά τους στο να βγάζουν νόημα από περίπλοκους κανόνες διατροφής.

Και πράγματι, δεν χρειάζεται.

1. Less is more

Αυτός ο απλός κανόνας στοχεύει στην αντιμετώπιση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Κατά κοινή ομολογία, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, το βιομηχανοποιημένο ψωμί ή τα αλλαντικά, είναι λιγότερο υγιεινά από τις μη επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.

Πώς όμως εντοπίζεις και να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες επιλογές;

Ένας απλός κανόνας είναι να προμηθεύεσαι προϊόντα που περιέχουν λίγα συστατικά, με ορισμένες πηγές να προτείνουν τον περιορισμό του αριθμού σε πέντε συστατικά ή λιγότερα. Ένας γρήγορος έλεγχος της ετικέτας του τροφίμου μπορεί, επομένως, αρκεί. Ναι, είναι τόσο απλό!

2. Δεν μπορείς να το προφέρεις; Τότε μην το φας!

Ένας άλλος κανόνας για τα τρόφιμα επικεντρώνεται στην αποφυγή ύποπτων πρόσθετων, όπως τα τεχνητά χρώματα ή τα συντηρητικά, τα οποία δεν θα προσέθετες ποτέ σε σπιτικό φαγητό. Ο κανόνας αυτός συνιστά να μένεις μακριά από κάθε προϊόν που περιέχει συστατικά που δεν μπορείς να προφέρεις.

Δυσκολεύεσαι, για παράδειγμα, να πεις “αλκαλοειδές μεθυλοξανθίνης 1,3,7-τριμεθυλοπουρίνη-2,6-διόνη”; Μάλλον ναι. Και με βάση τα παραπάνω, τώρα ξέρεις τι να κάνεις. Η εν λόγω ουσία εξάλλου, είναι ζιζανιοκτόνο το οποίο ότι απλά δεν καλύπτει καμία ανθρώπινη διατροφική ανάγκη, αλλά καλό θα ήταν να μην περιλαμβάνεται στην κανονική μας διατροφή. Σημείωσε ότι εξαιρέσεις στον κανόνα αποτελούν οι χημικές ονομασίες βιταμινών, όπως “κυανοκοβαλαμίνη”, με άλλα λόγια βιταμίνη Β12.

3. Μάθε τις μερίδες σου σαν την παλάμη του χεριού σου

Το να υπολογίσεις σωστά το μέγεθος της μερίδας μπορεί να είναι ένα tricky κομμάτι. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού από τις απαραίτητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνεις πόσο πρέπει να φας χωρίς τη χρήση ζυγαριάς ή πίνακα θερμίδων. Έν

ας τρόπος απλοποίησης του ελέγχου των μερίδων είναι να χρησιμοποιείς το μέγεθος του χεριού σου ως οδηγό. Για παράδειγμα, δύο χούφτες αποξηραμένα ζυμαρικά ή μια πατάτα στο μέγεθος της γροθιάς θεωρούνται λογικές μερίδες.

4. Βάλε περισσότερο χρώμα στο πιάτο σου

Το τελευταίο μας tip έχει ως στόχο να αυξήσει την πρόσληψη λαχανικών και να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη διατροφική

ποικιλία. Προτείνει να αυξήσεις την ποσότητα του χρώματος στο πιάτο σου. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις; Απλά προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, όπως καρότα, ντομάτες, σπανάκι, μελιτζάνα και μοβ λάχανο.