Πώς είναι στα αλήθεια το dating στην ψηφιακή εποχή; Σε επηρεάζει αρνητικά ή θετικά; Κι από τι εξαρτάται;
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Κι αυτό γιατί, ο καθένας έχει και διαφορετικές εμπειρίες. Μπορεί να είχες μια σχέση, που να χάλασε εξαιτίας των social media, μπορεί να έγινε μια σχέση εξαιτίας των social media και μπορεί να μην έχεις σχέση γιατί δεν είσαι στα social media.
Αυτό λοιπόν, που πρέπει όλοι να παραδεχτούμε είναι ότι, όλοι ή σχεδόν όλοι εξαρτόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι αυτό γιατί, αυτά μας φέρνουν σε επαφή πλέον με τον κόσμο. Μας συνδέουν με τον παγκοσμιοποιημένο χώρο και με τον χρόνο. Αποτελούν το βασικό περιβάλλον κοινωνικοποίησης και συναλλαγής με τους άλλους.
Κι ενώ μπορεί να ακούγεται δυσοίωνο και τρομαχτικό, δεν παύει να είναι αλήθεια. Οι παλαιού τύπου συναναστροφές δεν έχουν αναιρεθεί, αλλά έχουν πέσει σε δεύτερη μοίρα.
Για παράδειγμα, το dating σήμερα γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό, μέσω εφαρμογών ή μέσω των social media. Σπάνια πια, θα γνωρίσεις κάποιον γνωστό ενός φίλου σου, που σε είδε κι ζήτησε από τον φίλο να σας γνωρίσει.
Ωστόσο, το ότι είσαι μόνιμα κι αθεράπευτα συνδεδεμένος, δεν σημαίνει ούτε ότι είναι κακό, ούτε ότι είναι καλό. Έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις σχέσεις σου.
Συνέπειες
Είναι λοιπόν, κάτι σαν το “φαινόμενο της πεταλούδας”.
Μόλις πατήσεις το “συνδεθήκατε”, αμέσως ενεργοποιείς μια αλυσιδωτή αντίδραση στη σχέση σου. Tο κατά πόσο αυτό θα σε επηρεάσει, αυτό εξαρτάται κι από το έτερον ήμισυ.
Παράδειγμα #1.
Ας πάρουμε λοιπόν, το χειρότερο σενάριο, όπου εσύ είσαι εξπέρ στα social και @ σύντροφός σου δεν έχει καμία επαφή.
Λογικά, αυτή η εμμονή σου θα ενοχλήσει. Γιατί πάντα θα δίνεις προτεραιότητα στο Twitter και στο Instagram και θα παραμελείς τον έρωτα σου. Θέλοντας και μη, το κόλλημα αυτό -όπως και όλα τα κολλήματα- θα σε αλλάξει. Και ειδικά το “μικρόβιο” του instasocialising, θα σε απομονώσει.
Ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες των προθέσεων, δυστυχώς η συνήθεια αυτή θα σε καταβάλλει. Γιατί και πρακτικά να το δεις, δεν θα έχεις χρόνο να αφιερώσεις στ@ σύντροφό σου. Και κανείς δεν θέλει να έρχεται δεύτερος σε μια σχέση.
Παράδειγμα #2.
Σε αυτή την περίπτωση είστε και οι δύο κολλημένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόσο, που γνωριστήκατε μέσα από αυτά.
Ως εδώ όλα καλά. Eιδικά, αν μπορείτε να συγχρονιστείτε ακόμα καλύτερα. Μπορούν λοιπόν, τα social media να σε κάνουν να ερωτευτείς, αλλά και να διατηρείς τη σχέση σου μέσω αυτών. Υπάρχουν άλλωστε, πολλές περιπτώσεις, που επιβεβαιώνουν την παραπάνω θεωρία.
Μπορεί για παράδειγμα, να είναι σχέση από απόσταση. Τι θα κάνατε αν δεν υπήρχε η βιντεοκλήση; Θα στέλνατε γράμματα και φωτογραφίες ταχυδρομικά, κάτι το οποίο είναι πολύ ρομαντικό, αλλά ίσως όχι και τόσο αποτελεσματικό.
Επίσης, ακόμα κάτι πιο πρακτικό είναι ο συγχρονισμός. Στη σημερινή εποχή με αυτούς τους τρελούς ρυθμούς είναι δύσκολο να συντονιστείς με τον άλλο. Ωστόσο, μέσα από τα media το καταφέρνετε μια χαρά να μιλάτε ή καλύτερα να τσατάρετε όλη την ώρα. Χαίρε messenger.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παράδειγμα #3.
Ας πούμε επίσης, ότι κι εσύ και @ φίλ@ σου ασχολείστε με τα social. Το πρόβλημα, λοιπόν εδώ είναι ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις για το τίποτα. Για παράδειγμα, μπορεί να “ανεβάσει” κάτι κι εσύ να το πάρεις προσωπικά και να παρεξηγηθείς.
Τα social media είναι μαρτυριάρικα. Θα πρέπει λοιπόν, και να προσέχεις πολύ, αλλά και να παρακολουθείς τα πάντα. Γιατί όλα μπορούν να τελειώσουν με μια παρεξήγηση, αλλά και με μια αποκάλυψη.
Συμπεράσματα
Όπως βλέπεις λοιπόν, μπορεί κι εσύ να ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Μπορεί και όχι. Μπορεί να αντιμετωπίζεις συμπεριφορές και προβλήματα, που εδώ δεν αναφέρθηκαν.
Αν όμως ταυτίζεσαι με κάποιο από αυτά, τότε ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Τι ρισκάρεις και τι φυλάς.
Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι αυτό, που συμβαίνει στην πραγματική σου ζωή. Αυτό που βλέπεις, αυτό που νιώθεις κι αυτό που ακουμπάς. Όλα τα άλλα είναι συνδέσεις και σχέσεις σε έναν online κόσμο.