Με τη χώρα να βρίσκεται στο πολλοστό κύμα κορωνοϊού μετρώντας χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι πιθανό την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά.
Παρότι είναι το τρίτο καλοκαίρι που διανύουμε υπό αυτές τις συνθήκες, η δεύτερη κόκκινη γραμμή του τεστ συνοδεύεται τις περισσότερες φορές με αρκετό άγχος, ανησυχία και αναστάτωση. Συναισθήματα που, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της απομόνωσης, δημιουργούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον στο οποίο καλείσαι να λειτουργείς τις επόμενες μέρες. Το ζήσαμε, το ζούμε και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να το ξαναζήσουμε.
Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε ορισμένα από εκείνα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής σου υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Vogue Αυστραλίας και τη Laura Henshaw η Φυσιοθεραπεύτρια Alana Murrihy.
Σε αυτό το σημείο να σου υπενθυμίσουμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δε θα πρέπει να επιχειρήσεις οποιαδήποτε άσκηση και να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.
Ασχολήσου με ήπιες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν και στο σπίτι
Όπως αναφέρει η Murrihy η παρατεταμένη αδράνεια μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο για τα όργανα και τους μύες σου, προκαλώντας συμπτώματα η κόπωση. Ένα ήπιο περπάτημα στο σπίτι ή τον κήπο θα σου πρόσφερε αρκετό καθαρό αέρα και βιταμίνη D. Αλλά ακόμη και από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, θα μπορούσες να βελτιώσεις τα επίπεδα οξυγόνου σου παίρνοντας βαθιές αναπνοές σε τέσσερις χρόνους. Για συγκεκριμένο διάστημα, εξίσου θα βοηθήσει και η κάθετη στάση σώματος.
Ποιοτική τροφή και σωστή ενυδάτωση
Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει έναν ιό, αρκετές φορές δεν ενυδατώνεται σωστά λόγω έλλειψης όρεξης αλλά και ενέργειας για την προετοιμασία ενός γεύματος. Ωστόσο, η επαρκής ενυδάτωση και η σωστή διατροφή είναι κρίσιμες για τον χρόνο ανάρρωσης αλλά και την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
Σε αυτό θα βοηθήσουν οι ηλεκτρολύτες, οι βιταμίνες C, D αλλά και ο ψευδάργυρος που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με την Murrigy, 1 λίτρο νερό πριν το μεσημέρι και 1 ακόμη καθ’ όλη την υπόλοιπη μέρα εξασφαλίζουν την ενυδάτωσή σου, όπως αναφέρουν έρευνες.
Προσπάθησε να μειώσεις το στρες
Ακόμη και εάν ανήκεις σε εκείνο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν αγχώνονται για την έκβαση της υγείας τους, η αναγκαστική απομόνωση επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία σου και αυξάνει το στρες. Για κάποιες μέρες θα πρέπει να αποχωριστείς τη ρουτίνα, την άθληση, την εργασία σου. Αντί αυτών θα μπορούσες να κάνεις πράγματα που ανέβαλες λόγω της καθημερινότητάς σου. Η χαλάρωση είναι διαφορετική για τον καθένα και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ένα βιβλίο, κάποια λεπτά διαλογισμού ή μια ταινία στο Netflix.
Ευχόμαστε να μη χρειαστείς αυτές τις συμβουλές. Αν όμως τύχει, οι οδηγίες του γιατρού σου και αυτά τα απλά βήματα, ίσως βοηθήσουν αυτό το διάστημα να περάσει πιο εύκολα.