Η σωστή διαχείριση χρόνου αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό skill για τη καθημερινότητα.
Δεν βγαίνει όμως φυσικά σε όλους τους ανθρώπους. Αν λοιπόν είσαι και εσύ ένα άτομο το οποίο «τρέχει» για όλα την τελευταία στιγμή, και δεν ακολουθεί όπως θα ήθελε τα σχέδια που κάνει, τότε η τεχνική του «micro-scheduling» θα σε βοηθήσει, πολύ!
Τι είναι το micro-scheduling;
Ο μικρό-προγραμματισμός (micro-scheduling) είναι μια μορφή προγραμματισμού όπου ζορίζεις την ημέρα σου σε 15λεπτα tasks. Σκοπός του είναι να μπορέσεις να βρεις ρυθμό, ώστε να μπορείς να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου σε μικρότερα κομμάτια αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά χαρτογραφείς κάθε βήμα ενός γεγονότος και το σημειώνεις κομμάτι -κομμάτι στο ημερολόγιό σου. Για παράδειγμα αν έχεις να ψωνίσεις για ένα επίσημο δείπνο, χωρίζεις τα ψώνια σε μικρότερα γεγονότα. Αντί να σημειώσεις στο ημερολόγιο σου 2 ώρες ψώνια, σημειώνεις 15 λεπτά για παπούτσια σ’ ένα συγκεκριμένο μαγαζί, 15 λεπτά για κοσμήματα σ ’ένα άλλο μαγαζί κ.ά.
Αντίστοιχα, στη δουλειά σου, μπορείς να μην «μπλοκάρεις» το ημερολόγιο σου 3 ώρες για ένα report, αλλά να χωρίσεις τις ώρες π.χ. σε έρευνα, φωτογραφίες, καταγραφή, κλπ.
Ο τρόπος αυτός μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει, αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να μην είναι τόσο αποτελεσματικός, και τελικά να σε αγχώσει περισσότερο. Με τα παρακάτω tips θα μπορέσεις να κάνεις το micro-scheduling, σύμμαχό σου.
«Μπλόκαρε» χρόνο για να «μπλοκάρεις» σωστά το χρόνο σου
Μια μεγάλη παγίδα του micro-scheduling είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να αρχίσεις να ζεις για το ημερολόγιο σου. Για να αποφύγεις αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να «μπλοκάρεις» αρχικά χρόνο για να φτιάξεις τα καθημερινά tasks σου.
Μια καλή πρακτική είναι να αφιερώνεις κάθε πρωί 15 λεπτά για να κάνεις ένα γρήγορο check σε όλα όσα έχεις ήδη στο ημερολόγιο σου, και για να ανακατατάξεις ίσως κάποια απ’ αυτά.
Δεν είναι κακό να είσαι ρεαλιστής και να δεις ότι τελικά κάτι μπορεί να χρειάζεται παραπάνω ή λιγότερο χρόνο ή έστω και αλλαγή ημέρας.
Κράτα κοντά σου τις 4 επόμενες μέρες μόνο
Άλλη μια παγίδα είναι ότι θα αρχίσεις να οργανώνεις τα πάντα και για πάντα. Αυτό θα σε κάνει να αγχώνεσαι για πράγματα που μπορεί να πρέπει να γίνουν τον επόμενο μήνα. Έτσι, μόνο καλό δε θα κάνεις στον εαυτό σου. Για αυτό, επικεντρώσου στις 4 ημέρες που έρχονται και μην «ψάχνεις» τις υπόλοιπες.
Η ζωή είναι πραγματικά πολύ ωραία όταν δεν αγωνιάς για κάθε τι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον!
Δώσε περισσότερο χρόνο, αν τελικά χρειάζεται
Είναι πολύ εύκολο να χωρίσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε μια ημέρα. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να το τηρήσουμε. Σε αυτό δεν έχουμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Τι γίνεται λοιπόν όταν έχεις στο ημερολόγιο σου 15 λεπτά για να μιλήσεις με την τράπεζα, και τελικά είσαι στην τηλεφωνική
αναμονή για 30 λεπτά; Αρχικά δεν πρέπει να πανικοβληθείς ότι χαλάει το πρόγραμμά σου. Δεύτερον, φρόντισε να δίνεις σε κάποια προγραμματισμένα πράγματα λίγο περισσότερο χρόνο εξ ’αρχής.
Και τα απρόβλεπτα γεγονότα, μέσα στο πρόγραμμα είναι
Τα απροσδόκητα είναι μέρος της ζωής, όσο κι αν όλοι ευχόμαστε να μην ήταν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ χρήσιμο να αφιερώνεις κάθε μέρα λίγη ώρα για να επαναξιολογήσεις το ημερολόγιό σου.
Αν λοιπόν σου έτυχε κάτι απρόβλεπτο χθες, και δεν ακολούθησες το πρόγραμμά σου, τότε έχεις σήμερα λίγο χρόνο για να μπορέσεις να «τρυπώσεις» και να «ξετρυπώσεις» 15λεπτα που θα σε επαναφέρουν στο πρόγραμμα που είχες.
Άσε κενό χώρο στο ημερολόγιό σου κάθε μέρα
Το να αφήνεις κενό χώρο στο ημερολόγιό σου είναι σίγουρα κάπως «αντίθετο» με την φιλοσοφία του «micro-scheduling». Σίγουρα όμως θα σε βοηθήσει να μη «φρικάρεις».
Πολλές φορές, όταν το πρόγραμμα είναι γεμάτο πανικοβάλλεσαι και τα παρατάς. Για αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, άσε ή «μπλόκαρε» λίγο ελεύθερο χρόνο.
Έτσι θα μπορέσεις να τον αξιοποιήσεις όπως εσύ θες. Μπορείς να ξεκουραστείς, να ηρεμήσεις ακόμα και να κάνεις ότι τελικά δεν είχες προλάβει.
Βοηθάει ακόμα και σε μια μόνο πτυχή της καθημερινότητας
Φαντάζει ιδανικό να είναι όλα οργανωμένα. Μπορεί όμως αυτό να μη βοηθάει όλον τον κόσμο. Για αυτό, αν βλέπεις ότι χρειάζεσαι πρόγραμμα σε μια μόνο πτυχή της ζωής σου, τότε χρησιμοποίησε το micro-scheduling εκεί. Για παράδειγμα μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για τη διατροφή σου!
Πειθαρχία και καλοσύνη
Για να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμά σου χρειάζεσαι πειθαρχία. Θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος για τη νέα αυτή αρχή. Από την άλλη όμως θα πρέπει να είσαι καλός με τον εαυτό σου, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις τόσο εύκολα. Πολλές φορές, στην αρχή ενθουσιάζεσαι μα μετά τα παρατάς.
Αν όμως αποδεχτείς ότι θα υπάρχουν εύκολες και δύσκολες μέρες, τότε θα δεις ότι θα τα καταφέρεις!