Η σύγχρονη ζωή αναγκάζει πολλούς από εμάς να παραμένουμε καθισμένοι μπροστά από ένα γραφείο για ατελείωτες ώρες, δουλεύοντας. Αυτό όμως, όπως είναι γνωστό, επιβαρύνει την υγεία και την καλή λειτουργία του σώματος και κυρίως της σπονδυλικής στήλης, που αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά του να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο τόσο του σώματος, όσο και των καθημερινών μας συνηθειών.

Ποιο είναι, λοιπόν, το κλειδί για να ζούμε χωρίς τον ενοχλητικό πόνο στην πλάτη;

Τι είναι η σπονδυλική συμπίεση; 

«Η συμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει σε καθημερινή βάση από τη στιγμή που μαθαίνουμε να περπατάμε», εξηγεί ο οστεοπαθητικός George Berrett μιλώντας στο stylist.co.uk. «Συμβαίνει όταν είμαστε καθισμένοι ή στατικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν κουβαλάμε ή σηκώνουμε βαριά αντικείμενα».

Η ίδια η συμπίεση είναι απλώς μια δύναμη, λέει ο Berrett. «Οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη λειτουργούν ως πλάκες αποσυμπίεσης, για να βοηθήσουν στη διανομή του φορτίου και του βάρους από το πάνω μέρος του σώματος στο κάτω. Ως εκ τούτου, εκτιθέμεθα σε ένα προοδευτικό επίπεδο συμπίεσης, με αποτέλεσμα μια αυξημένη πίεση στους δίσκους και τις αρθρώσεις της πλάτης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ακαμψίας, ενδεχομένως και δυσφορίας».

Είναι απαραίτητη η σπονδυλική αποσυμπίεση;

Όπως εξήγησε ο Berrett, η σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για να δέχεται φορτίο και να αντέχει τη συμπίεση. «Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης γίνονται λιγότερο ανθεκτικοί και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί στην αποσυμπίεσή της. Επιπλέον, η υπερβολική συμπίεση στην πλάτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές των δίσκων, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή καταπόνησης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τεχνικές και μεθόδους για να βοηθήσουμε στην αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης», συμπληρώνει.

Πώς να αποσυμπιέσεις τη σπονδυλική στήλη

Οι κινήσεις που αντιτίθενται στη βαρύτητα είναι ένας καλός τρόπος να χαλαρώσεις τους συνδέσμους σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση κατά την οποία κρεμιέσαι ανάποδα είναι τόσο δημοφιλής, λέει ο Berrett: «Αυτή η άσκηση χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και το φυσικό σωματικό βάρος για να αποσυμπιέσει τους δίσκους και τις αρθρώσεις».

Υπάρχουν, όμωε, κι άλλοι τρόποι. «Θα συμβούλευα όλους να κάνουν κάποια μορφή διατάσεων ή να ασκούνται καθημερινά», λέει ο Berrett.

Αγκάλιασε τα γόνατά σου

Ξάπλωσε ανάσκελα και αγκάλιασε τα δύο γόνατα προς το στήθος σου. Νιώσε την έκταση στο πίσω μέρος του σώματος, καθώς οι μύες, οι αρθρώσεις και οι δίσκοι στην οσφυϊκή μοίρα επιμηκύνονται. Προσπάθησε να μείνεις έτσι για 30 δευτερόλεπτα.

Κρεμάσου ανάποδα

Χρησιμοποίησε μια λαβή ή ένα μονόζυγο, από το οποίο μπορείς να κρεμαστείς. Κρατήσου από τα πόδια και άσε τη βαρύτητα να σε τεντώσει.

Η στάση του παιδιού

Κάθισε σε μια επίπεδη επιφάνεια και ένωσε τις φτέρνες σου, διατηρώντας τα γόνατα αντικρυστά. Γείρε το πάνω μέρος του σώματός σου προς τα εμπρός και προσπάθησε να μείνεις έτσι για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Κοιμήσου περισσότερο

«Ο καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Συνιστώνται 7 έως 9 ώρες ύπνου. Ο ύπνος επιτρέπει την αποκατάσταση στο σώμα. Οι δίσκοι της σπονδυλικής σας στήλης ενυδατώνονται ξανά και ανακτούν το ύψος τους, ώστε να ξυπνάς με μεγαλύτερη κινητικότητα», λέει ο Berrett.

Ενυδατώσου

Να θυμάσαι ότι μεταξύ των δίσκων υπάρχει μια παχύρρευστη ουσία, σαν ζελέ. «Μια μεγάλη σύνθεση αυτής της δομής είναι το νερό, επομένως είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, για να διατηρήσουμε τους δίσκους μας δυνατούς», λέει ο Berrett.

Υιοθέτησε σωστή στάση σώματος

«Εάν εργάζεσαι σε γραφείο, η επαναξιολόγηση της εργονομικής σου διάταξης είναι ζωτικής σημασίας. Το να φροντίζουμε να καθόμαστε με ίσια πλάτη βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στη σπονδυλική μας στήλη και μειώνει την ένταση», λέει ο Berrett. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να σηκώνεσαι ανά τακτά διαστήματα. «Η κίνηση βοηθά στην κατανομή του βάρους και ενεργοποιεί τους μύες της πλάτης, για να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, διατηρώντας παράλληλα τη σπονδυλική στήλη εύκαμπτη και ελεύθερη», καταλήγει ο ειδικός.