Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, πιθανότατα κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα από κάποια δουλειά ή βρίσκεσαι μεταξύ υποχρεώσεων.
Κάνε μου μια χάρη: Σταμάτα για λίγο σε παρακαλώ ό,τι κάνεις και σκέψου, γιατί το κάνεις;
Ευτυχία είναι η βαθύτερη απάντηση που κρύβεται πίσω από κάθε τι πιο επιφανειακό. Περνάμε τη ζωή μας κυνηγώντας έναν και μοναδικό στόχο, την ευτυχία.
Πού κρύβεται, όμως, αυτή η πολυπόθητη ευτυχία; Μήπως στη δουλειά των ονείρων σου; Ή σε ένα ιδανικό ταίρι; Μήπως, ακόμη, στα πολλά λεφτά; Κάπως έτσι μας έχει μάθει να σκεφτόμαστε η σύγχρονη κοινωνία. Είναι, όμως, καιρός να ξεχάσεις όσα νόμιζες πως είναι η ευτυχία, υποστηρίζει η Stephanie Harrison, δημιουργός του The New Happy, το οποίο μετράει ήδη χιλιάδες θαυμαστές.
Η ίδια εξηγεί στο brit.co τη φιλοσοφία της γύρω από την ευτυχία:
Γιατί η ευτυχία μοιάζει άπιαστη σε πολλούς;
Όπως εξηγεί η Harrison, η συντριπτική πλειονότητα των ιδεών μας για την ευτυχία δεν προέρχονται από μέσα μας, αλλά από τον κόσμο γύρω μας. «Αυτές οι πεποιθήσεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στις πράξεις και τις αντιλήψεις μας. To The New Happy αποτελεί μια νέα επιστημονική προσέγγιση για την ευτυχία που όχι μόνο σε βοηθάει, αλλά βοηθάει τον κόσμο».
Και συνεχίζει: «Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι πολλοί δεν έχουμε έναν ορισμό της ευτυχίας ή έχουμε έναν εντελώς μη ρεαλιστικό ορισμό, γι’ αυτό και νιώθουμε ότι είναι άπιαστη. Στο Old Happy (την παραδοσιακή αντίληψη), η ευτυχία είναι πάντα ένα επίτευγμα μακριά. Το να αρχίσουμε να παρατηρούμε αυτό το μοτίβο στον εαυτό μας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αλλάξουμε την οπτική μας.
Πώς βλάπτει τους ανθρώπους η παρερμηνεία της ευτυχίας;
«Η βασική πεποίθηση που στηρίζει το Old Happy είναι ότι δεν είσαι αρκετά καλός και πρέπει να βγεις έξω και να πετύχεις κάτι για να γίνεις άξιος. Αυτή η πεποίθηση δημιουργεί τρομερό πόνο. Το να νιώθουμε ότι είμαστε άξιοι μόνο υπό όρους, μας βάζει σε μια κατάσταση συνεχούς αυτοαξιολόγησης, κρίνοντας πώς τα πάμε και πόσο κοντά είμαστε στο «αρκετά» – μια εξαντλητική εμπειρία, που εξαφανίζει τη χαρά και τη ζωντάνια μας.
Όταν κοιτάζω τις συλλογικές μας προκλήσεις ευημερίας, όπως η εξάντληση και η μοναξιά, βλέπω το Old Happy παντού. Πρέπει να διευρύνουμε τη συζήτηση για την ευημερία, εντάσσοντας κοινωνικές επιρροές, που μέχρι σήμερα δεν λαμβάνονταν υπόψη.
Το επιχείρημά μου είναι ότι υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να βρεις την ευτυχία: προσφέροντας στον κόσμο. Αυτό ονομάζω το New Happy σου. Για να είσαι ευτυχισμένος, πρέπει να νιώθεις χρήσιμος. Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα στον κόσμο μας, που χρειάζονται τη βοήθειά σου: Μέσω της προσφοράς, δε θα βοηθήσεις απλά τον κόσμο να γίνει καλύτερος, αλλά θα βρεις σκοπό, θα αντλήσεις χαρά και θα καλλιεργήσεις μια σταθερή, διαρκή αίσθηση ευεξίας. Αυτή η προσέγγιση στηρίζεται σε μια αίσθηση συμπόνιας για όλους, μια αναγνώριση ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι πρέπει να φροντίσουμε το σύνολο. Είναι επίσης ελπιδοφόρο: Μαζί έχουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε άτομο μπορεί να βιώσει την ευτυχία, όπως ακριβώς του αξίζει.
Μια βασική ιδέα του New Happy είναι να ηρεμήσεις το εγώ σου. Πρόκειται για μια διαδικασία αναζήτησης μιας βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ του εαυτού σου και των άλλων που οδηγεί σε θετική ανάπτυξη για όλους. Σχετίζεται με προσωπικά στοιχεία, όπως η αυτοεκτίμηση, αλλά και με τις ενέργειες που κάνεις στον κόσμο. Ένα μικρότερο εγώ συνδέεται στενά με τον καθορισμό συλλογικών στόχων, που σκοπό έχουν την ευημερία τρίτων.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της αυτοεικόνας, όπου προσπαθείς να κερδίσεις ή να διατηρήσεις την έγκριση των άλλων ανθρώπων. Επιπλέον, οι συλλογικοί στόχοι οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της σύνδεσης.
Όταν νοιαζόμαστε για τους άλλους, βιώνουμε προσωπικά οφέλη. Η προσφορά αυξάνει τα δικά σου θετικά συναισθήματα και την αίσθηση του νοήματος. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανιδιοτελής συμπεριφορά συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία.
Παράλληλα, η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς συσχετίζεται με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Κάθε φορά που νοιάζεσαι για τους άλλους, νοιάζεσαι και για τον εαυτό σου. Είναι όλα συνδεδεμένα.
Γεννιέσαι με ευτυχία ή την κατακτάς;
Η ευτυχία μπορεί να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από το συναίσθημα που νιώθετε όταν τα πράγματα πάνε καλά. Έχει να κάνει με το να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή, μια ύπαρξη που είναι ευθυγραμμισμένη με το ποιος είσαι και τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα.
Σκέψου την ευτυχία όχι ως αποτέλεσμα, αλλά ως μια δράση. Όταν ζεις τη ζωή σου, είσαι ο εαυτός σου και μοιράζεσαι ένα θετικό όφελος προς τους άλλους, βιώνεις την ευτυχία ως υποπροϊόν.
Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;
Πέρα από το να γνωρίσεις την αξία της προσφοράς, είναι σημαντικό να εστιάσεις στα θετικά του κόσμου γύρω σου. Ανακάλυψε την ομορφιά που κρύβουν τα απλά και καθημερινά που συμβαίνουν στη ζωή σου και άσε τον εαυτό σου να τα απολαύσει.
Επίσης, μην ξεχνάς να βγαίνεις εκεί έξω. Τόσο η κοινωνική διασύνδεση, όσο και η επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Τέλος, κάνε την ευτυχία συνεχή επιδίωξη. Αποφάσισε ότι θα είσαι συνειδητά ευτυχισμένος και έχε το σαν μια διαρκή υπενθύμιση στον εαυτό σου.