Θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για αυτό το cheesecake καρύδας αλλά στο τέλος θα αποζημιωθείς. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για καλοκαιρινά αρώματα μέσα στον Δεκέμβριο, ένα τέλειο, κάπως πιο ασυνήθιστο, γλυκό για τις γιορτές.
Να έχεις υπόψη σου πως θέλεις δύο ταψιά δύο διαφορετικών μεγεθών και μπόλικη καρύδα.
Τι θα χρειαστείς:
2 φλιτζάνια τρίμμα από μπισκότα βουτύρου
1/3 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
4 συσκευασίες τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι κρέμα καρύδας ή κρέμα καρύδας (όχι γάλα καρύδας)
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα καρύδας
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
σπιτική σαντιγί
1/2 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, καβουρδισμένες
Πώς θα το φτιάξεις:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας.
Στο μπολ ενός μπλέντερ, βάζουμε το μπισκότο, τα τρίμματα καρύδας και το λάδι καρύδας. Δουλεύουμε μέχρι να υγρανθεί και το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο. Μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα. Χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι με επίπεδο πάτο και πιέζουμε προς τα κάτω την κρούστα για να δημιουργήσουμε μία ομοιόμορφη και ίσια βάση.
Ψήνουμε την κρούστα για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς.
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ, χτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, την κρέμα καρύδας, το αλάτι και τα εκχυλίσματα. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε τη γέμιση μέχρι να ομογενοποιηθεί για ένα επιπλέον λεπτό. Προσθέτουμε και τις νιφάδες καρύδας στο μείγμα. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση.
Βάζουμε το ταψί σε ένα μεγαλύτερο ταψί και προσθέτουμε ζεστό νερό στο κενό, να φτάσει μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι το cheesecake να δέσει στις άκρες. Στη συνέχεια σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake μέσα στον ζεστό φούρνο για επιπλέον 45 λεπτά.
Βγάζουμε το cheesecake από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα. Μετά, βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή μία νύχτα. Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε σαντιγί και καβουρδισμένες νιφάδες καρύδας.