Είτε τα αγαπάς είτε τα μισείς, πρέπει να αποδεχτείς ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι στην πραγματικότητα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών και φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες φροντίζουν για την ύπαρξη καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Περιέχουν, επίσης, πολύτιμα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, που διατηρούν τους μύες και τα οστά υγιή, ενώ μπορούν να ωφελήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ και C.
Ειδικά αν τα καταναλώσεις ωμά, η ποσότητα της βιταμίνης C που θα σου χαρίσουν είναι υψηλότερη και από αυτή των πορτοκαλιών, που θεωρούνται οπλοστάσιο της βιταμίνης C.
Με χαμηλές θερμίδες, λιγότερες από 40 ανά φλιτζάνι, τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι επίσης χαμηλά σε υδατάνθρακες, περιέχοντας μόλις 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι ωμά, συμπεριλαμβανομένων 3 γραμμαρίων φυτικών ινών.
Ενισχύουν την υγεία του εντέρου
Όπως με τα περισσότερα λαχανικά, τα λαχανάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και διαλυτές φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο σου. Η φροντίδα του μικροβιώματος είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος για να ενισχύσουμε τη συνολική υγεία, αλλά κι ένας εξαιρετικός τρόπος αν αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα.
Μία κοινή τους παρενέργεια που κάνει πολλούς να το αποφεύγουν, είναι τα αέρια που προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό όμως θα μπορούσε να είναι απλώς ένα σημάδι ότι τα βακτήρια δουλεύουν και όχι ένας λόγος για να τα αποφεύγεις. Μερικοί άνθρωποι είναι λίγο πιο ευαίσθητοι, ιδιαίτερα αν δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε πολλές φυτικές ίνες ή αυτού του είδους τις φυτικές ίνες.
Επιδιορθώνουν και αναδομούν τους ιστούς
Τα λαχανάκια περιέχουν περίπου το 81% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα μας. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας – κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε κατά νου, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το σώμα δεν σταματά ποτέ να αναπτύσσεται και να επανορθώνεται, οπότε μην ξεχνάς να τρως λαχανικά και φρούτα, πλούσια σε βιταμίνη C, όλες τις εποχές. Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε μπορείς να τη συνδυάσεις με τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να αποκομίσεις ακόμη περισσότερα οφέλη.
Το κόκκινο κρέας και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, επομένως το να σοτάρεις τα λαχανάκια με μπέικον ή να τα συνδυάσεις με μία σάλτσα με φυστικοβούτυρο, πας τον στόχο ένα βήμα πιο πέρα από τη γεύση.
Φροντίζουν την υγεία του αίματος
Μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου το 137% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ, μια θρεπτική ουσία που είναι υπεύθυνη για τη σωστή πήξη του αίματος. Είναι διαδικασίες που το σώμα μας κάνει φυσικά, αλλά αν έχεις διαπιστώσει ότι μελανιάζεις εύκολα ή έχεις συχνές αιμορραγίες από τη μύτη, μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ και θα πρέπει να το ελέγξεις με τον γιατρό σου.
Η Κ είναι μία βιταμίνη που συχνά ξεχνάμε, οπότε αξίζει να εντάξεις εύκολες πηγές στη διατροφή σου.
Η βιταμίνη Κ παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης καθώς μεγαλώνουν.
Φυσικά, η συνέπεια και η ισορροπία είναι βασικά στοιχεία όταν πρόκειται για την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά.
Αν σου αρέσουν τα λαχανάκια, μπορείς να τα εντάξεις μερικές φορές τον μήνα δίπλα στο πιάτο σου, σαν συνοδευτικό ή σαν σαλάτα.