Προσπάθησε να φανταστείς μια συνηθισμένη ημέρα: Τρέχεις να προλάβεις τις υποχρεώσεις σου. Έχεις τόσα να σε απασχολούν.
Πώς θα λύσεις αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις καιρό; Μόλις το μυαλό σου ξεκινά να εργάζεται για να βρει τη λύση, θυμάσαι ότι πρέπει να στείλεις ένα μέιλ για δουλειά. Το τελειώνεις κι επιστρέφεις στην προηγούμενη σκέψη σου, όμως έχει πάει αργά και πρέπει να φας.
Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, με τις υποχρεώσεις να σκάνε σαν πυροτεχνήματα η μία μετά την άλλη, λειτουργώντας ως περισπασμοί σε μια σκέψη που τελικά είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί.
Κι έτσι, κάτι τόσο απλό όσο μερικά λεπτά χρόνου για να σκεφτείς μοιάζει με άπιαστη πολυτέλεια. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντάξεις τις σκέψεις σου μέσα σε ένα τυπικό καθημερινό πρόγραμμα.
Και τι θα γίνει με όλες εκείνες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που πρέπει να μπουν σε μια τάξη; Για πόσο ακόμα θα ζεις με άλυτα θέματα απλώς και μόνο επειδή δεν είσαι σε θέση να διαθέσεις ελάχιστο χρόνο για να σκεφτείς πώς θα τα αντιμετωπίσεις;
Μία είναι η λύση: Η ώρα της σκέψης θα πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή, αυτόνομη δραστηριότητα στο πρόγραμμά σου.
Αυτό φαίνεται ότι συνειδητοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, George Shultz, ο οποίος καθιέρωσε μία ώρα την εβδομάδα στο υπερφορτωμένο του πρόγραμμα, όπου απλά θα σκέφτεται. Για να διασφαλίσει ότι αυτή η τελετουργία θα τελείται, κλειδωνόταν στο γραφείο του με ένα χαρτί και ένα στυλό, έχοντας ενημερώσει τη γραμματέα του να μην τον διακόψει για κανέναν λόγο, εκτός εάν τηλεφωνούσε η γυναίκα του ή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και το σίγουρο είναι ένα: Αν ένας υπουργός των ΗΠΑ διαθέτει 1 ώρα την εβδομάδα για να σκεφτεί, τότε σίγουρα μπορείς κι εσύ να την εξασφαλίσεις. «Διάθεσε λίγο χρόνο για ήσυχο προβληματισμό. Δεν χρειάζεται καν να είναι εξαρχής μία ώρα. Ξεκίνα με λίγα λεπτά και άσε τις σκέψεις να ρέουν μέσα στο μυαλό σου και να εκφραστούν», προτείνει, μιλώντας στο Stylist, η Cassie Holmes, καθηγήτρια μάρκετινγκ και συμπεριφορικής λήψης αποφάσεων στο UCLA.
Η ίδια είναι θερμή υποστηρίκτρια της «ώρας Shultz» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να την αντιμετωπίσεις με την ίδια σοβαρότητα, όπως και ο υπουργός. Απομονώσου από κάθε πιθανό περισπασμό, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για κάποια υποχρέωση. Κλείσε το κινητό σου ή ακόμη καλύτερα άφησέ το σε άλλο χώρο. Μείνε αποκλειστικά με τον εαυτό και τις σκέψεις σου.
«Μην μπεις στον πειρασμό να ανταποκριθείς σε φαινομενικά επείγουσες υποχρεώσεις», τονίζει η Holmes, προτείνοντας να καθιερώσεις αυτή την ώρα σε μια χρονική στιγμή που ξέρεις ότι οι πιθανοί περισπασμοί είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι, αλλά και ότι διαθέτεις την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις.
«Είναι σημαντικό, σε μια φρενήρη καθημερινότητα, να αφιερώνουμε χρόνο για σκέψη», επισημαίνει η Holmes. «Αν βιαζόμαστε διαρκώς και σε όλα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αντιδράμε σπασμωδικά, γεγονός που δε θα μας οδηγήσει απαραίτητα σε καλά αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και να σχεδιάζουμε τους χειρισμούς μας. Έτσι, θα γίνουμε λιγότερο αντιδραστικοί και περισσότερο προνοητικοί».
Δοκιμάζοντας αυτή την πρακτική, θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Θα μπορείς να εξετάζεις συνολικά τις επιλογές και τους στόχους σου και να παρατηρείς αν σε ορισμένους τομείς απαιτούνται αλλαγές ή βελτιώσεις. «Όλες οι αποφάσεις αξίζουν το δικό τους χώρο στο χρονοντούλαπό σου», γράφει η Holmes. Μην βιάζεσαι και μην προσπεράσεις κανένα ζήτημα. Δημιούργησε χώρο για σκέψη στη ζωή σου και ίσως δεις την καθημερινότητά σου να βελτιώνεται σημαντικά.