Μακάρι να μπορούσαμε να δούμε το μέλλον. Μακάρι όταν βγαίναμε ραντεβού να είχαμε μπροστά μας, το μέλλον μας. Να μπορούσαμε να δούμε αν ο άνθρωπος απέναντι μας, αξίζει ή θα μας πληγώσει ή να μας κάνει ghosting.
Και πόσα να μας πει η αστρολογία; Θα εξαρτόμαστε μια ζωή από το σύμπαν, τα σημάδια του και τη διάθεση του Ανάδρομου και της Έκλειψης;
Το 2014, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο περιοδικό Couple and Family Psychology: Research and Practice που απέδειξε ότι ο κύριος λόγος χωρισμού και διαζυγίων, είναι η απιστία, ιδίως αν πρόκειται για μυστική σχέση με μεγάλη διάρκεια. Πλέον, υπάρχει μια θεωρία, που ονομάζεται «Η θεωρία των τεσσάρων ιππέων» στα αγγλικά, «The theory of four horsemen» όπου μιλά για τέσσερα σημάδια, που δείχνουν ότι η σχέση, φτάνει στο τέλος της και ο χωρισμός είναι προ πυλών – κι όχι δεν αναφέρεται στην απιστία.
Πως πήρε το όνομα της η θεωρία αυτή;
Το όνομα κρατά από την Αποκάλυψη και τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν το τέλος του κόσμου. Έπειτα έχουμε και τους τέσσερεις ιππείς του Gottman δηλαδή τη κατάκτηση, τον πόλεμο, τη πείνα και τον θάνατο, τις τέσσερεις απειλές για την ανθρωπότητα. Στις σχέσεις έρχονται οι εξής τέσσερις απειλές: η κριτική, η περιφρόνηση, η άμυνα και ο ‘’λιθοβολισμός’’.
Πρώτο κουδούνι κινδύνου, κριτική
Όταν μπαίνει η κριτική στη μέση, το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει. Κριτική για το πως στέκεται, πως μιλάει, τι λέει, γιατί το λέει, πως το λέει, γιατί δεν κατεβάζει το καπάκι, πως κοιμάται, γιατί ροχαλίζει, τι φοράει και η λίστα δεν έχει τέλος… Και η πιο χαζή ‘’ατέλεια’’ που δεν είναι σημαντική, δεν υπάρχει καν στο χάρτη, εσένα σου φαίνεται σαν το χείριστο ελάττωμα της γης.
Βρίσκεις λάθη και ελαττώματα, που τα βάζεις επίτηδες στο μικροσκόπιο για υπερανάλυση. Δεν έχετε πια ερωτική ζωή, μοιάζετε πιο πολύ σαν γονιός με το παιδάκι του.
Δεύτερο κουδούνι κινδύνου, περιφρόνηση
Η ευγένεια πάει περίπατο. Ψάχνεστε για καβγά και τα νεύρα σας είναι κρόσσια. Και τότε έρχεται η επόμενη ρήξη. Περιφρόνηση. Περιφρόνηση με κάθε δυνατό τρόπο, σε ό,τι και αν κάνει, από τη δουλειά μέχρι στις δουλειές του σπιτιού. Ειρωνεία και σαρκασμός, χωρίς κάποια διάθεση να λυθεί το ζήτημα.
Όπως έχει πει και η θεραπεύτρια ζευγαριών Tracy Ross στο The Knot: ‘’Η περιφρόνηση προέρχεται από ζητήματα που δημιουργούνται και δεν αντιμετωπίζονται […] Στη συνέχεια, ο σεβασμός και η καλοσύνη πετάνε έξω από το παράθυρο, αφήνοντας μόνο εχθρότητα και θυμό που καταστρέφει τη σχέση.’’ Το σπίτι θα γίνει πεδίο μάχης και η σιωπή που θα ακολουθεί, θα είναι πιο βαρύγδουπη από κάθε άλλη φορά. Πως θα γίνουν όλα όπως πριν;
Τρίτο κουδούνι κινδύνου, η άμυνα
Η άμυνα, θα προέλθει για να υπερασπιστεί ο αθώος τη θέση του. Μπορεί να πει και ψέματα, αν είναι να γλυτώσει ή τέλος πάντων για να βρει λίγη ηρεμία. Η άμυνα θα έρθει για να καταλογίσει τη μάχη στο σπίτι, χωρίς όμως να φέρει τη πραγματική ηρεμία. Κανείς δε θα αναλάβει μέσω της άμυνας, τις ευθύνες του και το κουβάρι θα μπερδευτεί παραπάνω, χωρίς να βρείτε τη λύση και την αιτία της κρίσης στη σχέση σας.
Τέταρτο κουδούνι κινδύνου, ‘’λιθοβολισμός’’
Λιθοβολισμός με τη μεταφορική έννοια, εννοούμε όταν ένας από τους δύο συντρόφους, αντί να κάτσει να συζητήσει, θα σηκωθεί να φύγει από το δωμάτιο ή θα αλλάξει θέμα ή θα παραμείνει εντελώς ψύχραιμος και ατάραχος σε ό,τι και να ακούσει, σαν να αφορά μια άλλη σχέση αυτός ο καβγάς. Κάπως έτσι, η απόσταση μεταξύ σας μεγαλώνει και ο ”πόλεμος” μεταξύ σας παίρνει άλλες διαστάσεις που φαίνονται αδύνατον να λυθούν. Δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η θέληση να λυθεί το ζήτημα, ούτε κάποιο σημάδι τρυφερότητας και αγάπης.
Η λύση (;)
Αν δεν υπάρχει η επικοινωνία κι η θέληση, να δείτε τα πράγματα είναι δύσκολα. Το να μένεις σε μια σχέση, ενώ πλέον δεν μπορείς να ανεχτείς την ανάσα του άλλου, ακόμη και αν έχετε δοκιμάσει και την πιο ακραία λύση ως ζευγάρι, το να καταπιέζεις τον ίδιο σου τον εαυτό, είναι μια τιμωρία που δεν την αξίζεις. Αν το γυαλί έχει ήδη ραγίσει, όσο και να το κρατάς σφικτά, μόνο αιμορραγία προκαλείς στον εαυτό σου.