Η φιλία είναι για πολλούς η ιερότερη σχέση που υπάρχει. Οι φίλοι είναι «οι συγγενείς που διαλέγεις» θα ακούσεις συχνά να λένε. Γι’ αυτό και κάθε φίλος που φεύγει από τη ζωή σου είναι σαν ένας μικρός χωρισμός. Δημιουργεί μια απώλεια κι ένα τραύμα που είναι δύσκολο να επουλωθεί. Όμως, όταν οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν, είναι καλύτερο να ακολουθούν χωριστούς δρόμους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως είναι καλύτερα έτσι.
Φυσικά, θα χρειαστείς χρόνο και προσπάθεια για να ξεπεράσεις το κενό που αφήνει μια διαλυμένη φιλία. Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση, σου έχουμε 12 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να κοιτάς πίσω και να προχωρήσεις μπροστά:
#1 Είναι οριστικό ή προσωρινό;
Αφιέρωσε χρόνο στο να διαπιστώσεις εάν η διάλυση μιας φιλίας είναι η σωστή απόφαση. Ορισμένες σχέσεις μπορούν να σωθούν απλά και μόνο αν επενδύσεις λίγο περισσότερο σε αυτές, τηρώντας πάντα φυσικά το όριο μεταξύ του να προσπαθείς για τις σχέσεις που αξίζουν και του να ανέχεσαι υπερβολικά πολλά. Αξιολόγησε τόσο τη δική σου, όσο και τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου μέσα στη σχέση, για να διαπιστώσεις σε μια μεριά γέρνει η ζυγαριά: Είναι τελικά περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά; Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποια είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις.
#2 Δώσε προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία
Σημασία έχει να είσαι καλά. Αυτό περιλαμβάνει και την περιθωριοποίηση προσώπων που δε συμβάλλουν σε αυτό. Δεν θα χαρούν όλοι με την προσωπική σου ανάπτυξη και επιτυχία, κάποιοι θα την υπονομεύσουν. Είναι αυτοί που δεν έχουν θέση δίπλα σου.
#3 Όπου είναι δυνατόν, αναζήτησε λύση
Είναι πολύ πιθανό να χάσεις μια φιλική σχέση χωρίς καν να καταλάβεις τι έφταιξε ή νιώθοντας πως δεν είπες όσα έπρεπε. Οφείλεις στον εαυτό σου, αλλά και στο άλλο άτομο, σε ένδειξη σεβασμού προς τη σχέση που μοιραστήκατε, να έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με όσα σας ενόχλησαν και σας οδήγησαν στη διάλυση. Να θυμάσαι, στόχος δεν είναι να επιτεθείτε ή να κατηγορήσετε ο ένας τον άλλο, αλλά να επικοινωνήσετε ουσιαστικά. Αν το άλλο άτομο δεν είναι πρόθυμο να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση, δοκίμασε να καταγράψεις τις σκέψεις σου. Η αποτύπωση των συναισθημάτων σου στο χαρτί θα σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις την αίσθηση του ελέγχου μέσα σου.
#4 Η συγχώρεση είναι λυτρωτική
Ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η δύναμη της συγχώρεσης, τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία. Συγχωρείς τον άλλο, αλλά το κάνεις για σένα. Επιτρέπεις, με αυτό τον τρόπο, στις πληγές σου να επουλωθούν ταχύτερα και στην ψυχή σου θεραπευτεί.
Η συγχώρεση δεν ισοδυναμεί με αδυναμία, ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να επιστρέψεις σε μια φιλική σχέση που θεωρείς τοξική. Είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου, το βασικό βήμα, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις πραγματικά μπροστά.
#5 Μη νιώθεις ενοχές, αλλά ανάλαβε το μέρος της ευθύνης που σου αναλογεί
Οι τύψεις δεν βοηθούν σε τίποτα. Ακόμη κι αν έφταιξες, οι ενοχές δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι. Αντίθετα, το να αναλάβεις τις ευθύνες σου θα έχει μια σειρά επιπτώσεων: Εσύ θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τι έκανες, το άλλο άτομο θα εκτιμήσει τη στάση σου και θα μπορέσει να σε συγχωρέσει πιο εύκολα και θα καταλήξετε σε ένα καλύτερο σημείο, είτε η φιλία συνεχιστεί, είτε τερματιστεί.
#6 Αποστασιοποιήσου
Για να δεις τα πράγματα καθαρά, χρειάζεται να πάρεις απόσταση από αυτά. Κόψε την επικοινωνία με το άλλο άτομο, σταμάτα να ακολουθείς τη δράση του στα social media, άλλαξε στέκια και απαγόρευσε στους κοινούς γνωστούς να συζητάτε γι’ αυτή τη φιλία. Κάν’ τα όλα αυτά, έστω προσωρινά, για να μπορέσεις να αποστασιοποιηθείς και να σκεφτείς καθαρά τις αιτίες που σας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Με καθαρό μυαλό, παίρνεις σωστότερες αποφάσεις.
#7 Παραδέξου τα συναισθήματά σου
Όποιος ή ό,τι κι αν έφταιξε, το τέλος μιας φιλίας κρύβει πόνο κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύψεις κάτω από το χαλί. Έχουμε μάθει ότι πρέπει να δείχνουμε διαρκώς δυνατοί, πως τίποτα δεν είναι ικανό να μας λυγίσει, να μας πτοήσει, να μας πληγώσει. Όμως, τα συναισθήματα είναι αυτά που ξεχωρίζουν την ανθρώπινη υπόσταση και πρέπει να τα αγκαλιάζουμε και να τους δίνουμε χώρο να «αναπνεύσουν». Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να περάσει απ’ όλες τις απαραίτητες συναισθηματικές φάσεις γι’ αυτό που έχει συμβεί και μη τον καταπιέζεις.
#8 Μην κάνεις εικασίες
Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά θα σε κρατήσει πίσω και δεν θα σε αφήσει να προσχωρήσεις μπροστά είναι οι υποθέσεις. Τι έφταιξε; Πώς νιώθει ο άλλος και γιατί; Μήπως έγινε κάτι που δεν γνωρίζω; Τα ερωτήματα είναι ατελείωτα, όπως και ο πονοκέφαλος που θα προκαλέσεις στον εαυτό σου, θέτοντάς τα ξανά και ξανά. Ο τρόπος για να πάρεις τις απαντήσεις σε όσα σε βασανίζουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Διεκδίκησε τις απαντήσεις που δικαιούσαι. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα το άλλο άτομο να μην είναι πρόθυμο να στις δώσει. Δε μπορείς να ελέγξεις τη στάση των άλλων, επομένως θα πρέπει να αποδεχθείς τη συμπεριφορά του και να προχωρήσεις μπροστά.
#9 Μην κάνεις συγκρίσεις
Όσο εσύ παλεύεις να ξεπεράσεις μια φιλία που τελείωσε, μπορεί να παρατηρήσεις ότι το άλλο άτομο δείχνει να έχει ήδη προχωρήσει. Μπορεί να νιώσεις ότι πνίγεσαι από αδικία ή ότι καταβάλλεσαι από σκέψεις, όπως ότι δε σε εκτίμησε σωστά ή ότι για τον άλλο είναι εντελώς ασήμαντο αυτό που έχει συμβεί. Θα πρέπει να θυμάσαι, όμως, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις. Τα φαινόμενα απατούν και τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε θα πρέπει να επιτρέψεις στον αυτό σου να μπει σε συγκρίσεις και να «κολλήσει» στο ίδιο σημείο. Ό,τι κι αν έγινε τελείωσε κι εσύ πρέπει τώρα να προχωρήσεις.
#10 Μάθε να εμπιστεύεσαι ξανά
Σίγουρα, η απώλεια μιας τόσο σημαντικής σχέσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους. Η θλίψη και η προδοσία έχουν τον τρόπο τους να γεννούν καχυποψία, καταπατώντας τη δυνατότητά σου να εμπιστεύεσαι τους άλλους. Μια σχέση που έληξε άδοξα, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις την εμπιστοσύνη σου σε όλους τους ανθρώπους. Θα έρθουν τόσοι άλλοι άνθρωποι, που θα αξίζουν πραγματικά την προσοχή και την αγάπη σου. Μη τους κλείσεις την πόρτα.
#11 Επένδυσε σε θετικές σχέσεις
Η δυνατότητα να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, με τους οποίους μπορείς να συνάψεις όμορφες σχέσεις δεν εξαντλείται ποτέ. Δεν σχετίζεται με το χρόνο που περνά, παρά μόνο με τη διάθεσή σου να ανοιχτείς σε σχέσεις που σου προκαλούν χαρά. Αξιοποίησε τα μαθήματα που πήρες από μια σχέση που τελείωσε, τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για τους άλλους και άνοιξε την καρδιά σου σε νέους ανθρώπους, που θα γεμίζουν περισσότερα από τα «κουτάκια» που θέτεις ως κριτήρια.
#12 Δημιούργησε νέες συνήθειες και αναμνήσεις
Ένα άτομο που φεύγει από τη ζωή σου δεν είναι απλά μια ανθρώπινη επαφή που χάθηκε. Ίσως είναι εκείνος ο άνθρωπος με τον οποίο πηγαίνατε μαζί ταξίδια. Ή εκείνος που κάνατε μαζί κάποια δραστηριότητα. Η απουσία του θα δημιουργήσει ένα κενό και στις δραστηριότητές σου. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε σταματήσει από το να έχεις ποικιλία στη ζωή σου, αναζητώντας διαρκώς τρόπους να διευρύνεις τον ορίζοντα των εμπειριών σου. Σκέψου όλα εκείνα που θέλεις να κάνεις και τόλμησε να τα κυνηγήσεις, είτε με καινούρια παρέα είτε και χωρίς. Η ζωή δεν τελειώνει και υπάρχουν πολλά ακόμη που σε περιμένουν εκεί έξω να τα ζήσεις.