Μια νέα εργασιακή τάση, που πρωτοεμφανίστηκε στο TikTok, φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές.
Η θεωρία της Marisa Jo Mayes ονομάζεται «Bare Minimum Monday» και ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια στη δουλειά τις Δευτέρες, με στόχο να σώσουν σημαντικά επίπεδα ενέργειας για τις υπόλοιπες ημέρες και να μετριάσουν το στρες που δημιουργεί η αρχή της εργάσιμης εβδομάδας. Το ίδιο trend προτείνει, μάλιστα, να αφιερώνεις τις πρώτες ώρες της εργάσιμης ημέρας σε τελετουργίες αυτοφροντίδας.
«Δεν δέχομαι κλήσεις τις πρώτες ώρες. Διαβάζω λίγο, τσεκάρω το ημερολόγιό μου, κάνω κάποιες δουλειές στο σπίτι», εξηγεί η Mayes στο Insider. «Για δύο ώρες, δεν χρησιμοποιώ την τεχνολογία: Δεν τσεκάρω email, κάνω απλώς ό,τι πρέπει για να νιώσω καλά ξεκινώντας τη μέρα μου».
Η ίδια αποκαλύπτει ότι η ιδέα για το «Bare Minimum Monday» της ήρθε εξαιτίας του «τρόμου της Κυριακής», του άγχους δηλαδή που βίωνε κάθε φορά που το Σαββατοκύριακο έφτανε στο τέλος του και μια νέα εργάσιμη εβδομάδα βρισκόταν προ των πυλών.
«Μια μέρα τον περασμένο Μάρτιο, αποφάσισα να επιτρέψω στον εαυτό μου να κάνει το ελάχιστο για τη δουλειά και αμέσως ένιωσα καλύτερα. Κατέληξα, μάλιστα, να κάνω περισσότερα απ’ όσα πίστευα», εκμυστηρεύτηκε.
@itsmarisajo The story behind Bare Minimum Monday 🫶 #selfemployed #burnoutrecovery #selfemployedlife #worklifewellbeing #bareminimummondays #bareminimummonday ♬ Theme From A Summer Place – Percy Faith
Η tiktoker αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για το trend που δημιούργησε, ωστόσο αρκετοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση έχει πραγματικά οφέλη.
«Έχει όντως αποτέλεσμα», σχολιάζει η επικεφαλής επιχειρηματική ανταποκρίτρια του CNN, Christine Romans. «Ο ‘τρόμος της Κυριακής’ οδηγεί συχνά σε μια μη παραγωγική, γεμάτη άγχος Δευτέρα. Έτσι, οι άνθρωποι είναι ήδη κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν και ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα για τον εαυτό τους».
Η Brooke Duffy, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, που μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην εργασία, δήλωσε στο ABC News ότι οι Bare Minimum Mondays σηματοδοτούν μια σύγκλιση πολλών τάσεων στο χώρο εργασίας, που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως της εξ αποστάσεως εργασίας, των ασαφών ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και άλλων.
Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια νέα τάση, αλλά για κάτι που συμβαίνει από πάντα. «Ποιος δεν έχει περάσει ένα ταραχώδες, βαρύ Σαββατοκύριακο και βρέθηκε να κάθεται στο γραφείο του μια Δευτέρα πρωί σκεπτόμενος ‘πρέπει απλώς να επιβιώσω τις επόμενες 8 ώρες’ και αποδεχόμενος ότι αυτή η μέρα δεν θα είναι και η πιο παραγωγική της καριέρας του;», γράφει χαρακτηριστικά η Martha Alexander σε σχετικό άρθρο της στο Evening Standard.
Το Bare Minimum Monday έρχεται σε μια φάση που πολλά εργασιακά trend κάνουν την εμφάνισή τους, ως αποτέλεσμα των παθογενειών του εργασιακού χώρου, που διαπιστώθηκαν μετά την πανδημία και τα lockdowns.
Η Mayes αναγνωρίζει ότι αυτή η συνήθεια δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε όλες τις δουλειές, καθώς ορισμένες θέσεις εργασίας απαιτούν σταθερά υψηλές επιδόσεις, έχουν αυστηρές προθεσμίες ή διαμορφώνονται από μια διαρκή αλληλεπίδραση με συναδέλφους ή πελάτες. Η ίδια υποστηρίζει, όμως, ότι η καθιέρωση ακόμη και μικρών διαλειμμάτων είναι αρκετή για να βοηθήσει την εβδομάδα να ξεκινήσει με λιγότερο στρες.
«Κάνω περισσότερα όταν μειώνω την πίεση. Είναι πραγματικά ένας τρόπος να ξεκινήσεις την εβδομάδα δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό σου ως άτομο και όχι ως εργαζόμενο. Άλλαξε ριζικά τη ζωή μου, όχι λόγω της παραγωγικότητας, αλλά λόγω της προτεραιότητας στην αυτοφροντίδα», καταλήγει.