Τι σημαίνει αυτό;
Πιο αποτελεσματικός στον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα, ώστε να κατορθώσει να μετατρέψει το αρχικό της «όχι» σε «ναι». Και το ερώτημα εδώ είναι: Είναι το rizz άλλη μια περαστική, αθώα μόδα ή μήπως μαρτυρά κάτι βαθύτερο και προβληματικό για τον τρόπο που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών;Το rizz και η τοξική αρρενωπότητα
Ο όρος προήλθε από τον streamer του Twitch και του YouTuber ονόματι Kai Cenat, ο οποίος θέλησε με αυτή τη λέξη να περιγράψει τον -ετεροφυλόφιλο συνήθως- άντρα που έχει χάρισμα στο φλερτ και κατορθώνει να γοητεύει τις γυναίκες, ακόμη κι εκείνες που αρχικά δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την προσέγγισή του. «Ο επίσημος ορισμός του rizz είναι όταν μιλάς με ένα κορίτσι και, στην αρχή, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Είναι άσχημο, όμως επιμένεις, μέχρι που καταφέρνεις να «γυρίσεις» το παιχνίδι υπέρ σου και καταφέρνεις τελικά να τραβήξεις το ενδιαφέρον του κοριτσιού». Το rizzing, σύμφωνα με τον Cenat, είναι η τέχνη του να κερδίζεις ένα παιχνίδι που έμοιαζε αρχικά χαμένο.Κι όμως, το «rizz» έχει εξελιχθεί τελικά σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο όρο. Σήμερα, περιγράφει έναν άντρα αβίαστα σίγουρο για τον τρόπο που προσελκύει μια γυναίκα.
Η μόδα του «rizz» εκτείνεται από το TikTok, όπου οι μαθητές γυμνασίου εξασκούνται στην τέχνη του rizzing, έως τα νήματα του Reddit που διαθέτουν εκτενείς λίστες με «rizzολόγους», από τον Barack Rizzbama και τον Franklin D. Rizzvelt μέχρι τον Rizz Hendricks και τον Alvin and the Rizzmunks. Το διαδίκτυο, από την άλλη, έχει αναπτύξει τις δικές του παραλλαγές για το rizz. Υπάρχει, για παράδειγμα, το «ανείπωτο rizz», το οποίο αναφέρεται σε κάποιον που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας κοπέλας χωρίς να πει κουβέντα, απλώς και μόνο με τη γοητευτική παρουσία του.
Ανεξάρτητα από τη χρήση του, ωστόσο, η γενική χροιά του rizz φαίνεται να έχει «ξυπνήσει» έναν υπερ-αρρενωπό τρόπο ερωτικής προσέγγισης, εγείροντας τις ανησυχίες ότι θα ξεσηκώσει αυτή την ακριβώς την τοξική αρρενωπότητα την οποία δίνουμε μάχη να αφανίσουμε. Όλη η φρασεολογία που χρησιμοποιείται γύρω από τον νέο όρο μαρτυρά ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο «επικίνδυνα» όρια.
Γιατί ο όρος «Rizz» είναι προβληματικός
Ο Adam Grandmaison έκανε μια τοποθέτηση που τοποθέτησε την όλη συζήτηση για το rizz σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο, αναδεικνύοντας κάτι επικίνδυνα τοξικό: «Είναι φοβερό πράγμα να συναντήσω μια κοπέλα που λέει όχι και να καταφέρω να το μετατρέψω σε ναι. Δείχνει κάτι για την προσωπικότητα. Αυτή είναι η ομορφιά του να είσαι άντρας».
Όσο αθώες κι αν ήταν οι προθέσεις του, ο έπαινος του Grandmaison σε άντρες που αγνόησαν την απουσία συναίνεσης μιας γυναίκας και επέμειναν στο φλερτ τους τροφοδοτεί την κουλτούρα της τοξικής αρρενωπότητας, που δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει ότι «το όχι είναι όχι». Παράλληλα, τροφοδοτεί τη νέα γενιά αντρών με την ιδέα ότι η επίμονη προσέγγιση μιας γυναίκας χωρίς τη συγκατάθεσή της είναι εντάξει.
Ανεξάρτητα από τις παροδικές μόδες των κοινωνικών πλατφορμών, το μήνυμα που πρέπει να συνεχίσει να μεταδίδεται -έως ότου να μην είναι απαραίτητο πια- είναι ένα: Η συναίνεση είναι το άλφα και το ωμέγα για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση μεταξύ ενηλίκων και κανείς δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια που θέτει κάποιος άλλος.
Άλλο ένα ακόμη αισχρό φεμινιστικό παραλήρημα. Το rizz είναι μια άκακη μορφή πεσίματος με το οποίο ο άντρας προσπαθεί να γοητεύσει μια γυναίκα και όχι να την εκβιάσει (το rizz πια πιάνει τα όρια του meme). Συνεπώς αυτά που λες είναι άτοπα. Ακομη να καταλάβω πώς μια κομπλεξική φεμινίστρια ασχολήται με το dating μιας και εσυ η ίδια δεν φαίνεται με αυτά που γράφεις να είσαι προσεγγίσιμη. Το να μετατρέψεις ένα ναι σε όχι πιο πολύ το κάνουν οι γυναίκες στις σχέσεις αλλά εκεί καθόλου τοξική θηλυκότητα και εννοείται το προσπερνάμε. Σε αυτό το θέμα άσε τους άντρες να μιλήσουν.