Στην ιστορία, μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς και η κανέλα έχουν χρησιμοποιηθεί για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αμέτρητες ερευνητικές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Δες λοιπόν ποια μπαχαρικά πρέπει να προσθέτεις στη διατροφή σου σύμφωνα με τη Lisa Marley και το stylist.co.uk.
Κουρκουμάς: αποτελεσματικός στις φλεγμονές
Γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καθώς και για το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα του, «ο κουρκουμάς είναι ένας μεγάλος νικητής στον κόσμο των μπαχαρικών», λέει η Marley.
Ο κουρκουμάς έχει μια δραστική ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα (μια διαδεδομένη ασθένεια των αρθρώσεων), ενώ μια μελέτη του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύσει ακόμη και από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο ακόμα και εάν δεν έχεις αρθρίτιδα, ο κουρκουμάς εξακολουθεί να αξίζει να καταναλώνεται καθώς η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.
Ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσεις περισσότερο κουρκουμά στα γεύματά σου; Δοκίμασε να το ανακατέψεις σε κρεμώδη κάρυ ή να το προσθέτεις σε σάλτσες ζυμαρικών.
Εξαιτίας επίσης της έντονη γεύσης του, μια καλή ιδέα είναι να το ανακατεύσεις με άλλα μπαχαρικά και να το πασπαλίζεις πάνω από κοτόπουλο ή λαχανικά πριν τα βάλεις στο φούρνο.
Τζίντζερ: ιδανικό για τη ναυτία
«Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε ενώσεις που είναι ευεργετικές σε όλο το σώμα», λέει η Marley. Η τζίντζερόλη, η κύρια ένωση που βρίσκεται στο τζίντζερ, είναι ένα άλλο ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, ιδιαίτερα της πρωινής ναυτίας και μπορεί επίσης να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Μετά την κατανάλωση σκόνης τζίντζερ σε τακτική βάση, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν σημαντική βελτίωση στο σάκχαρό τους.
Extra tip: Ανακάτεψέ λίγη σκόνη τζίντζερ με λεμόνι, μέλι και ζεστό νερό. «Το φρέσκο τζίντζερ σε κάρυ ταϊλανδέζικου στιλ είναι επίσης απαραίτητο», προσθέτει η Marley.
Κανέλα: για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ένα αρωματικό μπαχαρικό με τόσα πολλά οφέλη. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα. «Οι αρχαίες φυλές, όπως οι Μάγια, έκαναν την κανέλα μέρος της κουζίνας τους και πίστευαν στις θεραπευτικές της ιδιότητες. Και δεν είχαν άδικο που το έκαναν», λέει η Kuzmina. Εξηγεί ότι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του είναι η ευεργετική του επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Η κανέλα βοηθά στην διατήρηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα πιο σταθερά, παρέχοντάς σταθερά επίπεδα ενέργειας και αποτρέποντας τις εναλλαγές της διάθεσης και την ευερεθιστότητα».
Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κανέλας οδήγησε σε μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα (το οποίο είναι εξαιρετικό για τον έλεγχο της απελευθέρωσης ενέργειας). Ενώ, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Για προσθέσεις την κανέλα στη διατροφή σου με εύκολους τρόπους δοκίμασε να ξεκινήσεις με το πρωινό σου. Μπορείς να ξεκινήσεις λοιπόν με ένα overinight oat με κανέλα.
Σκόρδο: για δυνατό ανοσοποιητικό
Αν και δεν είναι αυστηρά μπαχαρικό, το σκόρδο χρησιμοποιείται συχνά για να προσθέσει γεύση στα πιάτα. «Οι περισσότεροι αγαπάνε το σκόρδο και αυτό είναι πολύ καλό. Γιατί όχι μόνο δίνει στο φαγητό εκπληκτική γεύση αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία», λέει η Marley. «Είναι τέλειο για τους χειμερινούς μήνες καθώς μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα».
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυώσουν και ανέρρωσαν γρηγορότερα εάν μολυνθούν.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πιπέρι καγιέν: συμβάλλει στην προστασία έναντι των κυτταρικών βλαβών
Το πιπέρι καγιέν είναι ένα από τα πιο πικάντικα μπαχαρικά που υπάρχουν. «Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα για να έχεις όλα τα οφέλη, και ακόμη και ¼ του κουταλιού του γλυκού είναι αρκετό για να το προσθέσεις σε ένα γεύμα», εξηγεί η Kuzmina.
Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν να διατηρούνται τα κύτταρα υγιή και να τα προστατεύουν από βλάβες. Επιπλέον, η καψαϊκίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο πιπέρι καγιέν που του δίνει την πικάντικη γεύση του, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και ως εκ τούτου έχει προληπτική δράση έναντι χρόνιων ασθενειών.
Τελικά τι είναι καλύτερο; Φρέσκα μπαχαρικά ή αποξηραμένα;
«Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μπαχαρικό», λέει η Kuzmina. «Γενικός εμπειρικός κανόνας: Αν είναι ένα βότανο όπως ο βασιλικός, η ρίγανη ή η μέντα, είναι καλύτερα να το έχεις φρέσκο. Οι ιδιότητές τους τείνουν να μειώνονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης. Τα μπαχαρικά, αντίστοιχα, είναι υπέροχα όταν είναι φρέσκα, αλλά τα αποξηραμένα τείνουν να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση όλων των θρεπτικών συστατικών.
Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για πιπέρι καγιέν, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίσει το επίπεδο πικάντικου περισσότερο από το ένα έκτο του φρέσκου, το οποίο έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού αποξηραμένο.