Λίγα πράγματα μπορούν να μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε παράλογα εκτός από την πείνα. Έγινε ακόμα και σλογκαν σε διαφήμιση της Snickers: δεν είσαι εσύ όταν πεινάς.
Κάτι παρόμοιο φαίνεται να ισχύει και για τα βακτήρια του εντέρου μας. Τουλάχιστον, αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που ανακάλυψε ότι ορισμένα βακτήρια συμπεριφέρονται περίεργα όταν πεινάνε για θρεπτικά συστατικά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology και ισχυρίζεται ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πεινάσουν.
Σύμφωνα με άρθρο του stylist.co.uk, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όταν τα βακτήρια πεινάνε, αρχίζουν να απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα μας – κάνοντας μας να αισθανόμαστε αδιαθεσία.
Ο Dr. Adam Rosenthal, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του UNC, εξέτασε τις λειτουργίες διαφορετικών κυττάρων στο μικροβίωμα του εντέρου για να δει γιατί μερικά μας εγκαταλείπουν και άλλα μας κάνουν να νιώθουμε άρρωστοι.
Μαζί με τους συνεργάτες του επέλεξαν έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων του εντέρου, το Clostridium perfringens. Διαπίστωσαν ότι όταν δεν είχαν θρεπτικά συστατικά, αυτά τα βακτήρια παρήγαγαν τοξίνες που προκαλούν ναυτία. Όταν τρέφονταν καλά, έπαυαν να παράγουν τοξίνες.
Το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει για άλλη μία φορά στο ότι μία δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε τις αντιδράσεις του εντέρου. Το να μην τρώμε αρκετά ή να αφήνουμε μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων ή να καταναλώνουμε τροφές ελλειπείς σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι καλό για την υγεία του εντέρου μας.
Ολοένα και περισσότερο, οι ειδικοί προτείνουν ότι θα πρέπει να στοχεύουμε να τρώμε τουλάχιστον 30 λαχανικά την εβδομάδα ώστε να δίνουμε στα βακτήρια μας την ποικιλία των βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για να λειτουργεί σωστά το πεπτικό μας σύστημα. Επομένως, είναι λογικό ότι η έλλειψη πρε- και προβιοτικών τροφών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργεί το μικροβίωμα μας.
Η λύση;
Τακτικά θρεπτικά γεύματα και μία ποικιλία λαχανικών, φρούτων και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση -που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της ποικιλομορφίας του εντέρου περισσότερο από τις φυτικές ίνες.