Σε μια ζωή που κυλά με ταχύτατους ρυθμούς, η εξασφάλιση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αποτελούμενης από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφών μοιάζει συχνά με πρόκληση. Η αγχωτική καθημερινότητα μας επιβάλλει τακτικά είτε να παραγγέλνουμε απ’ έξω –γεύματα που συνήθως δεν είναι υγιεινά- είτε να μαγειρεύουμε μία – δυο φορές την εβδομάδα γεύματα, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνουμε πολλές συνεχόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί ονομάζουν αυτή τη συνήθεια «υπερκαθηλωτική τροφή», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια πρακτική όχι και τόσο αθώα. Κι ενώ είναι προφανές ότι η κατανάλωση πρόχειρων και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά γευμάτων είναι μια κακή συνήθεια, που στερεί από τον οργανισμό σου την απαραίτητη ευεξία, το ίδιο ισχύει, στην πραγματικότητα, και με τα υγιεινά γεύματα.

«Συμβουλεύω πάντα να υπάρχει μια ισορροπία τροφών, καθώς λαμβάνουμε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από διαφορετικά γεύματα», συμβουλεύει η Hannah Whittaker, ειδική διαιτολόγος παιδιατρικής και μητρικής υγείας, μιλώντας στο Stylist.

Σίγουρα έχεις ακούσει για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι, όμως, πιθανό να μην γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλίσεις την υγεία του εντέρου για τη συνολική ευεξία του οργανισμού σου. Η εντερική υγεία και η διατροφική ποικιλία είναι άμεσα συνυφασμένες. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν το πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου κατανάλωναν 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα.

«Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια και είναι εξαιρετικά σημαντικά, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία», εξηγεί η δρ. Enam Abood, επικεφαλής γιατρός στο Κέντρο Υγείας Harley Street.

«Είναι σημαντικό να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που περνούν αδιάσπαστες μέσα από τον οργανισμό και καταλήγουν στο έντερο, όπου τα βακτήρια τις αφομοιώνουν, εξασφαλίζοντας σημαντικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές μικροβίωμα. Η εντερική υγεία μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας κατά διάφορων ασθενειών, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και άλλες. Στα βακτήρια του εντέρου, άλλωστε, οφείλουμε το 80% της ανθεκτικότητάς μας κατά των ασθενειών», εξηγεί η ειδικός.

«Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν ποσότητες σεροτονίνης παρόμοιες με αυτές που παράγει και ο εγκέφαλος, επομένως η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία», προσθέτει.

Η διατροφική ποικιλία είναι το κλειδί της μακροζωίας

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σε περισσότερες από 59.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν ένα μεγαλύτερο εύρος διαφορετικών τροφών ζούσαν περισσότερο. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι τρώνε πολλά διαφορετικά υγιεινά τρόφιμα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, μια πάθηση που αποτελεί πρόδρομο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες φυτικών τροφών αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου», επεσήμανε η Whittaker. «Αντίθετα, μια διαχρονική μελέτη στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου είναι αυξημένος σε όσους κατανάλωναν υψηλές ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων χαμηλές ποσότητες φυτικών τροφών», συμπλήρωσε.

Είναι πιθανό να σκεφτείς ότι όλα αυτά είναι καλά στη θεωρία, αλλά στην πράξη είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις στην καθημερινότητά σου μια πλούσια και υγιεινή διατροφή. «Το φαγητό είναι πολύπλοκη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν την εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της διαθεσιμότητας και του χρόνου», λέει η δρ. Nsisong Asanga. «Αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την ιδανική διατροφική ποικιλία, προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου διατροφή, πρακτική που μπορεί να αποτελέσει την αρχή προς μια πιο πλούσια και ολοκληρωμένη διατροφή», προσθέτει. Όπως εξηγεί, μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να είναι η προσθήκη ενός διαφορετικού λαχανικού στη σαλάτα ή η εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών φρούτων ως ενδιάμεσο γεύμα.

«Είναι απαραίτητο να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς να βάζουμε περιορισμούς ή ανέφικτες απαιτήσεις στον εαυτό μας», υποστηρίζει η δρ. Abood. «Πρέπει απλώς να δίνουμε έμφαση στα φυτικά τρόφιμα και τις πρωτεΐνες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες εξασφαλίζουν ένα υγιές έντερο. Αγκινάρες, αρακάς, μπρόκολο, ρεβίθια, φακές, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, είναι όλα εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Επιπροσθέτως, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο περιέχουν όλα τα καλά βακτήρια που χρειαζόμαστε», επισημαίνει η ίδια.

«Άλλα σημαντικά τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πολυφαινόλες, όπως κακάο, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, αμύγδαλα, κρεμμύδια και βατόμουρα. Τα ονομάζουμε πρεβιοτικά και λειτουργούν ως τροφή για τη χλωρίδα του εντέρου. Μια ποικιλόμορφη δίαιτα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα προβιοτικό καθημερινά», συμπληρώνει.