Πιθανότατα ανήκεις στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που τους καταδυναστεύει το άγχος καθημερινά. Ίσως έχεις αναζητήσει τη λύση παντού, στην άσκηση, στη διατροφή, ακόμη και στην ψυχοθεραπεία. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά δεν αρκούν; Η επιστήμη έρχεται να σου προτείνει να δοκιμάσεις την υπνοθεραπεία.
Τι είναι η υπνοθεραπεία;
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια θεραπευτική τεχνική που έχει αναγνωριστεί από πολλούς φορείς ως θεραπεία για τον χρόνιο πόνο, καθώς και μια σειρά άλλων παθήσεων, από το άγχος και την κατάθλιψη, μέχρι τη ναυτία και ορισμένες δερματικές παθήσεις.
Στο πλαίσιο της υπνοθεραπείας, ένας ειδικός οδηγεί τον ασθενή σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το Psychology Today, «αυτή η κατάσταση μοιάζει με την πλήρη απορρόφηση σε ένα βιβλίο, μια ταινία, μια μελωδία ή ακόμα και τη βύθιση κάποιου στις δικές του σκέψεις». Αυτός ο βαθμός συγκέντρωσης και εστίασης επιτρέπει στο άτομο να είναι πιο δεκτικό σε αλλαγές που μπορεί να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του, με στόχο να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, από το άγχος μέχρι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η υπνοθεραπεία ως εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους
«Το άγχος θέτει το σώμα σε εγρήγορση, ενώ η υπνοθεραπεία το διευκολύνει να θεραπευθεί και να αναπαυθεί», λέει στο Purewow η Keylee Miracle, κορυφαία υπνοθεραπεύτρια και δημιουργός της μεθόδου «Τhe Neurointuitive Method». «Η υπνοθεραπεία λειτουργεί ενεργοποιώντας και διεγείροντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στη χαλάρωση και τη μείωση της δραστηριότητας του σώματος. Μια επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη και προσεκτική ενεργοποίηση αυτού του τμήματος του νευρικού συστήματος μέσω της υπνοθεραπείας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η χρησιμότητα της κλινικής ύπνωσης έχει αποδειχθεί σε μια σειρά διαφορετικών παθήσεων, όπως:
• Πόνος • Κατάθλιψη, άγχος και φοβίες • Γαστρεντερικές διαταραχές • Δερματικές παθήσεις • Μετεγχειρητική ανάρρωση • Ανακούφιση από ναυτία και εμετό • Τοκετός • Θεραπεία της αιμορροφιλίας και άλλα
Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Cerebral Cortex, οι επιστήμονες σάρωσαν τους εγκεφάλους 57 ατόμων που υποβλήθηκαν σε ύπνωση, εντοπίζοντας αλλαγές, που επέτρεψαν μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι η ύπνωση είχε σημαντική και παρατεταμένη επίδραση στη μείωση του άγχους σε άτομα με καρκίνο.
Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία υπνοθεραπείας;
Η Miracle λέει ότι μια προσέγγιση του άγχους που βασίζεται στην υπνοθεραπεία απαιτεί συνήθως μια προσπάθεια πολλών συνεδριών. «Η Νευροδιαισθητική Μέθοδος επικεντρώνεται πάντα στον εντοπισμό και την επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων. Κάθε σκέψη και μοτίβο συμπεριφοράς προκύπτει από μια σειρά πεποιθήσεων, αποφάσεων και συναισθημάτων που μπορούν να τροποποιηθούν», εξηγεί.
Σε μια τυπική συνεδρία υπνοθεραπείας, ο ασθενής ξαπλώνει σε μια άνετη θέση και ο ειδικός κάθεται κοντά, χρησιμοποιώντας θεραπευτικές λέξεις, φράσεις ή τεχνικές, για να βοηθήσει ένα άτομο να εισέλθει σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης. Μια συνεδρία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει καθοδηγούμενη χαλάρωση, οπτικοποίηση ή μουσική. Όταν ο ασθενής φτάσει σε μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας, ο ειδικός πιθανότατα θα του προτείνει τρόπους για να επιτύχει τους στόχους καταπολέμησης του άγχους του.
Ποιος πρέπει να δοκιμάσει την υπνοθεραπεία;
Σύμφωνα με την Miracle, η υπνοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει θεωρητικά οποιοδήποτε άνθρωπο. «Δεδομένου ότι όλοι έχουν ένα παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αν κάποιος έρθει με την επιθυμία να αντιμετωπίσει το άγχος του, υπάρχει μια καλή πιθανότητα αποτελεσματικότητας», λέει, διευκρινίζοντας ότι «αξίζει να τη δοκιμάσει ένας άνθρωπος για ένα πρόβλημα που είναι πραγματικά πρόθυμος να λύσει».
Πότε η υπνοθεραπεία δεν είναι η κατάλληλη λύση;
Ενώ η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων, η Miracle λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με μη διαχειριζόμενες διαταραχές προσωπικότητας, «όπου θα πρέπει να συνδυάζεται με ρητά συμπεριφορικές θεραπείες», συμπληρώνοντας ότι «για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, είναι καλύτερο να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί, αλλά είναι μια γενικά ασφαλής επιλογή για τα περισσότερα άτομα», καταλήγει.