Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε ραντεβού με ένα άτομο, με το οποίο από την αρχή φαινόταν ότι δεν έχεις καμία προοπτική να ταιριάξεις, τότε πιθανότατα ευχήθηκες να άνοιγε η γη να σε καταπιεί. Να είχες στο τσεπάκι σου ένα μαγικό ραβδάκι που θα σε εξαφάνιζε. Οι τυπικοί κανόνες συμπεριφοράς, όμως, δεν σου επιτρέπουν να φύγεις. Γι’ αυτό κάθεσαι και υπομένεις καρτερικά ένα κακό ραντεβού, χωρίς καμία προοπτική.

Και ερωτώ: Τι νόημα έχει αυτό;

Ξέρεις καλά ότι όλο αυτό δεν θα πάει κάπου, απλώς φιλοδοξείς ότι θα έρθει η στιγμή που θα μπορείς να στηρίξεις με επιχειρήματα την αποχώρησή σου, αφού όμως πρώτα έχεις ξοδέψει πολύτιμο προσωπικό χρόνο (ξέρεις, από αυτόν που δεν γυρνάει πίσω) και ενέργεια σε κάτι ανώφελο.

Έχει, λοιπόν, άδικο η Jameela Jamil, κωμικός, ηθοποιός και ακτιβίστρια που εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της με αυτό; «Θέλω να δημιουργήσω ένα κουδούνι για τα κακά ραντεβού, που θα μπορούσε ο καθένας να χτυπά όταν τα πράγματα γίνονται άσχημα, ως έναν τρόπο να φωνάξει ένα βροντερό «Όχι. Τέλος χρόνου. Αποχωρώ», λέει χαρακτηριστικά στο Elite Daily. «Τι μας εμποδίζει να χτυπήσουμε αυτό το κουδούνι;»

Το νέο podcast της Jamil με τίτλο «Bad Dates» πραγματεύεται ακριβώς αυτό το ζήτημα: Μέσα από τα επεισόδια, που δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα, η ηθοποιός καλεί τους ακροατές να μοιραστούν τις πιο κακές, πλην αξιομνημόνευτες ιστορίες γνωριμιών που έχουν ζήσει. Η Jamil μοιράζεται και μερικές προσωπικές κακές εμπειρίες από το μακρινό παρελθόν της, μιας και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σε σχέση με τον Βρετανό μουσικό James Blake.

«Η εκπομπή εξερευνά αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε, αναζητώντας αγάπη και σεξ», λέει η 37χρονη.

Μιλώντας στο Elite Daily, η Jamil μοιράστηκε τις συμβουλές της για το πώς να διαχειριστείς ένα κακό ραντεβού ή μια ακατάλληλη σχέση:

«Υπάρχει κάτι τόσο δημοκρατικό στα κακά ραντεβού. Δεν έχει σημασία πόσο σέξι ή κουλ ή αστείος ή πλούσιος είναι κάποιος, όλοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια κακή γνωριμία. Για κάποιο λόγο, τα ραντεβού δημιουργούν μερικές φορές τις πιο άβολες καταστάσεις».

Εξηγώντας τι θα έκανε η ίδια αν βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα κακό ραντεβού, είπε με ειλικρίνεια: «Νομίζω ότι πρέπει να φύγεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί μένουμε σε κακά ραντεβού. Πρέπει να μειώσουμε τις απώλειές μας και να πάμε σπίτι. Πες την αλήθεια, ότι απλά δεν υπάρχει αυτή η σπίθα. Δεν είναι προσωπικό. Φύγε, πήγαινε πάρε μια λαχταριστή μερίδα φαγητό και τηλεφώνησε στους φίλους σου».

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει ένα ραντεβού κακό, η Jamil δήλωσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να το συνοψίσουμε, αλλά είναι πιο δύσκολο να αισθανθείς χημεία όταν δεν έχεις γνωρίσει κάποιον προσωπικά πρώτα. Μέσω του Διαδικτύου, είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις αν θα είσαι συμβατός με κάποιον».

«Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο χάος»

Θέλοντας να δώσει τη δική της συμβουλή για το πώς ένα άτομο θα διατηρήσει την αισιοδοξία του για μια νέα γνωριμία μετά από ένα ή περισσότερα κακά ραντεβού, η ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά: «Το να αντιμετωπίζεις με χιούμορ το πάθημά σου είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική και σωματική σου υγεία. Να βλέπεις τα πάντα στη ζωή ως ευκαιρία για αστείες ιστορίες. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασκούμε τόσο μεγάλη πίεση στους ανθρώπους, ώστε να είναι απαραίτητα σε σχέσεις. Μου άρεσε να είμαι single. Το να είσαι εντελώς αποδεσμευμένος είναι εκπληκτικό».

Σχολιάζοντας τι θα έπρεπε κανείς να αναζητά σε έναν σύντροφο, η ίδια δήλωσε: «Ένας από τους καλούς μου φίλους, ο Brett Goldstein, μου είπε το εξής: Όταν νιώθεις τόσο ενθουσιασμό για κάποιον, που θα μπορούσες να λιμοκτονήσεις και να πεθάνεις γυμνός σε ένα χωράφι μαζί του, είναι κακό σημάδι. Είναι καλύτερο να βρεις κάποιον που θα σε κάνει να νιώθεις όμορφα, αλλά και οικεία. Να νιώθεις ασφάλεια και όχι αυτό το έντονο συναίσθημα που κυμαίνεται μεταξύ πάθους και φόβου. Η μουσική και ο κινηματογράφος μας έχουν διδάξει ότι το πάθος είναι τόσο ακραίο, χαοτικό και αγχωτικό. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι θέλεις να είσαι με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις όσο πιο ήρεμος και αυθεντικός γίνεται».

Απαντώντας, τέλος, στο ερώτημα της Elite Daily, αν «πρέπει τελικά το ταίρι σου να είναι παράλληλα ο καλύτερός σου φίλος», η Jamil αποκρίθηκε θετικά, εξηγώντας:  «Η ζωή είναι απαιτητική. Αν πρόκειται να περάσεις μια ζωή με κάποιον, να αγοράσετε ένα σπίτι και ίσως να κάνετε ένα παιδί μαζί, είναι ζωτικής σημασίας αυτό το άτομο να είναι ο καλύτερός σου φίλος. Πρέπει να είστε σύμμαχοι. Είναι προτιμότερο να είσαι με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και χαρά».